Skal det hedde Johannes Larsens Plads eller Torv eller Torveplads - vi har spurgt Kerteminde-historiker Kurt Risskov Sørensen til råds.

Kerteminde: Skal torvet i Kerteminde omdøbes til Johannes Larsen Plads eller Johannes Larsen Torv?

Debatten har bølget frem og tilbage på facebook, efter at Miljø- og Teknikudvalget i tirsdags blev enige om, at torvet skal navngives efter Johannes Larsen i anledning af hans 150 års fødselsdag i år. Her stoppede enigheden dog i udvalget, der ikke kunne blive enige om, hvorvidt det i så fald skulle hedde en plads eller et torv.

Ifølge Kerteminde-historiker par excellence Kurt Risskov fra Østfyns Museer, har pladsen foran kirken i Kerteminde altid heddet torv.

- Helt fra byens grundlæggelse har det fungeret som et torv, hvor al handel foregik indtil først i 1700-tallet, hvor de første forretninger kom, siger Kurt Risskov, der fortæller, at indtil 1910 var torvet noget mindre, end det er i dag.

Dengang fjernede man det gamle rådhus, og opførte det "nye" rådhus lidt tilbagetrukket fra torvet, så der blev lidt bedre plads. Det "nye" rådhus overfor kirken er i dag overtaget af menighedsrådet ved Kerteminde Kirke.

Johannes Larsen Torveplads

Forskellen på torv og plads kan være svær at definere, men historisk set har et torv været et sted, hvor der foregik handel, og ofte har torvet været opkaldt efter den specifikke handel på torvet, eks. fisketorv eller akseltorv, som var et torv, hvor man kunne køre ind med sine vogne for at handle.

En Plads er lidt mere udefinerbar, og det kan man nemlig kalde både små og store byområder.

- Personligt synes jeg, det lyder lidt kunstigt, hvis man siger Johannes Larsens torv. Vi har ikke mange eksempler på, at man har opkaldt et torv efter en person, siger Kurt Risskov.

- Jeg kan godt se en vis fornuft i at kalde det Johannes Larsen Plads, det er jo den mest centrale plads i byen, og det er byens mest kendte borger, forklarer Kurt Risskov.

Det har også været foreslået at løse den gordiske knude ved simpelthen at kalde torvet for Johannes Larsen Torveplads. På den måde er det jo både et torv og en plads.

Den løsning er Kurt Risskov ikke begejstret for.

- Det er selvfølgelig en mulighed, jeg synes bare, det virker lidt langt ude. Man har ikke ret mange eksempler på, at man navngiver noget en torveplads, siger Knud Risskov.

Johannes Larsen

Hvad Johannes Larsen selv ville have sagt om, at kerteminderne diskuterede, om der skulle opkaldes et torv eller en plads efter ham, er ikke godt at vide.

- Men jeg tror, at han ville være rimelig tilfreds med , at han stadig spillede en rolle i byen, siger Knud Risskov.

Johanens Larsen var ikke selv bange for at udtale sig, og gik flere gange i pressen og udtalte sig blandt andet om etableringen af en ny losseplads ved Kerteminde og fældningen af træer ved Kirkeristen.

- Han var ikke en, der satte sin egen person i centrum, men han sagde ja til at blive udnævnt til æresborger i byen i 1947, fortæller Kurt Risskov.

Udnævnelsen til æresborger havde også den fordel, at Johannes Larsen blev fritaget for at betale kommuneskat.

  • Nils Mogensen Svalebøg

    Af:

    Jeg er lokalredaktør i Kerteminde for Fyens Stiftstidende og Kerteminde Ugeavis. Jeg er født i Middelfart, opvokset i Randers og bor i dag i Kerteminde.

Mere om emnet

Se alle
Johannes Larsen Plads eller Torv? Det siger de på Facebook

Johannes Larsen Plads eller Torv? Det siger de på Facebook