Jernalder-øl brygget i træstammer for første gang i 1400 år: - Bare det ikke smager som hestepis

Ølbrygning på jernaldermaner - det vil blandt andet sige, at vandet i de udhulede træstammer blev opvarmet og løbende holdt varmt med store sted, der blev opvarmet på bål. Her er det brygmester Claus Christensen, der håndterer en sten. Foto: Helle Nordström

Jernalder-øl brygget i træstammer for første gang i 1400 år: - Bare det ikke smager som hestepis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige på Vikingemuseet i Ladby har hele den hede sommer igennem arbejdet med at udhule to træstammer, der tirsdag blev brygget øl i. Om en måneds viser det sig, om det smager godt.

Ladby: - Det er spændende, om det kommer til at smage som hestepis, så vi skal hælde det hele ud, sukkede Søren Clemmensen, medens han fra sidelinjen fulgte ølbrygning på jernaldermaner på Vikingemuseet i Ladby.

Ølbrygningen i træstammer foregik tirsdag i efterårsferien for første gang på museet - samtidig var det formentlig den første gang i 1400 år, at nogen i Danmark brygger øl i udhulede træstammer.

Og nogle af dem, der har brugt sommeren på at udhule træstammerne, fulgte spændt med i processen, og for Søren Clemmensens vedkommende altså med blandede forventninger til, hvordan det kommer til at smage.

Han har sammen med blandt andre Finn Thomsen og Ole Poulsen knoklet hele sommeren med at hakke i træstammerne, og det har netop denne sommer været svedigt arbejde.

- Men det har også været sjovt, forsikrer han.

- Ja, supplerer Finn Thomsen. - Det var jo noget helt andet, og så mødte jeg nye mennesker, som har været rigtigt godt selskab.

Og det har ikke blot været den historiske interesse, der drev, men også interessen for øl. Søren Clemmensen er med i Ølentusiasterne, og Ole Poulsen brygger selv øl til husbehov derhjemme.

Brygmester Pia Winther Bargholz - samarbejdspartner med Claus Christensen, Munkebo Brewery, i deres fælles selskab Coolship Brewing Company - sørgede for at holde maltbyggen i bevægelse i mæskekarret. Foto: Helle Nordström
Brygmester Pia Winther Bargholz - samarbejdspartner med Claus Christensen, Munkebo Brewery, i deres fælles selskab Coolship Brewing Company - sørgede for at holde maltbyggen i bevægelse i mæskekarret. Foto: Helle Nordström

Smagsprøver om en måneds tid

Selve ølbrygningen stod Claus Christensen fra Munkebo Brewery og Pia Winther Bargholz fra Bryghuset Winther og Barkholz for. Med sten fra bål blev vand varmet op i begge de udhulede stammer. I den ene (mæskekarret) blev maltbyggen rørt i, så sukkerstofferne blev trukket ud, og i den anden blev halm gennemvarmet, så det var rent og kunne bruges som si-kar, hvor mæsken senere skulle sies igennem, så det rene maltudtræk kunne komme i tønde og blive tilsat gær. Undervejs bliver netop dette bryg tilsat birkebark og -saft samt enebær og malurt.

Og når der er gået en uges tid eller to, kan det tappes på flasker og eftergære i endnu et par uger, inden Søren Clemmensen og de andre, der har knoklet med stammerne i sommervarmen, endelig kan få afklaret, om det smager som godtøl eller hestepis.

Jernalder-øl brygget i træstammer for første gang i 1400 år: - Bare det ikke smager som hestepis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce