Til april kan beboerne på Lindhøj Plejecenter i Munkebo komme ud og nyde den friske luft i plejecentrets nye gårdhave. Den er blevet til takket være pårørende og lokale håndværkere.

Munkebo: "I sne står urt og busk i skjul," skriver B. S. Ingemann i sin salme. Frosten har lagt sig over landet med spor i alle afskygninger fra hvide snetæpper til sortnede grødbunker på veje og gader. Det er koldt derude på denne formiddag.

Og beboerne på Lindhøj Plejecenter i Munkebo må dermed nøjes med at drømme om foråret, og hvad der vil komme til at være i den gårdhave, som pårørende og lokale håndværkere de seneste måneder har været ved at anlægge. Den har taget form på den mest centrale plads på plejecentret, som ligger ud til fælleslokalerne, så alle 30 faste beboere kan få den største glæde af den.

- Det er jo nærmest et eventyr.Susanne Klint Jensen, centerleder på Lindhøj Plejecenter i Munkebo.

Et bålfad er denne dag blevet tændt for at give beboerne lidt at se ud på midt i sneen, der er drysset ud over de nyanlagte fliser. Beboerne holder meget af, når der sker lidt ude i gårdhaven, og flammerne fra bålfadet er rare at kigge på, og det skaber også en hyggelig stemning om aftenen.

Minna Nielsen, der er beboer på plejecentret, er lige blevet færdig med sin frokost og sidder nu og kigger ud på ilden. Hun glæder sig sådan til, at planterne og farverne rykker ind derude.

- Det bliver virkelig så dejligt, smiler hun.

Lokal opbakning

Den 7. april sker det så. Her bliver gårdhaven endelig indviet, og den er blevet til takket være et par vedholdende powerdamer, Dorhe Østergaard Nielsen og Joan Poulsen fra pårørende- og beboerrådet. De ville ikke acceptere, at Kerteminde Kommune havde meldt ud, at kommunekassen ikke kunne holde til forbrug, der ikke var nødvendigt. For det syntes de faktisk, at gårdhaven var. For den vil være til rigtig stor gavn for beboerne på plejecentret.

Derfor besluttede de sammen med Lindhøj Plejecenter sig sidste år for at se, hvor langt de kunne nå på en nul-løsning i kroner og ører, og så måtte de forsætte i 2017, når pengekassens låg kunne lette igen.

Det er nu faktisk lykkes at få en gårdhave, som består af grill, møbler, bålsted, vandkunst, el, vand, beplantede blomsterkasser, lukket indhegning, nye fliser, jord ud og sand ind. Det er sket helt uden, at plejecentrets konto har betalt noget. Der hedder ren frivillighed og venlighed.

- Det er jo nærmest et eventyr, siger Lindhøjs centerleder, Susanne Klint Jensen med et kæmpe smil.

- Vi havde bare slet ikke regnet med, at vi ville få så meget hjælp, men de lokale håndværkere har hjulpet os så meget.

- Selvfølgelig har mestrene også prikket til hinanden for at opfordre til at give os en hjælpende hånd, men det skal vi da ikke klage over, ler hun og fortæller, at plejecentrets beboere har fulgt nøje med i gårdhavens udvikling.

- Både gravearbejdet og fliselægningen har fået nogle kommentarer med på vejen, når de har siddet der på træningscyklerne og kigget ud ad vinduet, fortæller centerlederen.

- Det har virkelig været hyggeligt at lytte til.

Centerlederen smiler stort. Hun glæder sig også til, at gårdhaven kan indvies. Hun har netop søgt penge til, at der også kan komme et udekøkken i gårdhaven.

- Det tror jeg på, at vi vil få stor gavn af, hvis vi får mulighed for at købe det.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.