12 byrådspolitikere fortsætter ikke efter nytår. Fredag eftermiddag var der i byrådssalen afskedsreception for dem - men langtfra alle var mødt op.

Nordøstfyn: Torsdag aften var det gamle byråd samlet for sidste gang - og om en god uges tid er det et nyt byråd, der træder til.

I Kerteminde Kommune er der tradition for at tage pænt afsked med de politikere, der frivilligt eller ufrivilligt ikke skal fortsætte, så fredag eftermiddag var der dækket op med kaffe, vand , øl, vin godter og chips i byrådssalen. Den gode vilje til trods var det dog langt fra alle 12, der følte behov for at tage officielt afsked med det politiske arbejde, så der var mange ledige borde.

De 12, der stopper

De 12 politikere, der ikke er byrådsmedlemmer mere efter nytår er: Palle Hansborg-Sørensen (S), Marianne Høj (S), Michael Gammlegaard (S), Lene Bjerregaard (S), Sonja Rasmussen (L), Jørgen Schou (L), Dorte Kempf (L), Lars Bo Jensen (L), Solveig Gaarsmand (L), Claus Hartmann-Petersen (V), Marianne Machon (V), Alex Haurand (SF).

De to borgmestre - den nuværende og den kommende - var begge til stede.

Hans Luunbjerg (V) holdt tale for de 12 afgående politikere, og alle fik de en personlig kommentar med på vejen. Til partifællen Marianne Machon konstaterede han for eksempel, at det nok er hende, der har slidt 90 procent af de understregningstusser op, kommunen køber: Du møder altid utroligt velforberedt op.

Der var også en hilsen til Marianne Høj (S): For dig er en aftale en aftale. Det kan slet ikke diskuteres og tak for det. Det er noget, man kan bruge i politik.

Den kommende borgmester, Kasper Olesen, havde også en hilsen til Marianne Høj:

- Når du har talt i byrådssalen - stille og roligt som altid, - sænker der sig altid en helt særlig ro og respekt om det, du har sagt.

Kommunaldirektør Tim Jeppesen havde en hilsen fra forvaltningen med til de politikere, der nu stopper:

- Jeg skulle hilse og sige, at I kan være rigtigt udfordrende at arbejde sammen med. Men samtidig er det jer, der gør hele forskellen for os, sagde han.

- At være ansat i en kommune er noget helt særligt: Nærheden og samarbejdet med nogle meget engagerede mennesker med stor vilje til at udvikle lokalsamfundet.

En af de politikere, der ufrivilligt stopper, er socialdemokraten Michael Gammelgaard, der siger farvel efter 20 år i byrådet og før det en periode, hvor han ofte var inde som suppleant. Han var ked af at stoppe.

- Men jeg er stolt at de ting, jeg har været med til. Når jeg tænker på Kerteminde for 20 år siden, så ser jeg med tilfredshed på den by, vi har nu og tænker, at det har jeg været med til at ændre, siger han.

- Vi fik placeret Fjord&Bælt - før det var havnen jo et forhindringsløb af gamle jernbanespor og huller i vejene. Vi fik ryddet op på savværksgrunden og Kolds Møbelfabrik, og vi har skabt nye byområder som for eksempel Søvangsparken.

Han tilføjer, at det han kommer til at savne aller mest er samværet og mødet med andre mennesker.

- Jeg har mødt så mange mennesker med holdninger i mit politiske liv. Nogle gange er holdningerne kommet til udtryk på en lidt voldsom måde. Men når folk kommer til at bruge grimt sprog, så vidner det jo bare om engagement, og stor respekt for at folk har stærke synspunkter.

Michael Gammelgaard har i hele valgkampen været en af dem, der har været helt tæt på borgmesterkandidat Kasper Olesen og brugt mange kræfter på at køre ham i stilling til borgmesterposten. Så i virkeligheden føler han ikke, at han har tabt i valgkampen.

- Mit vigtigste mål var, at Kasper skulle være borgmester. Jeg er ikke selv blevet valgt, fordi vi havde så mange gode kandidater. Men for mig var det sejr nok, at Kasper blev borgmester - jeg er gammeldags partisoldat, skal du huske, og vi har fået valgt en rigtig god gruppe.

  • Nordström_Helle

    Af:

    Jeg har arbejdet som journalist i Kerteminde i rundt regnet 30 år, først på Kjerteminde Avis og siden 2010 på Fyens Stiftstidende.