Havbrug kan give bøvl med EU


Havbrug kan give bøvl med EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næstformand i Europa-Parlamentets Miljøudvalg kalder planerne vanvittige og tager kontakt til kommunen

KERTEMINDE: Planerne om at placere et stort havbrug i Storebælt møder massiv modstand, og det kan meget vel være i direkte strid med EU's miljøregler. I yderste konsekvens kan Kerteminde Kommune risikere at få en EU-sag på halsen. Det mener socialdemokraten Dan Jørgensen (S), der er næstformand i Europa-Parlamentets Miljøudvalg.

- Jeg advarer meget kraftigt imod planerne, og jeg vil gå så langt som at sige, at det vil være fuldstændig vanvittigt, af Kerteminde Kommune, hvis projektet får en tilladelse, siger Dan Jørgensen.

Et havbrug af den størrelse, som der er lagt op til, vil være i direkte modstrid med målsætningerne i EU's vandrammedirektiv, mener han.

- Danmark har forpligtet sig til at leve op til målet om, at alle kystnære farvande i 2015 skal være af god økologisk kvalitet, og allerede nu ved vi, at store dele af farvandene omkring Fyn har store problemer med at leve op til direktivet, siger Dan Jørgensen.

Det skyldes ikke mindst den store koncentration af svineproducenter på Fyn, men derfor er der ifølge EU-parlamentarikeren alligevel brug for at stramme op i stedet for at give tilladelser til en ny stor forureningskilde.

- Når folkene fra Musholm Lax selv oplyser, at de vil udlede 100 ton kvælstof og 13 ton fosfor direkte ud i Storebælt, så er de tal næppe lavt sat.

Og det lyder i sig selv helt forrykt, når vi har brug for at mindske udledningen i de indre danske farvande, siger Dan Jørgensen.

Han frygter primært at udledningen af kvælstoffer vil få algerne til at gro. Når de dør falder de til bunds og går i forrådnelse. Den proces kræver ilt, og det går ud over fisk og plantelivet.

- Vi ved, hvordan havbunden ser ud i Lillebælt eller Mariager Fjord, som også har været præget af iltsvind. Man kan forestille sig en biltur rundt i landskabet, hvor det eneste man kan se er træer uden blade, vissent græs og døde køer med alle fire ben i vejret, siger han.

- Men i regeringens plan er der lagt op til en ekstra udledninger af kvælstof på op til 1000 ton om året - netop for at udvide og styrke erhvervet.

- Det er jeg helt med på, og det kan da sagtens være, at det er muligt at finde andre egnede steder, men det er ikke muligt inden for de geografiske områder, som der er lagt op til her. Og man skal leve op til EU's lovgivningen - uanset om man hedder byrådet i Kerteminde eller den danske regering, siger Dan Jørgensen med henvisning til en lignende sag på Sydfyn.

Her gav byrådet i Svendborg en landmand tilladelse til at udvide et svinebrug, hvor betingelserne alene levede op til dansk lovgivning. Dan Jørgens tager nu kontakt til sin partifælle Palle Hansborg-Sørensen for at lufte sine betænkeligheder.

Havbrug kan give bøvl med EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce