Husejere vilde med jordvarme


Husejere vilde med jordvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forvaltning har travlt med tilladelser

Kommunens tekniske forvaltning har registreret en voldsom stigning i antallet af ansøgninger fra husejere, der gerne vil etablere et jordvarmeanlæg på deres ejendom.

Kommunens specialist på området, Frederik Møller Pedersen, fortæller, at han siden nytår har modtaget omkring 25 konkrete ansøgninger på jordvarmeanlæg - dertil kommer forespørgslerne.

- Det er en voldsom stigning sammenlignet med tidligere, og vi har meget travlt med sagsbehandlingerne. Og der er tale om såvel nybyggerier som eksisterende huse, siger Frederik Møller Pedersen.

Én af avisens trofaste læsere, Jens Bjørn, Kølstrup, fortæller, at han og hans hustru har overvejet alvorligt at få etableret et jordvarmeanlæg, fordi husets naturgasanlæg skal udskiftes.

Nedgravning

Et jordvarmeanlæg vil i det konkrete tilfælde komme til at koste omkring 100.000 kroner - blandt andet fordi det kræver en nedgravning af omkring 400 meter varmeslanger i haven.

- Og det vil i praksis sige, at hele haven vil være ødelagt og skal retableres. Derfor ville jeg gerne have et anlæg, hvor man graver en brønd dybt ned i jorden til jordvarmeanlægget. Men smeden fortæller, at kommunen endnu ikke har givet en eneste tilladelse til den slags anlæg . Hvordan kan det være, spørger Jens Bjørn.

Det er der en naturlig forklaring på, siger Frederik Møller Pedersen.

- Det skyldes, at vi endnu ikke har modtaget en eneste ansøgning på et sådant lodret jordvarmeanlæg. Den vil i givet fald blive behandlet efter samme bekendtgørelse som de vandrette anlæg. Der er ikke truffet en principiel beslutning om, at vi kun godkender den ene slags anlæg, siger Frederik Møller Pedersen.

Han tilføjer dog, at et lodret anlæg, der stikker mellem 50 og 70 meter ned i undergrunden, i nogle tilfælde nok vil have sværere ved at blive godkendt.

- I slangerne løber vand og frostvæske, og hvis en sådan slange bliver utæt, vil vandet løbe ud i undergrunden. Og så er det mere problematisk, hvis det sker dybt nede ved de vandførende lag, end hvis det sker i overfladen. Men det kommer an på den konkrete placering i forhold til vandreservoirerne, siger Flemming Møller Pedersen.

Husejere vilde med jordvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce