Fyn forbindes med Sjælland via Urup

Disse kabler ved Urup skal være med til at sikre et nyt nationalt el-netværk i Danmark.
Foto: Kim Rune

Fyn forbindes med Sjælland via Urup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Strømkabler skal sikre forsyningssikkerheden med strøm til hele Danmark - Urup spiller en vigtig rolle i det nye, nationale el-net.

URUP: En del af en mark lige syd for Urup har skiftet udseende.

Frem er dukket en arbejdsplads midt i det hele med mandskabsvogne, gravkøer og kabler ved Langeskovvej.

Årsagen er den store, at Fyn er ved at blive forbundet med Sjælland rent strømmæssigt med en 400 kV vekselstrømsforbindelse.

Konsortiet Arkil-Stürup skal etablere et el-kabel under Storebælt - en investering, som løber op i omkring 1,2 mia. kr.

- Kablerne skal gå fra Fraugde i Odense, forbi Urup, under Storebælt og nå Sjælland, forklarer afdelingsleder fra entrepriseafdelingen hos Stürup A/S, Jesper Bjerre.

Den midlertidige arbejdsplads i Urup har både kommunen og landmanden - der ejer jorden - givet tilladelse til må bruges til formålet. Den skal fungere som en slags opbevaringsplads for maskiner og materiel, men der skal også graves kabler ved Urup, oplyser Jesper Bjerre.

Danmark skåret over

El-kablet under Storebælt skal for første gang i Danmarkshistorien forbinde Øst- og Vestdanmarks el-system.

Det sker, fordi det nordiske el-netværk skal være bedre. Et ønske fremlagt af regeringen og den tidligere transport- og energiminister Flemming Hansen (K) tilbage i juni 2005 i forbindelse med en energistrategi frem mod 2025.

23. september 2003 blev Østdanmark - Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm - lammet af en massiv strømafbrydelse fra strøm-eksportøren Sverige, som viste at sårbarheden simpelthen er for stor. Så derfor skal Sjælland nu også have mulighed for at få strøm fra det jysk-fynske højspændingsnet. Det får blandt andet sin strøm leveret fra Tyskland.

Det er Energinet.dk, som ejer og driver det overordnede el- og naturgasnet i Danmark, som også skal drive den nye forbindelse.

El-kablet vil bestå af et søkabel på 32 kilometer i Storebælt og to landkabler. Et på Fyn på 16 kilometer og et på Sjælland på 10 kilometer. Landkablerne forbindes til el-transmissionsnettet ved hjælp af to elektriske stationsanlæg.

På Fyn sker det via den eksisterende station i Fraugde 10 kilometer øst for Odense, mens der på Sjælland skal bygges en ny station i Herslev mellem Slagelse og Kalundborg.

Energinet.dk har været i kontakt med lodsejerne øst for Fraugde, som kommer til at lægge jord og mark til det 16 kilometer lange jævnstrømskabel.

Og det er i den forbindelse, at arbejdet ved Urup nu tager form.

Arbejdet forventes færdigt i 2010. Hvor ved Storebælt, der skal graves, kunne Stiftstidende ikke få oplyst af hverken Energinet.dk eller Stürup A/S forleden.

Fyn forbindes med Sjælland via Urup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce