Politikere protesterer mod, at udbuddet af de tre havnegrunde skal vedtages bag lukkede døre. Det er nødvendigt at holde detaljerne i udbuddet hemmelige, for ellers kan en fremtidig bygherre få en fordel, siger chefjurist.

Kerteminde: Efter flere års diskussioner om udviklingen af havnen i Kerteminde, vedtager et flertal i byrådet torsdag efter alt at dømme at sende de tre byggefelter; Strandkilen Syd, Strandkilen Nord og Nordre Havnekaj i udbud.

Behandlingen af sagen i byrådet foregår bag lukkede døre, og dermed når hemmelighedskræmmeriet i Kerteminde Kommune nye højder, mener De Radikales Sanne Stemann.

- For mig at se handler det om, at man ikke ønsker, at detaljerne i den her havneplan kommer ud. Forligspartierne har fortalt i overordnede vendinger om planen. Men hvorfor vil man ikke have detaljerne i planen ud, hvis man synes, det er sådan en god plan, siger Sanne Stemann.

De Radikale har anmodet om at få behandlingen af Havneplanen flyttet til den åbne del af byrådsmødet, men har fået den besked, at offentligheden ikke må få indblik i bilagene i sagen.

- Det er, fordi man ikke vil have debatten om havneplanen, man vil med djævelsk vold og magt bare have det her igennem, fordi man er bange for, at det bliver bremset, siger Sanne Stemann.

Købere får en fordel

Ifølge chefjurist i Kerteminde Kommune er der dog helt andre grunde til, at det er nødvendigt at behandle sagen om udbuddet af byggeretter bag lukkede døre.

- Politikerne skal kunne diskutere betingelserne for salget af byggeretterne uden, at potentielle købere kan overhøre det, forklarer Leif Hansen, der fortæller, at som udgangspunkt er køb og salg af fast ejendom på lukket punkt på byrådets møder.

- Hvis vi afslører, hvad det er for nogle kriterier, vi lægger til grund for et salg, så stiller vi køber mere gavnligt, siger Leif Hansen, der af gode grunde ikke vil fortælle præcist, hvilke oplysninger, der er nødvendigt at hemmeligholde.

Og endelig er det kommunens troværdighed, der står på spil.

- Det kunne også være eventuelle bydere, der vil sige, at kommunen ikke er en seriøs samarbejdspartner, når vi kan læse om tingene i avisen på forhånd, forklarer kommunaldirektør, Tim Jeppesen.

Den forklaring afviser Sanne Stemann, der peger på, at hvis det endeligt var nødvendigt at hemmeligholde dele af havneplanen, så kunne administrationen nøjes med at hemmeligholde de dokumenter, eventuelle købere ikke måtte se.

- Jeg vil gerne have det hele lægges åbent frem, fordi det er noget, der vedrører os alle sammen. Det er byens fremtidige udseende og fremtidige struktur. Det er ikke en debat, der skal foregå bag lukkede døre, men noget vi alle sammen skal diskutere, siger Sanne Stemann.

Kontrakterne kan annulleres

Sanne Stemann bakkes op af Allan Thomsen (Borgerlisten) og Knud Ahrnkiel (DF), der begge to står uden for havneforliget.

- Vi går ind for så meget åbenhed som overhovedet muligt i Borgerlisten, og jeg kan slet ikke forstå, hvad det er, der skal være hemmeligt, siger Allan Thomsen, der som de andre byrødder har læst det "hemmelige materiale."

- Debatten kommer alligevel, og det kommer til at blive en del af valgkampen, fordi alle politikerne kender materialet, siger Allan Thomsen.

Knud Ahrnkiel kan heller ikke gennemskue, hvorfor det er nødvendigt at hemmeligholde detaljerne om udbuddet.

- Jeg kan ikke se ud fra det materiale, der ligger, at der skulle være noget at skjule. Men det er nok fordi, man er klar over, at det ikke er kønt arbejde, siger Knud Ahrnkiel, der finder det betænkeligt, at de tre byggefelter skal sendes i udbud lige før kommunalvalget.

- Jeg vil da helt klart kæmpe for, at vi i et nyt byråd får de her kontrakter annulleret. Bygherrernes ve og vel er jeg ligeglad med. Det vigtigste for mig er Kertemindes udseende og vores borgere og gæster, siger Knud Ahrnkiel.

Det hemmelige materiale

Heller ikke hos Socialdemokraterne, der er med i forligskredsen bag havneforliget, forstår man helt, hvorfor udbuddet af byggerettigheder skal behandles bag lukkede døre.

- I bund og grund er der ikke noget, der er skjult for vores vedkommende, siger Kasper Olesen, der fortæller, at politikerne er blevet anbefalet af kommunens rådgivere at holde debatten om udbuddet bag lukkede døre.

- Jeg har selvfølgelig spekuleret over det, for der er ikke noget skjult, eller kommet andre ting ind, der ikke allerede er vedtaget i Havneplanen, men det er noget, vi er blevet rådgivet til. Jeg har aldrig stået i den situation, at jeg har sendt noget i udbud, så derfor lytter jeg til vores rådgivere, siger Kasper Olesen.

- I min verden skal vi lægge så meget som muligt åbent frem, for lige så snart noget er skjult, kan der opstå alle mulige konspirationsteorier, og det er der absolut ingen grund til her.

  • Nils Mogensen Svalebøg

    Af:

    Jeg er lokalredaktør i Kerteminde for Fyens Stiftstidende og Kerteminde Ugeavis. Jeg er født i Middelfart, opvokset i Randers og bor i dag i Kerteminde.

Mere om emnet

Se alle
Kerteminde: Det står der i det hemmelige havneudbud

Kerteminde: Det står der i det hemmelige havneudbud