Havsteen-Mikkelsens skatte som julegave

Der er lang vej endnu, inden Malene Ipsen har registreringen på plads af den store samling af Sven Havsteen-Mikkelsens kunst. Hun har nået op mod et par hundrede værker af de tæt ved 4000.
Foto: Jørgen Hansen.

Havsteen-Mikkelsens skatte som julegave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MUSEET: Åbent hus på Johannes Larsens 138. års fødselsdag og præsentation af Havsteen-Mikkelsen-samling

KERTEMINDE:Johannes Larsen Museet har fået en stor julegave i år. Det drejer sig om flere tusinde af Sven Havsteen-Mikkelsens tegninger, træsnit og akvareller kombineret med en lang række skitse-dagbøger, hvor de fastholdte indtryk er kombineret med korte tekster.

På tirsdag den 27. december får publikum den første lejlighed til at se et lille udsnit af den store samling. Det sker i forbindelse med det årlige "åbent hus"-arrangement på Johannes Larsens fødselsdag.

Museet er allerede nu travlt optaget af at registrere samlingen, der blandt andet omfatter omkring 100 tegninger fra 1930-31 af "folk og fæ" fra Kerteminde. Sven Havsteen-Mikkelsen - født 1912, død 1999 - knoklede allerede i disse unge år med sin kunst og søgte inspiration hos kunstnerne i Kerteminde.

- Han fortsatte på sin vis i sporet efter OlafRude, som vi netop i øjeblikket har en udstilling om på museet. Olaf Rude afprøvede omkring 1910 også sig selv i forhold til Johannes Larsen og Fritz Syberg. Siden fortsatte Havsteen-Mikkelsen linjen ved at søge til Bornholm, hvor Olaf Rude og Oluf Høst virkede, fortæller Erland Porsmose.

Idéen med dagbøgerne fik Sven Havsteen-Mikkelsen formentlig fra Oluf Høst. I hvert fald findes de - desværre - ikke fra tiden i Kerteminde.

I sin kunst arbejdede Sven Havsteen-Mikkelsen meget med den nordiske identitet.Hans interesse bl.a. for Færøerne og Island, ser Erland Porsmose som en forlængelse af Johannes Larsens virke.

Det materiale, som familien nu har skænket til museet i Kerteminde, er knyttet til det nordiske. Andre arbejder er blevet på hjemøen Ærø, en mindre del er skænket til Bornholm, mens en del religiøse værker er skænket til museet for kirkekunst i Lemvig.

- Sammen med Johannes Larsen er Sven Havsteen-Mikkelsen også den, der har arbejdet mest med illustrationskunsten, bl.a. med hundredvis af træsnit til værker af Martin A. Hansen, understreger Erland Porsmose.

Fødselsdagen 3. juledag

Som nævnt er der "åbent hus" og gratis adgang til museet på Johannes Larsens 138. års fødselsdag tirsdag den 27. december fra klokken 11 til 16.

Her præsenteres en smagsprøve på omkring 40 værker fra den nye samling af Sven Havsteen-Mikkelsen.

Havsteen-Mikkelsens skatte som julegave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce