Krigshistorier, "negerdukke" og Kerteminde-kunst: Årets gaver udstilles på Toldboden

Kurt Risskov Sørensen ved siden af 'væltepeteren', som museet har modtaget som gave i år. Foto: Jeppe Maagaard Holm

Krigshistorier, "negerdukke" og Kerteminde-kunst: Årets gaver udstilles på Toldboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af året har Østfyns Museer modtaget en lind strøm af gaver fra borgere, der har valgt at ophøje deres ejendele til museumsgenstande. Disse nyerhvervede gaver vises frem hvert år i december. Årets udstilling åbner tirsdag på Toldboden i Kerteminde.

En ung, sønderjysk soldat blev i starten af første verdenskrig indkaldt til den tyske hær. Selvom han var dansk, var der ikke noget at stille op, og han måtte rejse til fronten og gøre tjeneste.

I de blodige år i starten af det 20. århundrede, kom den unge, danske mand vidt omkring, før han endte sin færden som krigsfange i Nordafrika.

- Han har sendt de her kort hjem til familien, og så er der en gren af familien, der er kommet her til byen, fortæller Kurt Risskov Sørensen, der er museumsinspektør og afdelingsleder for samlingerne.

- De har indtil nu haft postkortene liggende oppe på loftet, siger han, mens han flytter pegefingeren rundt mellem de mange, breve, der er hængt op i en ramme på Toldboden i Kerteminde.

Brevene fra den danske soldat er blot en af de mange gaver, som Østfyns Museer har modtaget i løbet af året. Og fra den 5. til den 21. december vil det vanen tro være muligt at gå på historisk, kulturel oplevelse på Toldboden i Kerteminde, hvor gaverne er udstillet.

"Negerdukke" og Kerteminde-kunst

- Vi oplever tit, at folk synes, det er en af de sjove udstillinger. Det er lidt ligesom at gå på skattejagt, fortæller Kurt Risskov Sørensen om den årlige udstilling på Toldboden.

I år kommer en såkaldt "negerdukke," eller Rosebud-dukke, fra 1950'erne til at indgå i udstillingen. Og det er en af årets særlige genstande, mener Kurt Risskov Sørensen.

- Den er et rigtig fint tidsbillede. Raceaspektet er dybt tabu, og det skal man holde sig langt væk fra nu om stunder, fortæller han. Navnet "negerdukke" bliver heller ikke ændret: - Det var det, den person, der havde dukken på det tidspunkt kaldte den. Vi synes ikke, det er vores opgave at lave om på historien, ligegyldig om den er negativ eller positiv, siger han.

Udover de historiske genstande er der dog også kommet gaver for de mere kunstinteresserede.

- Der er nogle små perler imellem. For eksempel nogle Fritz Syberg billeder, der bliver vist første gang her, og nogle stykker af Johannes Larsen og de andre Kertemindekunstnere, fortæller Kurt Risskov Sørensen.

En god mulighed

Johannes Larsen har foldet sine hænder, så de hviler på de krydsede ben. Han betragter sin søster Marie og sin svigerdatter, der sidder i hver sin liggestol ved deres badehus ved Nordstranden. Kurt Risskov Sørensen peger på rammen. Der er både fotografier i sort-hvid og breve. Et af dem adresseret til 'Herr brygger Andreas Larsen', Johannes Larsens søn:

- Jeg er begejstret for Deres øl, som jeg finder er en gudedrik, læser Kurt Risskov Sørensen højt.

- Det beskriver jo kunstnermiljøet på Møllebakken, siger han.

Mange af årets gaver kommer efter udstillingen på magasin eller arkiv. Derfor er det en god mulighed for at opleve dem nu:

- Det er en status af, hvad der er kommet til siden sidst. Og der er altid nogle gode historier i det, siger Kurt Risskov Sørensen.

Udstillingen er åben til den 21. december, og det er ganske gratis. 

Krigshistorier, "negerdukke" og Kerteminde-kunst: Årets gaver udstilles på Toldboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce