Isværk sikrer fiskerihavnen


Isværk sikrer fiskerihavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Isværk til seks millioner kroner kan gøre Kerteminde til servicehavn for fiskekuttere fra hele landet

KERTEMINDE: Efter år med dystre spådomme og faldende aktivitet synes der nu at være lys forude for Kerteminde Fiskerihavn.

Faktisk tyder meget på, at fiskerihavnen, der er den eneste tilbageværende af sin art på Fyn, fremover vil kunne udvikle sig til en base, som fiskekuttere fra hele landet vil søge til for at blive serviceret.

Årsagen til denne kovending fra truet til fremtidssikret fiskerihavn er et isværk, der efter planen skal opføres for enden af Fiskernes Hus på Sdr. Havnekaj.

Værket koster i omegnen af seks millioner kroner, og i forbindelse med budgetlægningen har alle byrådets partier været enige om, at kommunen bør skyde halvdelen i projektet. For dermed udløses et tilsvarende tilskud fra statens EU-midler.

Værket skal bygges tæt på et nyt kajanlæg, der får så tilpas en dybgang, at selv store kuttere og trawlere kan søge ind til isværket og få læsset is om bord.

Formanden for Kerteminde Fiskeriforening, Søren Clausen, har svært ved at få armene ned af lutter begejstring. For et nyt isværk har længe stået højest på fiskernes ønskeseddel.

- Et isværk er ganske enkelt den faktor, der kan sikre fremtiden for Kerteminde Fiskerihavn, siger Søren Clausen.

Is fra Hvide Sande

I dag er det nemlig sådan, at Kertemindes fiskerflåde køber is til opbevaring af konsumfisk i Hvide Sande. Isen transporteres til Kerteminde i lastbiler og er allerede begyndt at gå i opløsning, når den når til Kerteminde.

Så et lokalt isværk vil sikre fiskerflåden is af høj kvalitet og dermed et forspring overfor konkurrenterne.

Samtidig bliver isen billigere, fordi fiskerne kan spare istransporten. Og det er ikke små mængder, der er tale om. Søren Clausen bruger således i gennemsnit ét ton is om dagen.

Men derudover vil isværket også på længere sigt være en god investering for byen.

For efterhånden som de mindre fiskerihavne rundt om i landet lukker ned, forsvinder isværkerne også.

- Fiskeskipperne har et kæmpe problem med at skaffe frisk is. De små værker lukker og for Kattegat-fiskeriet forholder det sig sådan, at Gilleleje ikke kan følge med og isværket i Grenå er slidt op. Med et moderne isværk vil Kerteminde Fiskerihavn få en vigtig position. Mange kuttere vil komme til for at få is om bord, og det giver godsafgift til kommunen, siger Søren Clausen, der forudser andre afledte fordele.

- Vi har en bedding, et motorværksted og en havnesmedie på havnen, så jeg er sikker på, at mange skippere vil benytte sig af disse servicetilbud, når de alligevel går i havn efter is, siger Søren Clausen.

For Kertemindes fiskere vil isværket formentlig også betyde, at de vil lande fisken hjemme i Kerteminde i stedet for Hvide Sande, så kutterne får flere dage i hjemhavnen.

- Og det gælder sikkert også fremmede kuttere, og det giver igen øgede indtægter til havnen, siger Søren Clausen.

Isværk sikrer fiskerihavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce