Friluftselskere må vente: Hytteregler og striks strandbeskyttelse forsinker shelterprojekt to år

Shelterne på Sydfyn er henvendt vandrere, kajakroere og andre naturgæster og omtales generelt som en succes. De kommende sheltere på Fyns nordlige halvdel vil få et lignende design. Arkivfoto

Friluftselskere må vente: Hytteregler og striks strandbeskyttelse forsinker shelterprojekt to år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De mange sheltere på den nordlige halvdel af Fyn - heraf 10 i Kerteminde Kommune - forventes klar næste forår.

Vandkantsfyn: Oprindeligt var det planen, at friluftsgæster allerede fra sommeren 2017 skulle have mulighed for at sove i en stribe af sheltere nord om Fyn fra Helnæs til Nyborg, men projekt "Blå Støttepunkter" er blevet mindst to år forsinket. Det skyldes først og fremmest den stramme naturlovgivning, der administreres af Kystdirektoratet.

Da byggerierne kommer til at befinde sig inden for strandbeskyttelseslinjen, skal Kystdirektoratet give dispensation til hvert eneste shelter.

- Det er en del af konceptet, at shelterne skal ligge inden for 200 meter af kysten, og sådan bliver det for de næsten alle de nye sheltere, siger Hans Ole Hansen.

Tidligere på året var der tro på, at shelterpladserne kunne blive opført denne sommer. Den samlede ansøgning blev i slutningen af 2017 sendt til Kystdirektoratet, som har meddelt, at de begynder at sagsbehandle efter sommerferien i år, og derfor er det mest optimistiske tidsmål nu foråret 2019.

Forud for den formelle ansøgning har de fynske projektmagere og kystmyndigheden drøftet de muligheder, som loven giver for at opstille sheltere nær stranden, så man opnår færrest mulige afslag.

- Umiddelbart tror vi, at det de fleste steder vil kunne lade sig gøre. Vi har ikke søgt om at sætte høje nipersoners sheltere op på en bar strandbred - og det ville vi heller aldrig få lov til, fortæller Hans Ole Hansen.

Regnet for at være hytter

Forsinkelsen hænger også sammen med shelternes design. Der er ikke tale om primitive bivuakker, men moderne sheltere, der skal være egnede til helårsbrug. I første omgang var shelterne helt lukkede, men det må shelterne ikke være, da de så ville være at regne for hytter, hvilket myndighederne ikke kunne give tilladelse til. Designet skulle ændres, og det skete, ved at nogle mindre permanente åbninger blev tilføjet, og turen tilbage til tegnebrættet kostede noget tid.

Der er udsigt til, at byggeriet af shelterne kan komme i udbud inden jul, og at håndværkere i løbet af vinteren kan bygge modulerne på et værksted, så de første vandrere og sejlere kan overnatte langs kysten næste forår.

- Vi er egentlig klar, men venter på Kystdirektoratet. Forhåbentlig er shelterne klar til kristihimmelfartsferien 2019. Men så længe vi har ikke fået de endelige godkendelser, er der mulighed for ændringer - også tidsmæssigt, siger projektlederen.

Friluftselskere må vente: Hytteregler og striks strandbeskyttelse forsinker shelterprojekt to år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce