Samarbejde mellem Kerteminde Bridgeklub og Ældre Sagen har fået flere ældre til at spille bridge i Kerteminde. Nu skal succeskonceptet spredes ud til flere byer i Danmark.

Kerteminde: Summen af stemmer og kort, der bliver blandet. Kaffen er på kanderne, og kagen ligger klar på rullebordet. Udsigten ud over Kerteminde Fjord er ikke til at tage fejl af, men det er ikke den, der bliver studeret. Det er under Aktivhusets tage, kortene bliver fordelt.

Denne eftermiddag er næsten 20 mennesker mødt op til kortspil. Rundt om bordene - fire mand ved hvert - sidder nogle af Kertemindes ældre borgere og er klar til at nærlæse og huske, hvilke kort der er lagt på bordet. Tirsdag eftermiddag er dedikeret til bridge.

Alle kan lære det. Der er ikke noget, der hedder "flair for kort"

Svend Novrup, formand for Kerteminde Bridgeklub

Liss Ruotsalainen på 75 år sidder der ikke kun for hyggens skyld. For hende handler det også om at holde sig i gang og få noget hjernegymnastik.

- Jeg vil ikke være dement, så jeg skal holde gang i hjernen. Og det er altså på trods af, jeg aldrig har haft et sæt kort i hænderne.

Hun spiller bridge sammen med sin mand og de andre, der kører til Aktivhuset en gang om ugen for at spille kort.

Lille annonce søsatte idéen

Der har ikke altid været fyldt ved bordene. Kerteminde Bridgeklub havde længe ønsket sig flere deltagere om bordene, men et tilfældigt møde mellem formanden for bridgeklubben og formanden fra Ældre Sagen skulle ændre på det. Kerteminde Bridgeklub ville gerne have flere medlemmer, og Ældre Sagen synes, idéen om at få dem aktiveret i bridgeklubben var god.

- Der er nogle, der har en idé om, de gerne vil spille bridge, men som aldrig har gået til det. Så er det her en oplagt mulighed, fortæller formanden for Ældre Sagen Kerteminde, Jacob Dauerhøj.

En kort omtale og en lille annonce i Ældre Sagens tidsskrift var det, der skulle til, før der kom endnu mere gang i spillene.

Idéen var, at erfarne bridgespillere skulle lære fra sig, og nytilkomne skulle finde glæden i et spil bridge. I stedet for at blive undervist i spillet og læse tunge regelsæt, skal spillerne lære, mens de spiller.

- Vi skal også lære af hinanden. Man kan spille bridge i 40 år og ikke blive bedre, hvis man ikke får at vide, hvad man gør forkert, fortæller Svend Novrup, der er formand for Kerteminde Bridgeklub.

Arbejdet blev senere støttet af Bridgefonden, der anså det for at være et eksempel til efterfølgelse andre steder. Og det er præcis, hvad skal ske.

I samarbejde med Kerteminde Bridgeklub og støtte fra både Ældre Sagen og Bridgefonden søsætter Svend Novrup nemlig nu et pilotprojekt, der skal føre idéen videre til blandt andre Odense, Sønderborg og Haderslev.

- Alle kan lære det. Der er ikke noget, der hedder "flair for kort", fortæller Svend Novrup.

Glæden skal udbredes

Mørket er stille ved at lægge sig over Aktivhuset, og kortene bliver efter to timer fordelt en sidste gang.

Martin Mouritzen, der er aftenens mest erfarne med sine 25 år som bridgespiller, går en sidste tur rundt om bordene og kommer med råd til, hvordan spillet skal spilles.

For ham handler det om at udbrede sin egen glæde ved kortspillet til andre.

Da kortene pakkes, er stemningen og humøret stadig højt. En efter én forlader spillerne lokalerne i Aktivhuset indtil næste tirsdag, hvor kaffen igen hældes på kanderne, og kortene fordeles på ny.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Tre gode råd fra bridgeklubben i Kerteminde: Sådan kommer du i gang med spillet

Tre gode råd fra bridgeklubben i Kerteminde: Sådan kommer du i gang med spillet