Kerteminde bliver grå i toppen: Ældreeksplosion giver udfordringer på budgettet

Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Kerteminde bliver grå i toppen: Ældreeksplosion giver udfordringer på budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Kerteminde Kommune vil opleve en eksplosiv stigning i antallet af ældre inden for de næste 10 år, viser en ny befolkningsprognose.
  • - Det er en voldsom stigning, så vi bliver udfordret, siger udvalgsformand Britt Pedersen (S).

Kerteminde: Kerteminde Kommune står over for en eksplosion i antallet af ældre i kommunen. Det viser en befolkningsprognose, kommunen har lavet for de næste 10 år.

Samlet set forventes det, at kommunens befolkningstal vil stige med 0,5 procent over de næste ti år. Dette skyldes blandt andet, at der vil ske en kraftig stigning i antallet af ældre i kommunen, som vil stige med hele 49 procent. I dag er der 1365 borgere i Kerteminde Kommune, der er over 80 år gamle, men i 2028 vil det tal være steget til 2037. Her vil de udgøre godt 8,5 procent af befolkning i Kerteminde Kommune.

Årsagen til et øget antal ældre i kommunen skyldes blandt andet, at de ældre i kommunen lever længere, end de gjorde for bare ti år siden. Siden 2007 er antallet af leveår i gennemsnit steget med mere end 2,5 år, og det beskrives som en ganske markant udvikling.

Så hvis vi skal have flere opgaver, så skal der flere midler til.
- Britt Pedersen (S), udvalgsformand for ældre- og handicapudvalget.
Hvad er en befolkningsprognose?
Befolkningsprognosen udarbejdes én gang om året og giver et kvalificeret bud på, hvordan den samlede udvikling af befolkningen i kommunen kommer til at se ud.Befolkningsprognosen går ti år ud i fremtiden og giver derfor et bud på befolkningsvæksten i perioden 2019-2028. Der kan ikke tages højde for påvirkninger som flygtningekvoter eller virksomheder, der flytter.

I følge den udarbejdede prognose for de næste ti år vil befolkningstallet stige med 0,5% i Kerteminde Kommune.

Befolkningsprognosen er grundlaget for, hvordan kommunen lægger sin økonomi over de kommende år.
Stigende antal ældre kan udfordre kommunen økonomi. Arkivfoto: Robert Wengler
Stigende antal ældre kan udfordre kommunen økonomi. Arkivfoto: Robert Wengler

- Det er en voldsom stigning, så vi bliver udfordret.

Når kommunen skal lægge budget for de næste fire år, sker det ud fra tallene fra befolkningsprognosen, og her er en stigning på 18 procent i antallet af ældre på over 80 år inden 2022.

- Det er en voldsom stigning, så vi bliver udfordret. Særligt på økonomien. Det er ikke kun ældreområdet, men hele byrådet, fordi der skal tilføres noget mere økonomi til området, fortæller Britt Pedersen fra Socialdemokratiet, der er udvalgsformand for Ældre- og Handicapudvalget.

Allerede nu står kommunen over for store besparelser, og derfor kan det være svært at spå om, der bliver givet flere penge til ældreområdet. Men det skal der til, mener Britt Pedersen.

- Ældreområdet er stramt styret i dag, og der er ikke nogen, der ligger på den lade side, så at lave flere opgaver for de samme penge, det, tror jeg ikke, kan lade sig gøre. Så hvis vi skal have flere opgaver, så skal der flere midler til.

Rehabilitering og forebyggelse

Kommunen bliver ikke kun udfordret på økonomien inden for ældreområdet. Også boligområdet bliver et problem, fordi der kommer til at mangle godt 50 plejeboliger allerede i 2018. Derfor er der også udarbejdet en plejeboliganalyse, der viser præcist, hvor stort problemer bliver. I følge udvalgsformanden vil byrådet på baggrund af analysen sætte penge af, så byggeriet af de nye plejeboliger kan blive igangsat allerede i år. Men hvornår de kommer til at stå færdige, ligger hen i det uvisse.

- Jeg kan ikke sige, om det bliver næste år, byggerierne er færdige, eller om det måske bliver næste år igen, men i forhold til budgettet bliver der afsat et lille beløb, så vi får sat gang i processen, fortæller Britt Pedersen.

Samtidig bliver det nye rehabiliteringscenter, der blev indviet fredag den 16. marts, en afgørende faktor for ældreomsorgen i Kerteminde Kommune, hvis det står til udvalgsformand Britt Pedersen. Der skal nemlig være et større fokus på at forebygge indlæggelser af ældre mennesker.

- Vi skal også investere noget mere i sundhed i kommunen, så vi forhindrer indlæggelser, og så kan vi beholde nogle af de penge, vi betaler til regionen for indlæggelserne. Det er en af de idéer, jeg har.

Kerteminde bliver grå i toppen: Ældreeksplosion giver udfordringer på budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce