Vinterbadning i solopgangen, yoga på stranden og kajaktur på Storebælt. Kerteminde spiller hovedrollen i ny landsdækkende kampagne om det gode liv ved kysten.

Kerteminde: - Tag hænderne på hjertet. Med højre hånd på hjertet og venstre hånd ovenpå. Prøv at lukke øjnene et øjeblik. Åben munden og pust godt ud. Lyt til alle lydene rundt omkring dig. Fuglene. Bølgerne.

Hendes stemme er monoton, nærmest messende. Sine Marie Mohr vejleder 15 kvinder, der er mødt frem til en halv times yoga på Sydstranden i Kerteminde. De har for en stund stukket en pind gennem hverdags-hamsterhjulets karriereræs og julemåneds-travlheden for at forsvinde ud i vintersolen - og ind i åndedrættet. Side om side står de med fødderne solidt plantet i strandsandet og ansigtet vend op imod den blå himmel.

 - Kerteminde er så smuk, og der er det hele. Naturen tæt på byen og de stærke fællesskaber.

 

Her er ingen højttalere med falsk fuglekvidder og bølgebrus fra fjerne lande. Kun lyden af ægte mågeskrig fra den nærliggende fiskerihavn og Storebælts dovne skvulpende bølger, som vugger blidt ind over stranden.

Et filmhold cirkulerer rundt om flokken. Nyder vinterbadernes smukke sort/hvide hus mod nord og klinten mod syd. De filmer yogastillingerne. Hundestrækket. Kriger 1. Kriger 2.

- Kerteminde er så smuk, og der er det hele. Naturen tæt på byen og de stærke fællesskaber, fortæller Birgitte Fredsby. Hun er instruktør på en landsdækkende kampagne i Nordea-fonden, som i løbet af januar og februar sætter fokus på "det gode liv ved kysten."

Det gode - langsomme - liv

De begyndte dagen med at filme vinterbadere i solopgangen. Efter yoga-seancen står der kitesurfing, ridning og dykning på storyboardet. Altsammen i Kerteminde og omegn.

Sine Marie Mohr er stolt over at være med. Efter otte år i København flyttede hun i sommer tilbage til sin hjemegn. Droppede karrierelivet som advokat for at komme tættere på familien og blive selvstændig med yogaskolen Yogamohr i Kerteminde. Hun har ikke fortrudt et sekund:

- Jeg kunne mærke, hvad det gjorde ved mig at bo i storbyen. Jeg savnede de store vidder, at kunne lade blikket vandre over havet. Jeg blev syg af stress. Siden jeg har fået yoga ind under huden kan jeg slet ikke blive stresset mere. Jeg har fået fokus på, hvad der betyder noget for mig, fortæller hun og peger frem for sig.

- Familien. Naturen. Det her fås jo nærmest ikke kønnere. Prøv bare at gå en tur gennem Langegade, som er pyntet op til jul.

Et halvt år efter åbningsdagen på hjørnet af Hans Schacksvej og Langegade underviser hun otte fyldte yogahold om ugen.

- Jeg har fået den varmeste modtagelse. Den første dag mødte over 100 mennesker op på stranden. Det er som om, der er en yogastemning i byen i øjeblikket. Efter årtier med meget stor fokus på vækst, vækst og vækst, er der kommet et udbredt behov for at leve livet langsommere, fortæller hun.

Giver indre styrke

Lisbeth Aakær Rasmussen er én af de trofaste yogier, der har fri fra jobbet denne sol-velsignede decemberdag:

- Jeg går til yoga en gang om ugen og har gjort det i snart fem år. Jeg oplever, at det giver mig en indre ro og en indre styrke. Man får brugt nogle muskler, som man normalt ikke bruger, så det kan godt være hårdt, selvom det foregår langsomt, fortæller hun og griber sin taske med badetøjet.

- Sådan en dejlig dag skal man da også en tur i vandet, siger hun og går ud mod badebroen.

Nu er der også kommet liv i badeanstalten for enden af molen. Flere af kvinderne runder træningen af med en tur i bølgerne.

En ældre herre iført strikket tophue bøjer sig ind over sin cykel og betragter optrinnet, mens han ryster på hovedet.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
Yoga mod julestress: Tre nemme øvelser

Yoga mod julestress: Tre nemme øvelser