Johannes Larsens 150 års dag blev markeret med lagkager - masser af dem - taler og fødselsdagssang på museet. Desuden var der fakkeloptog, og det hele blev rundet af med festfyrværkeri.

Kerteminde: Kerteminde-maleren - Fynbomaleren - Fuglemaleren. Johannes Larsen, der satte så solidt et aftryk i Kerteminde, at hans fødselsdag fejres mere end 50 år efter at han døde, blev på sin 150 års fødselsdag den 27. december fejret for fuld musik.

- Klokken 9.30 i morges kom de første gæster og tog hul på lagkagerne, og der er fortsat kaffe og lagkage til alle helt frem til, vi lukker, sagde museumsinspektør Mette L. Thøgersen, da hun som den første talte ved den officielle Johannes Larsen fødselsdags-fejring på museet på Møllebakken. Museet havde købt 80 lagkager hos bageren, så de var sikre på, at der var nok til alle.

- Johannes Larsen blev fejret mange gange i sin tid, og det blev mere og mere festligt. Da han fyldte 90 år, kunne man læse om det i alle landets større aviser, hvor de skrev om, at "hele Kerteminde fejrer maleren," blandt andet med en by klædt i flagdragt og med fakkeltog.

Museumsdirektør Erland Porsmose fortalte om Johannes Larsens barndomserindringer og pointerede, at det var malerens barndoms Kerteminde, der blev beskrevet som den kønneste lille by i verden.

- Han holdt så meget af Kerteminde, at han ikke kunne forestille sig at bo noget andet sted, sagde Erland Porsmose.

- Han rejste ganske vist en del - blandt andet Island og USA - men han vendte altid hjem til Kerteminde igen. Og han satte sit præg både som formand for den lokale naturfredningsforening, som en enmands-bevaringsforening og som medstifter af Kerteminde Museum.

En af dem, der har været med til Johannes Larsens fødselsdag, medens han stadig var i live, var barnebarnet Ane Talbot, og hun kunne berette om alle de gratulanter, der altid dukkede op på fødselsdagen.

- Et år stod de som sild i en tønde i stuen - så tæt, at de fik trådt askeskuffen foran den hvide kakkelovn helt flad. Den kunne slet ikke rettes op igen, så de måtte købe en ny, fortalte hun.

Og så kunne hun afsløre, at "farfar" altid skulle have sprængt gås med smeltet smør og rosenkål til middag på sin fødselsdag.

Fejringen på museet blev rundet af med Fødselsdagskoret, der til slut fik alle i den tætpakkede sal til at rejse sig og synge: "Happy Birthday Dear Larsen"

  • Nordström_Helle

    Af:

    Jeg har arbejdet som journalist i Kerteminde i rundt regnet 30 år, først på Kjerteminde Avis og siden 2010 på Fyens Stiftstidende.