Det kribler i fingrene på arkæologerne for at komme i gang med at se, hvad der gemmer sig under gården

Munkebo: Vore forfædre i vikingetiden kunne også godt lide Kertinge Nor. Det vidner ikke mindst gravhøjen i Ladby om.

Men også på Munkebo Bakke er der gjort spændende fund - og måske ligger flere og venter i jorden.

- Med sin høje beliggenhed har det jo været et genialt sted for den, der ville have overblik og kontrol, konstaterer Palle Hansborg-Sørensen fra gruppen Virk og Gro.

- Der er allerede fundet en sølvskat deroppe, og arkæologerne har fundet spor efter en stor vikingehal. Det er spændende, hvad de mere kan finde, både for os lokale og i turismesammenhæng.

Svaret får vi måske til sommer. I hvert fald begynder nedrivningen af den gamle bakkegård i løbet af foråret.

- Gården var simpelthen ikke til at renovere, så nu ryger den. Til gengæld har vi sikret os ret til at bygge noget andet, fortæller Palle Hansborg-Sørensen.

Bronzehøj og vikingehal

Arkæologerne fra Østfyns Museum står på spring til at grave i jorden under gården.

- Lige øst for gården fandt vi spor efter en vikingehal, så det skulle være mærkeligt, hvis der ikke også er noget under gården, siger Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

- Og så er der jo den bronzehøj, tårnet er bygget oven på. Ofte ligger der ved gravhøje fra bronzealderen kultbygninger, hvor man har udført ritualer. Men i værste fald, så har byggeriet af gården ødelagt alt, hvad der har været - det vil vise sig.

Palle Hansborg-Sørensen er dog fuld af forventning.

- Tænk hvis vi skal føje et kapitel mere til fortællingen om vikingerne her i området - det er jo noget folk kommer fra USA, Italien og Spanien for at studere.

  • Nordström_Helle

    Af:

    Jeg har arbejdet som journalist i Kerteminde i rundt regnet 30 år, først på Kjerteminde Avis og siden 2010 på Fyens Stiftstidende.