Historisk vingesus fra andedammen

Et halvt hundrede mennesker mødte op til den historiske rundtur i Rønninge, hvor museumsdirektør Erland Porsmose og museumsassistent Eigil Nikolajsen var guider og fortællere.
Foto: Hans Østergaard

Historisk vingesus fra andedammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORTÆLLETUR: Et halvt hundrede historisk interesserede var på rundtur i Rønninge

RØNNINGE: Kerteminde Museum kunne glæde sig over en solid publikums-opbakning til lørdagens eftermiddagstilbud om en historisk travetur i Rønninge.

Et halvt hundrede mennesker tog med på turen, som startede ved byens berømte runesten, der nu er flyttet ind i kirkens våbenhus, fortsatte med udstillingen af arkæologiske fund i Grubehuset og også omfattede en præsentation af selve byen.

Museumsdirektør Erland Porsmose fra KertemindeMuseum har selv været med til at afdække Rønninges fortid ved et omfattende gravearbejde - der i øvrigt startede med en "dukkert" for præcis 22 år siden:

- Vi havde ikke kikket alt for grundigt i papirer og på kort, da vi stak spaden i jorden, fortæller han.

- Vi kunne jo se, hvor kirken lå, og hvor bymidten måtte være. Så vi startede. Vi gravede og gravede, men mere end en meter nede var det bare muld og kapsler... alligevel fortalte vi den flinke og snakkesalige landpost, at vi var ved at afdække hele byens fortid.

- Nåee, lød svaret. Det er da utroligt, at I kan se alt det i præstens gamle andedam!

Bedre hjemmearbejde

- Siden da har jeg altid fortalt de unge studerende, at de skal gøre deres hjemmearbejde bedre end det, inden de går i gang med at grave, understreger Erland Porsmose.

Museumsdirektøren fortalte i øvrigt deltagerne i den historiske rundgang, at der ligger en stor opgave og venter på lokalhistorisk interessede.

Fra 1350 til 1570 hørte Rønninge under kronen, fordi adelsslægten Rønninge gik rabundus. Det betyder, at der i landsarkiver og på Rigsarkivet må ligge optegnelser, som fortæller næsten alt om byens gårde og om dens beboere endog meget langt tilbage i fortiden.

- Men det vil tage måneder og år at nå igennem alt det materiale, understregede Erland Porsmose.

Historisk vingesus fra andedammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce