Kerteminde Havnefest ved en skillevej: Skal det være Fyns største brandert eller en havnekulturfest?

Havneshowet trækker altid mange folk af huse. Men meget tyder på, at der skal nye boller på suppen, hvis havnefesten skal overleve de næste 50 år, mener i hvert tilfælde arrangørerne. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Kerteminde Havnefest ved en skillevej: Skal det være Fyns største brandert eller en havnekulturfest?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sejlklub og bestyrelsesformand trækker sig fra havnefesten efter jubilæet næste år. Måske skal vi tænke mere i en havnekulturfest, foreslår roklubbens formand

Kerteminde: Hvad vil du helst deltage i? To dages høj musik, spiritus og fadøl i stride strømme, som vi har kendt Kerteminde Havnefest gennem de sidste snart 50 år. Eller er du mere til en weekend med fokus på havnekultur, fødevarer fra havet, aktiviteter i havnebassinet og koncertudbud med en klar profil? Uanset hvad står den traditionsrige havnefest i Kerteminde efter alt at dømme ved en skillevej, når 50-års jubilæet oprinder i 2018.

Sejlklubben, som i alle årene har været én af de bærende kræfter bag arrangementet sammen med roklubben og Fiskeriforeningen, melder nu, at man ønsker at trække sig efter jubilæet næste år:

- Vi vil fortsat have et telt til havnefesten, men vi vil ikke nødvendigvis være en del af bestyrelsen. Vi overvejer vores engagement i det, fordi det bliver sværere og sværere at arrangere, og vi frygter, at vi på et tidspunkt må have penge op af lommen, siger Jørgen Larsen, formand for Kerteminde Sejlklub.

Havnefest i Kerteminde siden 1969
Kerteminde Havnefest startede i 1969 som et samarbejde mellem Kerteminde Roklub, Kerteminde Sejlklub og Kerteminde Fiskeriforening.Ved den første havnefest blev der indrettet beværtninger i de forhåndenværende bygninger, og festen startede med et optog gennem byen med hornmusik.Havneshowet er en fast tradition, hvor slidsken igennem årene har været et af de populære indslag.Den eneste af de oprindelige kroer, der er tilbage er skipperkroen. Afslutningen af havnefesten med fyrværkeri blev indført i 1976. Det første fyrværkeri kostede 5000 kroner, og en af bagtankerne var, at det var en god måde at få folk ud af kroerne på. De skulle nemlig lukke i ordentlig tid, så serveringspersonalet kunne komme på arbejde om mandagen.

I 2018 holder havnefesten sit 50 års jubilæum. Det sker, fordi år 1969 regnes som år nul, fortæller bestyrelsen. 

Formanden stopper også

Det samme siger Kris Petersen, der de sidste seks år har været formand for havnefestens bestyrelse:

- Jeg er med i år og til at arrangere jubilæet næste år, og så stopper jeg. Mit håb er, at der kommer en flok, der er noget yngre end os og siger, det her, det må sgu ikke dø, siger han.

Kerteminde Roklub fortsætter gerne det frivillige arbejde. Men der skal fornyelse til, fortæller formanden, Bo Kempf:

- Jeg tror stadig, der er mange kertemindere, der hygger sig med at gå til havnefest, men de sidste par år har man set en vigende indtjening, og det er også muligt, at det er fordi, havnefesten har overlevet sig selv. Der er ingen tvivl om, at vi skal tænke ud af boksen og måske gøre det mere til en havnekulturfest end bare en fest, hvor man mødes med vennerne og drikker nogle øl. 

 

 

 

Der skal mere end fadøl til

At havnefesten er ved at lukke, afviser alle parter. Men hvordan festen i fremtiden skal se ud, er der mere delte meninger om. I sejlklubben ønsker man at fordele den frivillige arbejdsbyrde og de efterfølgende indtægter på langt flere af byens klubber og foreninger.

- Hvis vi skal konkurrere med alle mulige andre festivaler rundt omkring, er vi nødt til at putte noget andet i havnefesten end bare fadøl. Og der kommer heller ikke så mange til havneshow mere. Oplevelsen af, hvad der er spænding og underholdning, ændrer sig også i takt med det overvældende udbud, der er efterhånden. Og de der kroer der. Man kunne forestille sig, at nogen arrangerer oktoberfest, andre et andet tema, så det ikke er så anonymt. Vi skal jo ikke kaste alt væk, men det handler om at få kaldt nogle frivillige til den havn og sikre, at dem der står for kroerne har en vis form for forankring, siger Jørgen Larsen.

Kris Petersen tror stadig på konceptet.

- Der er stadig et publikum for havnefesten. Vi har ikke haft et eneste år med underskud. Der er en masse kultur i Kerteminde. Der er maden og kulturen, som Kirsebærfestivalen repræsenterer, og så er der druk, og havnefesten tager alt, hvad der handler om druk. Vi plejer at kalde den for Fyns største brandert.

 I roklubben afventer man tilbagemeldingerne fra medlemmerne på et internt stormøde, som klubben afholder senere på efteråret.

Èn ting er dog foreløbig stensikkert. Kerteminde Havnefest 2017 og 2018 bliver efter det velkendte koncept med optog gennem byen, damefrokost, havneshow, fiskebuffet om søndagen og otte forskellige kroer med fadøl i stride strømme.

Kerteminde Havnefest ved en skillevej: Skal det være Fyns største brandert eller en havnekulturfest?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce