Jørgen Sunke er Bonderøven til søs - redder ene mand et dansk kapsejlads-klenodie

Jørgen Sunke er en glad mand, selvom nogle kalder ham rablende skør. Han glæder sig hver eneste dag over, at han er i gang med at redde et klenodie, og han glæder sig til at kunne udskifte sin Ylva med en renoveret 8mR. Foto: Helle Nordström

Jørgen Sunke er Bonderøven til søs - redder ene mand et dansk kapsejlads-klenodie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Sunke er ene mand gået i gang med at renovere en 104 år gammel kapsejler i mahogni. Fagfolk kalder ham rablende skør, men projektet skrider planmæssigt frem, og Jørgen Sunke regner med at kunne få den smukke 8mR i vandet i 2020.

Kerteminde: Med en skøn blanding af optimisme, gå-på-mod og kærlighed krydret med et drys vanvid har den tidligere elektriker Jørgen Sunke, Kerteminde, kastet sig ud i på egen hånd at redde en 104 år gammel kapsejladsbåd, der mildt sagt var i dårlig stand, da han overtog den. Faktisk var den så medtaget, at han fik den gratis for snart to år siden.

Men efter foreløbig 1500 arbejdstimer er det tydeligt, at det ender med igen at blive en meget smuk båd. "Hun" hedder Unda og er af typen 8mR, også kaldet en otte-meter, selvom den faktisk er 13 meter lang.

- Jeg elsker at bygge noget med hænderne, det er det ultimativt bedste. Og når jeg går i gang med noget, så kaster jeg mig 100% ind i det , fortæller han om det store projekt med at få den gamle mahognibåd gjort sejlende igen.

- Det er jo ikke moderne med træbåde, for de kræver vedligeholdelse hele tiden, så jeg er sådan en slags Bonderøven til søs, siger han og hiver op i de gamle naverbukser, der er godt imprægnerede med tjære og lim og hvad en bådebygger ellers har fat i.

- Og lige som Bonderøven kaster jeg mig ud i det, og lærer, hvad jeg har med at gøre, efterhånden som jeg arbejder med det.

Tæt på ophugning
En gruppe andelshavere gik i 2012 i gang med et projekt for at bevare "Unda", men i november kastede de håndklædet i ringen. Bådmagasinet skrev under overskriften "Sidste udkald. Et stykke Danmarkshistorie er ved at forgå" om det grundstødte projekt.Andelshaverne havde hverken tiden eller kræfterne til at fortsætte, og de fortalte, at hvis der ikke viste sig en løsning, ville de ophugge den.

De stod over for problemet med at udskifte mere end 100 meter bord, bygge en ny køl, tilbageføre doghouse og dæk til det originale og genetablere hækken, kunne man læse i Bådmagasinet.

Her oplyses det også, at "Unda" er bygget i 1914 af Brdr. Nielsen i Skovshoved.
Noget af det, der er med til at gøre denne bådtype så elegant, er den lange, høje hæk. Foto: Helle Nordström
Noget af det, der er med til at gøre denne bådtype så elegant, er den lange, høje hæk. Foto: Helle Nordström

Bygget på den siden marts 2017

Jørgen Sunke har arbejdet for elforsyningen i 40 år, men ved siden af det har han blandt andet bygget et hus og et par både - en Ylva og en damjolle. Men Unda-projektet er nok det vildeste, han endnu har kastet sig ud i.

- Jeg har altid været forelsket i otte-meter. Den er så smuk med den lange hæk, siger han glædesstrålende medens han sender sin halvrenoverede Unda et kærligt blik.

Båden står i en lade et sted på Hindsholm, og her har Jørgen Sunke bygget på den siden marts 2017.

- Jeg har en Ylva, men det er ikke blevet til mange sejlture i år, for nu bruger jeg tiden på at bygge, forklarer han.

Han fandt Unda via en annonce i avisen. Båden lå i Nordhavnen i København.

- Der var ikke nogen hæk, og kølen var rådden. Men der var mast, og det var næsten det vigtigste, for alt det andet kan jeg lave selv, men masten det kommer til at knibe, fortæller han.

Du er rablende skør

Den chauffør, der hentede båden i Nordhavnen, betroede Jørgen Sunkes kone, at det bedste, man kunne gøre med den, var at smide den på et Sankt Hans bål. Men for Jørgen Sunke var det en skat, der bare skulle have en kærlig hånd.

- Men jeg har ikke rigtig forstand på sådan en båd, så jeg startede med at ringe til Danmarks Museum for Lystsejlads i Svendborg, fortæller han.

- Der kom et par mand op og kiggede på båden, og de fik mildest talt et chok. Men fordi jeg intet anede om opgaven, vidste jeg jo heller ikke, hvilke problemer, der lå forude.

Museumsfolkene gik med en sort tus i gang med at markere alt det, Jørgen Sunke skulle i gang med at skifte ud - og det var ikke småting.

- Jeg ringede til dem, da de var kørt, og spurgte, hvad de tænkte om mit projekt. Dommen lød: Du er rablende skør. Det vil komme til at tage mange år og koste en formue, griner han.

Mangler bly til kølen

Helt let er det heller ikke, når alt arbejdet foregår i et hjørne af en lade omgivet af halm fra gulv til loft. Værktøj har han heller ikke meget af, men som han siger med et grin - så har han øksen. Den han brugte i de fem år han byggede med på Ladbydragen.

Men hvad han mangler i udstyr, har han i fantasi og gode ideer. Det mahogni, der skulle formes og bukkes til hækkens smukke kurver, varmede han i et jernrør ved hjælp af en tapetdamper.

- Nu går jeg oppe hos de Ensomme Gamle Mænd i kulturhuset og smeder beslag. Jeg har aldrig prøvet at svejse før, men det lærte jeg af de flinke folk deroppe, fortæller han.

- Så når jeg er færdig med jernet, melder jeg mig til snedkerholdet, så jeg i vinter kan arbejde med apteringen.

Et af de store problemer, han ikke helt har fået løst endnu, er kølen. Han skal bruge tre tons bly til den, og så meget har han ikke.

- Jeg laver en skal af aluminium og lægger blyet ind i, så jeg ikke behøver at smelte det, for det er både farligt og forbudt. Men i øjeblikket er jeg på jagt efter bly. Så ligger nogen inde med bly, de ikke skal bruge, så ring, opfordrer han.

Jørgen Sunke regner med at komme til at bruge i alt 4000 timer på "Unda" og håber på at få båden søsat i 2020.

- Jeg havde oprindeligt regnet med 2019, men det når jeg nok ikke.

Man kan læse mere om projektet på internettet på: Unda.dk

Jørgen Sunke er Bonderøven til søs - redder ene mand et dansk kapsejlads-klenodie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce