Fynsk fåreavler med vokseværk

På 12 år er 43-årige Tony Ottesens fårehold vokset fra nogle få får til omkring 1000 moderfår og lam - til foråret bliver besætningen på 1300 dyr. Dermed er Tony Ottesen blandt de 10 største fåreavlere i landet - og han trives med sine dyr og den smukke natur. - Jeg føler mig som et privilegeret menneske, siger han.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fynsk fåreavler med vokseværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På 12 år har Tony Ottesen gjort sin hobby til sin levevej - i dag er han blandt de største fåre- avlere i landet

HINDSHOLM: På hjørnet af Maimosevej og Hverringevej i Hverringe ligger der en stor mark med græsfrø. Marken ejes af Hverringe Gods - og den skal slås nogle gange, inden den høstes næste år.

I Nordskov bor 43-årige Tony Ottesen og hans familie. Tony har omkring 1000 får - og ikke tilstrækkelig jord til de mange dyr.

Og hvad har de to kendsgerninger så med hinanden at gøre?

En hel del - man kan på sæt og vis sige, at Tony Ottesen og Hverringe Gods har indgået et landbrugsmæssigt fornuftsægteskab, som begge har gavn og glæde af. Og som miljøet og naturelskere også har en fordel af.

Hvis vi starter med Tony Ottesen, så er græsmarken i Hverringe et sundt og ganske gratis spisekammer for de cirka 300 lam og ungfår, som han for et par uger siden lukkede ud på marken.

Dyrene æder løs af græsset, som tilmed - til forskel fra mange etablerede folde - er helt rent og frit for orm og andre snyltere og bakterier.

- Så mine dyr tager rigtigt fint på i vægt, da de får fuld glæde af næringsindholdet, forklarer Tony Ottesen, der udelukkende sælger lammene til slagtning - ulden er der nemlig ingen penge i.

- Ulden kan ikke en gang finansiere udgifterne til at få dyrene klippet, fortæller Tony Ottesen.

Hvis vi dvæler lidt ved græsfrømarken i Hverringe, så har godset også fordel af at lade Tony Ottesens får guffe gratis løs af græsset.

Dermed slipper godset nemlig for at bruge mandskabstimer, maskiner og brændstof på at slå græsset. Også til gavn for miljøet. Og græshøsten bliver tilmed bedre.

Og endnu en fordel: Godset ejer også meget store arealer med strandeng og overdrev, som godset er forpligtet til at pleje - blandt andet ved at holde græsset nede.

- Det ville kræve meget store resurser, hvis vi skulle holde græsset nede - det ville faktisk ikke kunne lade sig gøre. Men fårene er meget effektive til at afgræsse områderne. Og så synes jeg i øvrigt, at det er rigtigt kønt at kigge på dyr på markerne, fortæller godsets ejer, Niels Reventlow.

Han er ikke ene om at se fornuften i et samarbejde med Tony Ottesen og hans får. Tony Ottesen har sine dyr gående på 23 marker og strandenge på Hindsholm.

Og fårene skaber en hel del opmærksomhed blandt de forbipasserende, hvilket avisens udsendte ved selvsyn kan konstatere ved besøget hos Tony Ottesen og hans får. Adskillige bilister stopper op og betragter skuet.

Ikke mindst fordi Tony Ottesen er i gang med at flytte fårene rundt på marken - det er i særdeleshed et spektakulært syn.
Ingen fåreavl uden fårehunde - Tony Ottesens otte border collier er et uundværligt arbejdsredskab. Hér er det Chica, der holder styr på fåreflokken på marken ved Hverringe.
Ingen fåreavl uden fårehunde - Tony Ottesens otte border collier er et uundværligt arbejdsredskab. Hér er det Chica, der holder styr på fåreflokken på marken ved Hverringe.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hunde på hårdt arbejde

Ikke på grund af Tony Ottesen - han står såmænd blot på bakketoppen med en flad kommandofløjte i munden og hænderne formet som en tragt til at forstærke lyden.

Næ - det hårde arbejde med at drive fårene af sted i den ønskede retning sørger hans to fårehunde, border collierne Bob og Chica for.

Med imponerende hastighed driver de to hunde rundt om de 300 får, alt imens de følger instruktionerne fra fløjten.

Et stød - og som ramt af lynet ændrer hundene retning. Og fåreflokken med. Et nyt stød - hundene deler sig og samler flokken. Endnu et fløjt - den ene hund lægger sig, mens den anden driver videre på sin fløj.

Og således kommer fåreflokken støt og roligt op imod os på bakketoppen.

- That will do, lyder kommandoen fra Tony Ottesen - og begge hunde lægger sig og slapper af. Færdigt arbejde - indtil videre.

- Jeg bruger engelske kommandoer, for mine hunde er så gode, at jeg udveksler og opdrætter hunde fra de store fåreproducentlande, hvor der tales engelsk, forklarer Tony Ottesen, der har otte hunde i sin besætning.
En flad fløjte er alt, hvad Tony Ottesen behøver for at fjernstyre sine fårehunde. Han hører til i den absolutte verdenselite hvad angår træning af fårehunde.
En flad fløjte er alt, hvad Tony Ottesen behøver for at fjernstyre sine fårehunde. Han hører til i den absolutte verdenselite hvad angår træning af fårehunde.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Blandt verdens bedste

Han er internationalt højt respekteret som træner af fårehunde og har fået en bronzemedalje ved de officielle verdensmesterskaber.

Og det var faktisk denne lidt specielle hobby, der blev starten på hans karriere som fåreavler. For 12 år siden anskaffede han sig nogle få får til at træne hundene med. Flokken er siden vokset støt og roligt til de omtalte 1000 får - til foråret kommer tallet op på 1300. Og dermed er Tony Ottesen blandt de 10 største fåreavlere i landet og den største på Fyn. I dag lever Tony Ottesen helt og holdent af fåreavl.

Hundene er både hans hobby og en uundværlig del af bedriften - uden hunde, ingen fåreavl. Det var således hundene, der drev fårene fra den tidligere mark gennem Måle og ud til Hverringe.

- Hvis jeg skulle indfange og transportere fårene manuelt, kunne det slet ikke hænge sammen. Hundene er et arbejdsredskab ligesom en traktor er det i et landbrug. Og ved større opgaver har jeg to eller tre par med i bilen - når ét par er kørt træt, sætter jeg et friskt par ind, fortæller Tony Ottesen, der ikke kunne tænke sig nogen anden levevej.

- Jeg lever af fåreavlen - ikke fedt, men godt nok. Og så har jeg glæden ved at færdes i den smukke natur med mine hunde, fastslår Tony Ottesen.

Fynsk fåreavler med vokseværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce