Et sanserum, et orangeri, en have og et multirum kan hjælpe med at dæmpe angst og mindske medicinforbruget hos mennesker med sindslidelser. Det er i hvert fald grundtanken bag bostedet Louisenlunds nye byggeprojekt.

Kerteminde: To sommerfugle letter synkront fra et hvidmalet trægelænder. Pedellens ukrudtsbrænder summer i baggrunden, og en rødhvid vimpel vajer i vinden.

Haven er dækket af buske med søde, blå brombær, lyserøde blomster og solsikker. Græsset får haven til at dufte af sommer, og augustsolen luner.

- Lige nu har vi drivhuset her, fortæller Tina Møller Kroun, mens hun går hen mod et drivhus, som står som tilbygning til det store, hvide murstenshus.

Mennesker med sindslidelser

Ca. 20 procent af den danske befolkning vil i løbet af et år have problemer med deres psykiske sundhed. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.Psykiske lidelser udgør 25 procent af det samlede sygdomsbillede i Danmark.

Kræft udgør til sammenligning 17 procent af det samlede sygdomsbillede, mens kredsløbssygdomme udgør 12,5 procent. Det viser tal fra Psykiatrifondens hjemmeside.

- Men vi vil gerne lave et endnu større orangeri, fortsætter hun.

Tina Møller Kroun er forstander på bostedet Louisenlund, der ligger i Kerteminde. Louisenlund er et privat bosted for mennesker med sindslidelser, og Tina Møller Kroun er sammen med et team af andre medarbejdere, frivillige og hjemmets beboere i fuld gang med at planlægge en større tilbygning til bostedet.

- Vi vil rigtig gerne åbne beboernes sanser, fortæller hun.

Mindske medicinforbruget

Louisenlund vil både bygge et sanserum, et orangeri, en sansehave og et multirum, hvor der er plads til at udfolde sig kreativt og dyrke motion.

For Tina Møller Kroun handler det i høj grad om at mindske beboernes medicinforbrug ved at skabe et rum, hvor der både er ro, men hvor alle sanser også kan blive stimuleret. Det kan nemlig være med til at styre angst, fortæller hun.

Medicin kan ikke stå alene. Det er heller ikke alle vores beboere, der kan leve uden medicin, men nogle kan arbejde hen i mod det, siger hun.

- Men vi må heller ikke bare øse på, så beboerne kommer til at gå rundt som zoombier, fortsætter hun.

Det giver ro

En af dem, der ser frem til, at projektet bliver til virkelighed, er Frederikke My Skovlund. Hun har boet på Louisenlund i cirka 10 år, og hun ser frem til at få et sted, hvor der er ro til at slappe af og koble fra.

- Når man bor her, så bor man jo op og ned ad hinanden, og der kan godt være meget lydt af og til, fortæller hun.

- Når jeg har mange tanker i hovedet, kan det være rart at gå et sted hen, hvor der ikke er andre end en selv, og hvor man lige kan blive dæmpet lidt ned, fortsætter hun.

Frederikke My Skovlund har diagnosen paranoid skizofreni. Når hun har det skidt, hører hun stemmer.

- Sanserummet kommer jo til at lægge ovre i hjørnet, fortæller hun, mens hun peger ud mod haven.

- Der vil man kun kunne høre vinden, eller den musik, man har med. Ellers kan man bare ligge helt i ro, fortsætter hun.

- I stedet for at kunne høre dørene gå eller fjernsynet inde ved siden af, så kan man lægge sig væk, fortæller hun.

- Det er rart, når jeg har det skidt, så jeg vil bruge det til at få ro på.

 

Beboerne er med

Idéen til hele projektet spirede for et år siden, og siden da har planen taget form med inputs fra medarbejdere, pårørende og bebeore.

For Louisenlund er det vigtigt, at beboerne er med i processen, og Frederikke My Skovlund ser da også frem til at involvere sig:

- Jeg kunne godt tænke mig sådan en kugleseng, jeg kan smide sig i, fortæller hun og smiler.

Tegningerne er tegnet, og Louisenlund går nu i gang med søge legater til byggeprojektet, som, de håber, kan stå færdigt hurtigst muligt.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Fokuser på det almenmenneskelige fremfor den psykiske lidelse

Fokuser på det almenmenneskelige fremfor den psykiske lidelse