Kjerteminde Fugleskydning blev skudt i gang: En ægte mandeklub med stråhat og hæderstegn

Kjerteminde Fugleskydnings-Selskab kommer igennem flere gader i Kerteminde. Foto: Birgitte Søe

Kjerteminde Fugleskydning blev skudt i gang: En ægte mandeklub med stråhat og hæderstegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en årlig begivenhed i byen, når skydebrødrene hos Kjerteminde Fugleskydnings-Selskab marcherer gennem byen til toner af trommer og trompet.

Kerteminde: Årets fugleskydningsmarch bliver skudt i gang til lyden af kirkeklokkerne fra Sankt Laurentii Kirke fredag morgen klokken 08.00.

132 mænd er klar på Torvet i hjertet af Kerteminde. Klar til at marchere gennem byens smalle gader og stræder mod Sydstranden, hvor årets fugl er hejst højt op i vejret mod den himmelblå baggrund. Men inden da skal Dannebrog bæres ned forbi hele rækken af skydebrødte efterfulgt af seksmandsorkesterets toner til "Her er et yndigt land". Klædt i blå blazere, grå bukser, hvide skjorter, slips og de karakteristiske stråhatte med bånd sættes marchen igang. Fælles for alle skydebrødrene er den røde rose på brystet i selskab af hæderstegn og et emblem formet som en sølvfugl.

Byens damer er velkomne

Fugleskydning kan ikke betegnes som et nyt arrangement i byen med de røde tage. Kjerteminde Fugleskydnings-Selskab har eksisteret siden 1845, og det er 173. gang, de marcherer gennem byen.

Folk i Kerteminde er stået op med skydebrødrene og står klar på gadehjørner og i vinduer for at sende en hilsen ud til de marcherende. Nogle vinker. Andre har flag. Flere af tilskuerne har mobiltelefonen oppe af lommen for at tage billeder eller videoer.

- Jeg kan ikke se ham endnu, udbryder et barn på hjørnet af Langegade, der tydeligt spejder efter et velkendt ansigt i mængden.

Velankommet til skydepladsen efter et par kilometers vandren byder Jørgen Hansen velkommen. Han er ny formand og ligesom de foregående formænd, bliver han klappet ind af resten af selskabet. Dagen står som altid på kolde drikke, god frokost og masser af skydning.

Byens damer går ikke med i marchen - men de ligefrem opfordres til at slå sig til mændene på skydepladsen.

En ægte mandeklub

Kjerteminde Fugleskydnings-Selskab er en ægte mandeklub, men ingen regel uden undtagelse. Hvert år får to piger lov til at deltage i optoget - prinsesserne, som de kaldes. De findes blandt skydebrødrenes døtre og er i alderen 10 til 12 år. Klædt i hvidt med grønne bånd bærer de bakken med det sølvtøj, der kan vindes til årets fugleskydning. I år er prinsesserne Nicoline Martinussen og Frederikke Kivi Hansen. Som tak får de unge piger lov til at deltage i årets frokost, ligesom de får et sølvfugleemblem som minde for dagen.

Årets fugleskydning ledsages typisk af optagelse af nye medlemmer, hædring af jubilarer og fejring af æresmedlemmer. Men i år er det kun jubilarerne, der kan klappes af, fordi man i broderskabet ikke kan optage flere.

- Vi er så mange nu, at nu optager vi ikke flere i år, forklarer formand for Kjerteminde Fugleskydnings-Selskab, Jørgen Hansen og uddyber, der reelt er over 200 medlemmer.

- Det skyldes faktisk ikke, vi ikke vil optage flere, men at det begynder at knibe med pladsen på Skovpavillonen, hvor vi holder frokost.

Fuglen, der i få timer har udsigt over Kertemindes kendte røde tage, er malet i lyseblå med gule prikker. Der er præmier til dem, der skyder vingerne eller halen af, og så skal årets fuglekonge kåres - nemlig den person, der rammer en lille plade på brystet af fuglen.

Kjerteminde Fugleskydning blev skudt i gang: En ægte mandeklub med stråhat og hæderstegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce