Der skal mere fokus på social retfærdighed og grøn omstilling, mener S, SF, Enhedslisten og Alternativet, som er gået i valgforbund frem mod kommunalvalget i november.

Kerteminde: En række tomme linjer på et A4-papir blev mandag formiddag udfyldt med en række fælles politiske mål og ønsker og derefter signeret af partierne Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Partierne er gået i valgforbund i håb om at kunne male magten rød på den anden side af det forestående kommunalvalg i november.

- Vi gør det for at undgå stemmespild, men også for at sikre, at når man stemmer rødt, skulle det også gerne blive på den røde side, fortæller Kasper Ejsing Olesen fra Socialdemokratiet.

Hvad er et teknisk valgforbund?

Et teknisk valgforbund er et valgsamarbejde mellem to eller flere partier eller lister.Formålet er at mindske stemmespild og maksimere mandatantallet i valgforbundet.

Når partier indgår i et valgforbund, regnes de teknisk set som et parti, når mandaterne skal fordeles.

I Danmark kan man indgå valgforbund ved kommunalvalg, regionsrådsvalg og Europaparlamentsvalg.

 

- Når vi kigger på det landspolitiske landskab, har vi ikke altid været enige om alt, men der er også nogle ting, der binder os sammen, fortæller Jesper Hempler fra SF.

Radikale vil ikke være med

Selv om partierne de forgangne fire år har været dybt splittede i store lokale sager som nyt rådhusbyggeri, havneudviklingsplan i Kerteminde og besparelser på folkeskoleområdet, har partierne nu fundet sammen om følgende dagsordner: De vil øge den sociale retfærdighed, de vil sætte fart på den grønne omstilling, folkeskolerne skal have flere penge pr. elev, og så skal der ikke laves om på skoledistrikterne.

Alternativets eneste kandidat Steen Blom Kirsten er glad for at være inviteret med:

- Jeg er glad for at blive inviteret med. Der er tre bundlinjer, som vi har til fælles, og det er den økonomiske, den sociale og det klima- og miljømæssige, fortæller han.

Et andet parti, som også var inviteret til valgforbund, var Det Radikale Venstre. Her lød svaret dog pænt nej tak, fortæller Sanne Steman Knudsen:

- Vi havde faktisk truffet beslutningen længe inden, vi blev spurgt. Det vil vi simpelthen ikke. Det er ikke et spørgsmål om, at vi ikke vil samarbejde, men når vi går i valgforbund, mister vi stemmer på det. Det kunne vi se ved valget i 2009. Vores vælgere vil helst have, at vi står uafhængigt, til der for alvor skal laves aftaler.

Hvilken borgmesterkandidat Radikale Venstre peger på, vil Sanne Steman ikke afsløre:

- Vi peger på mig, og det er muligt, at det ikke kan blive til det, men så tager vi den derfra, siger hun.

Både Alternativet, SF og Enhedslisten er klar til at pege på Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Kasper Ejsing Olesen:

- Vi vil se, om vi kan samle så mange stemmer som muligt på den røde side, så ville det jo være naturligt at pege på Kasper, siger Jesper Hempler.

- Nej, og vi kan da ikke se os selv pege på en, der repræsenterer højrefløjen, siger Jutta Enquist.

Ikke alle vil hæve skatten

Skattestigninger kan de dog ikke blive enige om. Enhedslisten og SF vil gerne levere en lille skattestigning for at understøtte velfærdsområderne. Men mens et rødt flertal i nabokommunen Odense i den forgangne byrådsperiode har vedtaget flere skattestigninger for at højne velfærden, kommer det samme ikke til at ske med Kasper Ejsing Olesens gode vilje, hvis han lander i borgmesterstolen efter den 21. november:

- Odense havde et skattemæssigt lavere udgangspunkt end Kerteminde. Vi ser skattestigning og optagning af lån som den nemme løsning. Det vil vi rigtig gerne undgå, siger Kasper Ejsing Olesen.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har i dag 10 ud af de 25 mandater i byrådet fordelt med henholdsvis syv, to og et. Der skal altså arbejdes hårdt for at tippe flertallet.

- Der skal virkelig knokles, hvis det skal lykkes, men vi har smøget ærmerne op, siger Jesper Hempler.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
Kertemindelisten i valgforbund med V og K

Kertemindelisten i valgforbund med V og K