Kerteminde Amatørteater (KAT) sætter skuespillet "Fandens til fangstmænd" op. Stykket er skrevet af Flemming Jensen, som faktisk selv lægger vejen forbi amatørteatret.

Kerteminde: Waage Sandø og Flemming Jensen gjorde det på Odense Teater, og nu gør Allan Søndervang og Ole Hansen det på Kerteminde Amatørteater.

De går på scenen som de to garvede fangstmænd, Fjordur og Herbert, som er hovedpersonerne i "Fandens til fangstmænd" - en forestilling, som Flemming Jensen har skrevet ud fra Jørn Riels skrøner.

Det er Willy Steen, der har instrueret stykket, som får premiere på amatørteatret i Kerteminde den 8. februar. Stykket er valgt, fordi Willy Steen synes, at hele tre ting bliver opfyldt med det.

Fangens til fangstmænd

Forestillingen har premiere torsdag 8. februar klokken 19.Øvrige forestillinger:

Fredag 9. februar klokken 19.

Søndag 11. februar kokken 16.

Tirsdag 13. februar klokken 18.30.

Onsdag 14. februar klokken 19.(medlemsforestilling).

Forestillingen den 13. februar indledes af skuespillets forfatter, Flemming Jensen. Han vil fortælle lidt om baggrunden for stykket og om sit eget kendskab til Grønland.

Forestillingen den 14. februar er en medlemsforestilling. Her vil instruktør og skuespillere fortælle lidt om arbejdet med stykket, og KAT er vært for medlemmerne ved et lille traktement og et glas vin eller en øl.

- Jeg kan godt lide, at det indeholder noget om Grønland, og så er der Jørn Riels univers og Flemming Jensens humor, forklarer instruktøren, som selv har boet på Grønland, da han arbejdede der som skolelærer fra 1969 til 1974. På den måde deler instruktøren faktisk historie med forfatteren bag stykket, for Flemming Jensen er også uddannet folkeskolelærer og boede i en årrække på Grønland.

Til forestillingen tirsdag den 13. februar kommer Flemming Jensen selv og overvære det og fortæller også om sin egen tilknytning til landet mellem Ishavet og Atlanterhavet.

Tre mænd alene i en fangshytte

I stykket møder tilskuerne som nævnt de to fangstmænd, Fjordur og Herbert, som befinder sig i det nordøstlige Grønland i 1940'erne. De har ikke haft nogen kontakt til Danmark i flere år og sidder alene i deres fangsthytte 700 kilometer nord for Scorebysund.

De er uforstående over for, hvorfor der ikke kommer skib fra Danmark.

Juleaften 1941 får de uventet besøg og også en forklaring på, hvorfor der ikke kommer skib. Døren ind til deres hytte sparkes ind af den danske korporal Hansen (Niels Aage Madsen), der er i Østgrønland for at lede efter tyske soldater. Han fortæller dem, at Danmark er i krig med Tyskland. Han tror, at de to fangstmænd er forklædte tyske soldater, og det giver anledning til en del forviklinger. Korporal Hansen vil indlemme de to fangstmænd i den danske hær. Det er de dog ikke interesseret i, og det ender med, at korporal Hansen bliver i hytten.

Tre mænd alene i en hytte giver naturligvis anledning til en del snak om livet, om krigen og om kvinder. Tre kvinder er også med i stykket, grønlandske Arnanquaq (Mona Clayton), der med sin tromme er med til at skabe en lydkulisse og med sin fortælling binder handlingen sammen. Så er der drømme-fantasi-kvinden, Emma (Birgitte Vølund), som de begge er voldsomt betaget af, og den tredje er den grønlandske Sufia (Tina Nielsen) fra Scorebysund, som for flere år siden var Herberts kæreste.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.