Fuglen var - næsten - fløjet

- Kig godt på den. Det kan være sidste gang, I ser den, sagde falkoner Frank Skaarup Hansen, før han slap sin landerfalk fri i museumshaven. Fuglen kom dog tilbage, men først efter en længere sightseeing-tur. Foto: Jørgen Hansen

Fuglen var - næsten - fløjet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FALKEJAGT: Det kræver god tålmodighed at jage med falke

KERTEMINDE: Omkring 150 gæster på Johannes Larsen Museet fik et fascinerende indblik i falkejagt og falkonerens arbejdsbetingelser, da museet i går eftermiddag havde inviteret falkoner Frank Skaarup Hansen til at give opvisning i museumshaven.

- Det er helt og holdent falken, der bestemmer, så hvis den pludselig forsvinder og jeg forsvinder efter den, så må I have en god lørdag og en god påske, sagde Frank Skaarup Hansen til de fremmødte, før han tog læderhatten af sin fem år gamle landerfalk Luna, som havde taget turen med til Fyn fra Nordjylland.

Og kort efter, da Luna havde fået luft under vingerne, kunne publikum ved selvsyn konstatere, at det var fuglen, der bestemte tempoet.

Efter at have kredset et par gange rundt over haven begyndte fuglen at slå større og større sving ud over området.

Fuglen bestemmer

- Den bestemmer selv, om den vil tilbage. Det plejer den at ville, men jeg har monteret en lille sender på fuglen, så hvis den skulle flyve væk, kan jeg forhåbentlig finde den igen, fortalte Frank Skaarup Hansen, mens han svingede med sin falkelokke, som han havde bundet en daggammel kylling fast i som belønning til fuglen, hvis den skulle beslutte sig for at vende tilbage.

Det var der bare ikke noget, der tydede på, at den ville.

På et tidspunkt forsvandt fuglen således helt fra publikums og falkonerens synsfelt.

- Den er på vej ind til byen, lød det fra en dreng, som var løbet helt ned til havens stakit for at følge fuglens flugt.

- Jeg mister cirka en fugl hvert andet år, og sådan en falk kan koste et sted mellem 3000 og 6000 kroner, så hvis det sker nu, så forstår I nok, hvis jeg kører efter den, fortalte Frank Skaarup Hansen, mens både han og publikum spejdede langt efter Luna.

Heldigvis - efter 30-40 minutter - besluttede hun at vende tilbage til museumshaven og efter at have landet et par gange på museets tag og kigget på havens øvrige fugleliv og de mange mennesker på plænen, lagde den endelig an til angreb på Frank Skaarup Hansens falkelokke og den daggamle kylling.

Efter et par lynhurtige dyk fik falken fat i kyllingen, som blev slugt med hud og hår.

- En god jagtfalk kan fange bytte nok til at bespise en boplads på 30-40 mennesker, men efter at have set, hvordan det er gået i dag, tror jeg, at vi indstiller jagten for i dag, lød det fra Frank Skaarup Hansen, som høstede fortjente klapsalver for sin levende demonstration af en falkoners vanskelige arbejdsbetingelser.

Fuglen var - næsten - fløjet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce