Industriens historie kan ses på Toldboden


Industriens historie kan ses på Toldboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af Kertemindes største arbejdspladser gennem tiderne er sommerens tema

KERTEMINDE: Virksomheden har eksisteret længere tid, end nogen kan huske. Den er moderne, men har samtidig en enestående historie. Som en af byens største arbejdspladser gennem tiderne kommer den nu på museum. Med årene har hundredvis af familier i Kerteminde og omegn hentet deres udkom på fabrikken, der ofte både havde far og søn i sit brød. Historien handler om Kverneland, eller Taarup Maskinfabrik om man vil. Og den viser Kertemindeegnens Museer nu på Toldbodens sommerudstilling.

Med titlen "Fra landsbysmedje til storindustri" gennemgår udstillingen forløbet fra dengang i 1877, hvor det hele begyndte i landsbyen Taarup nord for Kerteminde og frem til i dag. Derfor er den nu blevet interessant i museumsregi. Med 130 års historie er den et oplagt bidrag fra Kerteminde til Industrikulturens År 2007, som er arrangeret af Kulturarvsstyrelsen.

- Virksomhedens forløb viser alle faser af den danske industriudvikling. Og derfor var vi heller ikke i tvivl om, at det var den historie, vi skulle fortælle, siger museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen, fra Kertemindeegnens Museer.

Hans Simon Larsen købte den lille landsbysmedje i Taarup, og her lå den frem til 1915, hvor jernbanen havde udviklet sig til tidens vigtigste transportmiddel.

- Fra at være traditionel håndværksvirksomhed, flyttede man ind til byen, hvor man kunne få transporteret sine varer, og når pladsen blev for trang, rykkede man ud i industrikvarteret, siger Knud Risskov Sørensen.

Taarup Maskinfabrik var i 1954 den første virksomhed, der flyttede ud i byens nyetablerede industriområde, hvor produktionen også ligger i dag. Ringen sluttes som et spejl af samfundets industrielle udvikling, da Taarup i 1993 blev indlemmet i den internationale industrikoncern - Kverneland.

Selv om produkterne i dag er anderledes og større, så forbindes den gamle maskinfabrik stadig med to af de største kommercielle succeser, nemlig radrenseren og grønthøsteren. Langt op i 1980'erne kunne man stadig se den langhalsede karakteristiske grønthøster stå rundt om i landskabet, når bønderne havde høstet græs.

Udstillingen åbner i dag og kan ses på Toldboden frem til 26. august.

Industriens historie kan ses på Toldboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce