I et villakvarter i Kerteminde ligger kunstneren Fritz Sybergs atelier. Nu bliver det åbnet for offentligheden.

Kerteminde: Lørdag den 3. juni klokken 13 åbner Johannes Larsen Museet en helt særlig udstilling på kunstnerparret Anna og Fritz Sybergs gamle gård i Kerteminde. Sybergs atelier bliver tilgængelig for offentligheden, og selvom atelieret har ligget samme sted siden kunstneren levede, er der stort set ingen, som ved, at det eksisterer.

Udstillingen Sybergs Atelier kan du opleve fra 3. juni til og med august.Der vil være et hold af 12 frivillige værter, som tager imod gæsterne, og som kan fortælle om Fritz Sybergs liv, familie og kunst.

Når gæsterne ankommer til udstillingen, vil der være mulighed for at få noget kaffe.

Man kan på Johannes Larsen Museet få udleveret oversigtskort, så man let kan finde hen til Sybergs Atelier.

Johannes Larsen Museet har i anledning af 150-året for Johannes Larsens fødsel besluttet, at nu skal atelieret ikke være glemt mere, og de har derfor sat det i stand, så det kan blive en del af udstillingen "Haven ved Havet."

- Museet har faktisk haft nøglen til bygningen i mange år, men vi har ikke før haft ressourcer nok til at renovere det, så vi kunne lukke gæster ind, siger Mette Ladegaard Thøgersen, afdelingsleder på Johannes Larsen Museet.

Det har de nu, og det er eksempelvis i kraft af det store værtskorps, som museet har. Det er frivillige fra byen, som fortæller museets gæster om de enkelte udstillinger og værker. Èn af dem er Flemming O. Fischer:

- Til denne udstilling, Sybergs Atelier, vil vi værter fortælle om Syberg, hans familie og hans kunst. Og så er det vores fornemste opgave at kunne scanne den enkelte gæst og mærke, hvor meget eller hvor lidt vedkommende har lyst til at høre.

Fritz Syberg i gips

Mette Ladegaard Thøgersen forklarer, at man på Johannes Larsen Museet gerne vil have Fritz Syberg til at være en mere fremtrædende figur, end han er nu.

- Man kan godt have tendens til at glemme Fritz Syberg og mest fokusere på Johannes Larsen. Og det er også derfor, at vi har brugt kræfter på at lave denne udstilling, hvor vi åbner Sybergs atelier, siger hun.

Det kan dog være en udfordring at finde atelieret, for det ligger et kvarters gang fra museet, og det ligger gemt inde midt i Boligforeningen Grønløkken. Museet har dog lavet nogle kort, så gæster kan finde frem til den glemte perle. Mette Ladegaard Thøgersen fortæller, at udstillingen giver en unik mulighed for at opleve Sybergs kunstværker i den oprindelige kontekst - nemlig lidt dér hvor han malede sine malerier.

Desuden skete der noget ret fantastisk, lige inden udstillingen Haven ved Havet åbnede i marts i år:

- Vi blev kontaktet af Johannes V. Jensen Museet, fordi de havde fundet en byste i gips af Fritz Syberg. Vi har i forvejen en byste af Johannes Larsen, og vi ville så gerne også have én af Fritz Syberg, siger Mette Ladegaard Thøgersen. 

Derfor var glæden stor, da de fandt ud af, at gipsstøbningen af Fritz Syberg ikke var gået til, men blot lå i et sommerhus i Tibirke i Nordsjælland, som efterkommere af Johannes V. Jensen havde.

Ny Carlsbergsfondet bidrog med midler til at lave en bronzebyste, som nu står ganske få meter fra bysten af Johannes Larsen.

Udstillingen klar på få uger

Det er ikke mere end et par uger siden, at Sybergs atelier stod tomt, støvet og uberørt hen.

- Da var vi altså en anelse skeptiske over, om det her projekt overhovedet kunne lade sig gøre, fordi det så trist og beskidt ud, siger Flemming O. Fischer.

Men nu er nervøsiteten erstattet af begejstring.

- Vi glæder os meget, og det er så spændende en oplevelse at stå lige hér i den smukke have, som inspirerede Fritz Syberg så meget, og som går igen i malerierne, siger Mette Ladegaard Thøgersen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Det må du ikke gå glip af på Johannes Larsen Museet

Det må du ikke gå glip af på Johannes Larsen Museet