Katte-minde: Nu skal det (måske) være slut med vilde katte

Problemet med vilde katte er især, at de ikke bare er vilde, men ofte også syge: Der er risiko for, at de smitter både tamme huskatte og mennesker. Derfor betragtes de da også af mange som deciderede skadedyr. Arkivfoto

Katte-minde: Nu skal det (måske) være slut med vilde katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med jævne mellemrum beder borgerne kommunen om hjælp med bekæmpelse af vilde katte, men hidtil har kommunen meldt hus forbi. Nu vil Jesper Hempler (SF) tage sagen på dagsordnen i teknisk udvalg.

Nordøstfyn: - Nu er der vilde katte ved Gedskovkollegiet, og i hvert fald en af dem er ilde tilredt.

Sådan meldte en borger for nylig til kommunen, men svaret var: - Det må du klare selv, for kommunen har ikke pligt til at beskæftige sig med vilde katte.

Og sådan har svaret lydt, hver gang en borger har henvendt sig om problemer med vilde katte. Det har der i løbet af de seneste år også været i Munkebo og i Mesinge.

Nu kan det imidlertid være, at svaret bliver et andet næste gang. I hvert fald vil Jesper Hempler (SF), formand for Miljø-, Natur- og Teknikudvalget, tage sagen på dagsordnen.

- Det er jo et problem, der dukker op igen og igen, og det indikerer, at vi som kommune er nødt til at have en eller anden form for beredskab, siger han.

- Det er ikke rimeligt at overlade problemet til private, og der er også noget dyrevelfærd i det. Så det er vel egentligt naturligt, at kommunen skal tage sig af problemer med vilde katte, ligesom vi skal tage os af problemer med skadedyr - uden at jeg i øvrigt vil sammenligne katte og skadedyr.

Om der er de nødvendige penge til et beredskab, og om de øvrige politikere i udvalget er enig med ham, ved han ikke, men han vil sætte sagen på dagsordnen hurtigst muligt, oplyser han.

60-75.000 kroner

Fra Kattens Værn, der i forvejen har en aftale med cirka 50 kommuner rundt om i landet, oplyser formand Mogens Wilbert, at en aftale med Kerteminde Kommune - hvis det er en total-løsning - vil koste cirka 60-75.000 kroner om året de første år.

- Så rykker vi ud og indfanger kattene, får dem aflivet, hvis det er nødvendigt, eller får dem behandlet, vaccineret og ført sammen med en familie. Vi indfanger cirka 10.000 katte om året, og mange af dem er gode katte, vi kan finde et hjem til, fortæller han.

- Og efterhånden som vi får kontrol over området, så falder udgiften. Vilde katte formerer sig, så når vi får indsamlet de fleste af dem, falder tilvæksten af nye vilde katte mærkbart. Vi har kommuner, som kun betaler 20-25.000 kroner om året, fordi problemet er kommet under kontrol.

Det beløb, en kommune betaler til Kattens Værn, udgør kun cirka halvdelen af den reelle udgift. Resten betaler Kattens Værn af de penge, de får i donationer fra private og fonde.

Har opgivet Kerteminde

Mogens Wilbert fortæller, at Kattens Værn af og til får henvendelser fra borgere i Kerteminde Kommune.

- Jeg har tidligere flere gange skrevet til Kerteminde Kommune, også direkte til borgmesteren, og spurgt, om de ville være med til et eller andet, fordi vi kunne se, at der er problemer nok at tage fat på. Men jeg fik aldrig svar på mine henvendelser, så Kerteminde har vi opgivet, siger han.

Fra Mesinge, der havde problemer med 35-40 vilde katte for et par år siden, anbefaler formand for Mesinge Lokaleråd Steen Hjorth varmt, at Kerteminde Kommune tegner sådan en aftale med Kattens Værn.

- Vi anbefalede det til kommunen dengang, og at der nu er problemer med vilde katte igen et andet sted i kommunen beviser jo bare, at den anbefaling stadig er gyldig.

Katte-minde: Nu skal det (måske) være slut med vilde katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce