Jes Fomsgaard fylder 70: Kunst fra Kertinge Mark har erobret verden

Der arbejdes på at få alle billeder op på væggen. Foto: Birgitte Søe

Jes Fomsgaard fylder 70: Kunst fra Kertinge Mark har erobret verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den internationalt, anerkendte kunstner Jes Fomsgaard, der er aktuel med en udstilling på Johannes Larsen Museet, var i sin ungdom også jazzmusiker. Men det blev billederne, han valgte frem for musikken. Og selvom han er efterspurgt i både Paris og New York, blev det på Kertinge Mark, han valgte at slå sig ned.

Kerteminde: Hvorfor bor billedkunstner Jes Fomsgaard på Kertinge Mark?

Det spørgsmål trænger sig på, for længere væk fra storbyen, kunstnernetværk, gallerier og det købestærke publikum kan man næsten ikke komme. Jes Fomsgaard er internationalt anerkendt, og hans værker er efterspurgt i blandt andet Paris og New York. Alligevel har han de sidste 40 år boet i et yndigt bondehus omgivet af marker.

Den høje mand med den bløde stemme griner af spørgsmålet. Vi har sat ham stævne på Johannes Larsen Museet, hvor han skal udstille i anledning af sin 70 års fødselsdag.

- Jeg kan stadig huske, da jeg kom til Fyn. Det er 40 år siden, og det var præcis på min fødselsdag, fortæller han.

Egentlig var han og hustruen Karen på jagt efter noget at bo i på Sydfyn, men tilfældigt kørte de også til Kerteminde, og så var Jes Fomsgaard solgt.

- De små huse og vandet. Der var så flot, at jeg bare tænkte: Det er løgn, mindes han, og så købte de huset på Kertinge Mark.

Kunstpriser er absurde
Jes Fomsgaards værker er efterspurgte i ind og udland. Mange har aldrig været til salg, for det er udsmykninger skabt til en bestemt væg. Man støder blandt andet på hans værker på Arkitektskolen i København (det er han temmelig stolt af,) på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet (hvor kunsthistorikere uddannes,) på Det Fynske Musikkonservatorium og i Nationalbankens mødelokaler.Alle og enhver kan til gengæld få råd til deres eget lille Fomsgaard-værk, idet han i 2009 udkom på frimærke (5,50 kroner).

Men ellers er kunstpriser med Jes Fomsgaards egne ord absurde.

- Jeg så for nylig en af mine tidlige raderinger til salg på nettet. Det var ikke specielt værdifuldt, og da jeg ikke selv havde gemt et, tænkte jeg, at det køber jeg, for jeg kunne faktisk godt lide det. - Men det endte med at blive budt så højt op, at jeg ikke syntes, jeg havde råd til det, griner han.

- Det er ligesom med H. C. Andersens fortælling "Skyggen", mine billeder kommer finere steder, end jeg selv nogensinde gør.
Jes Fomsgaard er kunstneren bag udstillingen på Johannes Larsen Museet. Foto: Birgitte Søe
Jes Fomsgaard er kunstneren bag udstillingen på Johannes Larsen Museet. Foto: Birgitte Søe

Mellemlanding i Sverige

Jes Fomsgaard er født og opvokset i København, og han var så musikalsk et barn, at han blev optaget på Skt. Annæ Gymnasium og gik i skole med blandt andre Koppel-brødrene. Han sang i Københavns Drengekor, og han valgte kontrabassen som sit instrument.

Han var ung i København i de vilde 60'ere og brugte sin tid mellem at tegne og spille musik. Han var teatermusiker på et eksperimenterende teater, og han tegnede blandt andet pladecovers.

- Men da Karen og jeg havde fået to børn, blev det lige vildt nok med København. Vi ville væk, og dengang var det populært at købe en ødegård i Sverige for ingen penge, fortæller han.

Sverige blev det, og han stillede bassen fra sig, greb blyanten og tegnede politisk satire til Dagens Nyheter. Desuden tegnede han bogillustrationer for blandt andet Gyldendal.

Det gik i nogle år, indtil døtrene nåede skolealderen, så var det hjem til Danmark igen - og denne gang til Fyn.

Rundt i verden

- Fyn var faktisk det helt rigtige sted at være kunstner dengang. Odense var inde i en afsindig kreativ periode. Der var Det Fynsk Kunstakademi, og i 80-erne kom Hollufgaard og Brandts Klædefabrik. I de år var det i Odense, den store kreativitet var.

I de år gik det også stærkt for Jes Fomsgaard. Han kom ind hos Galleri Asbæk, der som noget helt nyt for danske gallerier også udstillede i udlandet. Det førte Jes Fomsgaards værker til Paris og New York, og galleriet solgte alt, hvad han kunne nå at lave.

- Så selvom jeg boede på Kertinge Mark, kom jeg rundt i verden, smiler han.

- Og jeg husker da kunstner-kolleger fra København, der i de år sagde: Nej hvor er du heldig, at du bor på Fyn.

Samtidig blev han først formand for Fynsk Grafiske Værksted og leder af Grafisk Skole på Det Fynske Kunstakademi, hvor han senere blev rektor. Han blev bestyrelsesmedlem i Kunsthallen Brandts Klædefabrik og medlem af Det Kgl. Akademi for de skønne kunstere. Faktisk blev han medlem af så meget, at han sidst i 90'rne skippede det hele for at kunne koncentrere sig om sin egen kunst og de store udsmykningsopgaver, der blev flere og flere af.

- Som barn kom jeg Europa rundt med drengekoret. Siden har jeg været rundt i verden med min kunst. Om man bor i København eller Kertinge er ligegyldigt, når kunsten er international.

Jes Fomsgaard fylder 70: Kunst fra Kertinge Mark har erobret verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce