Kampen om Aktivhuset i Kerteminde: - Vi ved ikke, hvad der skal ske

Carsten Hansen foran Aktivhuset, der tidligere var et sygehus, men som Fyns Amt i 1983 overdrog gratis til kommunen. Foto:Yilmaz Polat

Kampen om Aktivhuset i Kerteminde: - Vi ved ikke, hvad der skal ske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Under valgkampen var der stor opbakning til den vedligeholdende træning på Aktivhuset. Formand for brugerrådet, Carsten Hansen, tvivler på, opbakningen er lige så stor, nu stemmerne er talt op.

Kerteminde: Det er blevet kaldt massakren på Aktivhuset, en katastrofe, eller bare afviklingen af et højt elsket fristed for de ældre Kerteminde. Uanset ordvalget var det i sidste uge sidste gang, at brugerne i Aktivhuset kunne møde op til vedligeholdende træning for ældre i det tidligere sygehus i Vestergade.

I juni besluttede byrådet at skære ned på antallet af ældre, der får bevilliget vedligeholdende træning og samle træningen i Langeskov. Hidtil har der været 277 ældre, der har deltaget i træningen, blandt andet i Aktivhuset i Kerteminde. Fra januar er der 40 pladser på Birkelund Plejecenter i Langeskov.

- Jeg synes, det er gået så hurtigt, og der er sket så meget på kort tid, siger formand for brugerrådet på Aktivhuset, Carsten Hansen, der endnu ikke har overblik over, hvad den manglende træning kommer til at betyde for det sociale liv i huset.

Aktivhuset har hidtil været værdsat af brugerne for sin særlige blanding af frivillighed og kommunalt tilbud. Hvor de stærke ældre har hjulpet de svage ældre. Formanden frygter, at når tilbuddet om fysisk træning falder bort, vil en stor del af de ældre blive tvunget til at sidde alene hjemme. Eller, hvis de stadigvæk får tilbudt vedligeholdende træning, blive fragtet til Langeskov flere gange om ugen, hvor der ikke er samme mulighed for at "komme hinanden ved" efter træningen med en kop kaffe og et stykke kage.

Overvejer at lukke cafeen

Knap havde brugerrådet i Aktivhuset fået at vide, at de mistede den vedligeholdende træning, før end politikerne besluttede, at kommunens tre demens dagtilbud skal flyttes til Aktivhuset.

- Vi fik lige pludselig at vide, at demens-afdelingerne fra Kerteminde, Munkebo og Langeskov skulle samles i Aktivhuset, siger Carsten Hansen.

Samlingen af de tre demenstilbud vil lægge beslag på en tredjedel af huset og betyder, at husets cafe ikke kan fortsætte i sin nuværende form.

- Vi aner ikke, hvordan det vil spænde af, når der pludselig kommer så mange demente mennesker. Eller hvordan de vil reagere, siger Carsten Hansen.

For at kunne huse de demente lukker Aktivhuset ned i hele januar måned, hvor stedet skal rengøres, males og indrettes til de demente. Blandt andet skal glasdørene i huset blændes af, så de ligner en bogreol, så de demente ikke finder på at stikke af.

- Husets normale bruger bliver i stedet flyttet oven på. Det bliver snævert, konstaterer Carsten Hansen, der har fået mange henvendelser fra brugerne om, hvad der skal ske, og hvad ændringerne i huset betyder for de ældre, der har deres daglige gang i aktivhuset.

- Der må jeg bare sige: Vi ved ikke, hvad der skal ske. Vi har 25 frivillige til at stå i cafeen, den skal vi finde ud af, om der stadig er behov for, og om vi skal drive den videre, siger Carsten Hansen.

De demente, der flytter ind på Aktivhuset, skal i hvert fald ikke bruge cafeen. De får nemlig kaffen af det medfølgende personale.

- De lagde sig fladt ned

Selvom det ser ud som, slaget er tabt, har Carsten Hansen et lille håb om, at politikerne vil leve op til deres løfter fra valgkampen. Lige pludselig - kort før stemmesedlerne skulle udfyldes, var der nemlig stor opbakning til den vedligeholdende træning fra politikerne.

- De sagde alle på nær borgmesteren, at der var en fejl. De var ikke klar over konsekvenserne, da de sparede, fortæller Carsten Hansen.

- De lagde sig fladt ned, så vi kan da håbe på, at det bliver kørt tilbage.

Men en ting er, hvad politikerne sagde under valgkampen. Carsten Hansen erkender, at det kan blive svært at opfylde de løfter, når først der er ofret penge på at sætte Aktivhuset i stand til de demente, og de er flyttet ind.

- Det er en gruppe meget svage ældre, man ikke lige kan flytte rundt med, så rent praktisk kan jeg ikke se, at det kan lade sig gøre, siger Carsten Hansen.

- Jeg synes, det er svært, men jeg vil gerne, at vi prøver at vente på, hvad der sker fremfor at stå med bannere og råbe neden foran rådhuset, siger Carsten Hansen.

Kampen om Aktivhuset i Kerteminde: - Vi ved ikke, hvad der skal ske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce