Japansk firma opfinder fremtidens blomster i Marslev

I det daglige er det logistikchef Metere Nielsen og økonomidirektør Jens Dorph, der styrer Sakata i Marslev. Den hollandske direktør, der også er direktør for Sakata i Holland er kun i Danmark er gang imellem. Foto: Helle Nordström

Japansk firma opfinder fremtidens blomster i Marslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke til at se det udefra, men det er faktisk blomsterforædling på højt plan, der foregår for enden af markvejen overfor Marslev Grillen. Den lille virksomhed Sakata Ornamentals Europe er et datterselskab til det gigantiske japanske frø-firma Sakata

Marslev: Hvordan blomsterne i din vindueskarm skal se ud om to-tre år, det afgøres i et gartneri i Marslev. Her tryller de med forædling og udvikling af kendte og endnu ukendte blomstertyper.

Det er heller ikke et hvilket som helst gartneri - det er et af den japanske frø-gigant Sakatas 50 datterselskaber, som med cirka 55 ansatte faktisk er en meget vigtig brik i det store Sakata-puslespil, der består af udvikling,dyrkning og salg af blomster og grøntsagsfrø over det meste af jordkloden. Sakata omsatte sidste år for knap fire milliarder kroner.

Jos van Popering, administrerende direktør for virksomheden i Marslev, understreger, at der er to ting, der især sikrer Sakata en god markedsposition.

- For det første så er det vores meget vigtige forædling. Vi er et opfinderfirma, der definerer grænsen for, hvad blomsterproducenterne kan. Det er os, der har skabt den pollenfri solsikke, og det er os, der har bragt lisianthus (texasklokke) på markedet. For 35 år siden introducerede vi den, og nu er den på top fem over snitblomster, fortæller han stolt.

- Den anden vigtige ting er omhyggelighed. At købe blomsterfrø er et spørgsmål om tillid, for ingen kan se på et frø, om det bliver en lyserød eller en gul begonie.

Det startede med en USA-tur og nogle lilje-løg
Japan: Firmaet Sakata blev etableret af Takeo Sakata i 1913, da han vendte hjem efter en tur rundt i Europa og USA. Året efter sendte han sine første lilje-løg til Europa og USA.

I 1920 udgav denne meget foretagsomme japaner sit første katalog, og året efter etablerede han sit første laboratorium, og åbnede en afdeling i Chicago.

Op igennem 30-erne vinder Sakate i USA adskillige medaljer for deres petunia-variationer.

I 50-erne og 60-erne udvider Skata flere ghange i Japan.

I 1977 etableres Sakata America Inc.

I 1990 etablerer Sakata sig for første gang i Europa med et kontor i Holland. I 1991 etabkeres Sakate Seeds Chile, og herefter går det stærk med at etablere sig rundt om i verden.

I 2003 valgte Sakata Marslev til at huse deres Europæiske blomsterdivision.

I 2013 fejrede Sakata 100 års jubilæum som et verdensomspændende firma i fortsat fremgang.

Der går næsten ikke et år, hvor de ikke får priser for en eller anden nyskabelse på frømarkedet - i Japan, USA eller Europa.

(Kilde: Sakata)

Handler kun med storkunder

Selvom Sakata er et stort firma, så gør de ikke meget ud af sig i Marslev. Et lille beskedent skilt ude ved vejen overfor Marslev Grillen fortæller, at firmaet befinder sig for enden af alléen.

Deroppe ved det tidligere Dæhnfeldt-gartneri kan man til gengæld tydeligt se, at her foregår noget med blomster. Et langt bed med en masse forskellige blomster er anlagt til at vise kunderne, hvad det er for frø, de sælger i Marslev.

Nu er Sakata ikke et firma, der sælger frøposer til os almindelige havebrugere. De sælger til grossister og til store gartnerier - og her taler vi så store, at de kun har ganske få kunder i Danmark. Til gengæld kan de begoniaer eller primulaer, vi køber i planteskolen, eller de texasklokker vi putter i buketten, meget vel stamme fra Sakata-frø, der har været forbi en storproducent af blomster.

- Det er ikke et selvstændigt mål for virksomheden at være kendt blandt forbrugerne, bekræfter økonomichef Jens Christian Dorph.

- Vi har ikke et Sakata-mærke, du kan se på varer i brugsen eller planteskolen, så vi har ikke brug for at brande os på den måde. Vi fokuserer istedet på at brande vores produkter som Primula Danova eller SunPatiens.

At dømme efter omsætningen, så ved de store kunder godt, hvor de skal købe frø, og det gør de blandt andet fordi, Sakata gør meget ud af hele tiden at udvikle nye blomster og grøntsager eller nye variationer af kendte blomster og grøntsager.

Virksomheden i Marslev udgør den europæiske blomsterdivision sammen med salgsafdelingen i Holland, medens Sakatas europæiske grøntsagsdivision har hovedkvarter i Frankrig.

Nødt til at udvide

Det vigtigste, der foregår i drivhusene på marken i Marslev, er ren blomster-videnskab. Det er forædling og udvikling af kendte blomster. I Marslev går de og eksperimenterer med blandt andet gerbera, primula og begonia, så vi kan få nye farver, mere robuste planter, større blomsterhoveder o.s.v.

Indtil 2003 foregik forskningen primært i Japan, men virksomheden ønskede at få forskning på de nordlige breddegrader, hvor der stilles andre krav til planterne end i Japan, forklarer Jos van Popering. Og det går sådan set helt godt med arbejdet i Marslev.

- Vi overtog 11.000 kvadratmeter drivhuse fra Dæhnfeldt, men det rækker ikke, så vi har lejet os ind i nogle drivhuse i Nonnebo for at få plads til det hele, oplyser Jos van Popering.

Det er forædlingen, der tager det meste af pladsen, og han understreger, at det er klassisk forædling, der foregår i drivhusene - ikke noget med bioteknologi.

Lageret fylder til gengæld ikke meget. Frø til 1000 begoniaer kan så rigeligt være i et fem centimeter langt plasticrør på tykkelse med en cigaret. Og så kan der sagtens være frø til millioner af blomster, der skal ende i vore vindueskarme eller vaser, på få hundrede kvadratmeter.

Japansk firma opfinder fremtidens blomster i Marslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce