Fra druk og selvskade til 1000 kilometer på cykel: Thorbjørn hjalp Hanne gennem skadelige tanker

Thorbjørn Vilholm står bag Hanne Larsen både i træningscenteret og uden for centeret, når livet bliver for svært for hende. Gennem 13,5 år har han været hendes klippe. Foto: Birgitte Søe

Fra druk og selvskade til 1000 kilometer på cykel: Thorbjørn hjalp Hanne gennem skadelige tanker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thorbjørn Vilholm er Hanne Larsens klippe, når livet bliver for svært, eller når der skal løbes et halvmarathon. Forleden modtog han derfor SIND-prisen.

Kerteminde: Ét sæt til. Så er dagens træning overstået for Hanne Larsen. Fem squads med 60 kilo på stangen og med Thorbjørn Vilholm som støtte. Kerteminde Helse- og Motionscenter danner rammen om den træning, der hjælper Hanne Larsen med sine selvskadende tanker.

Livet har ikke været nemt med diagnoser som Borderline, uspecificeret personlighedsforstyrrelse, social angst og en senhjerneskade, hun fik, da hun en i alder af fem år reddede sin lillesøster fra at blive kørt ned, hvorefter bilen ramte hende i stedet.

Druk. Selvskade. Selvmordstanker. Det har længe været en del af Hanne Larsens hverdag, men i dag er Thorbjørn Vilholm også en del af den. Han er centerleder hos Kerteminde Helse- og Motionscenter, og modtog for nylig Sindprisen, for sit arbejde med Hanne Larsen:

- Han lytter. Han gør noget, som ingen andre gjorde, fortæller Hanne Larsen, der har været gennem hele systemet inden for psykiatrien.

Derfor blev Thorbjørn Vilholm tildelt SIND-prisen
Landsorganisationen SIND:

- Du får Sind-prisen 2017 for den indsats, du ydet over for Hanne.

- Du har været hendes træner igennem mange år.

- Du er blevet hendes bedste ven.

- Du har været der, når hendes verden væltede.

- Du har ikke kun været hendes fysiske træner men også hendes mentale træner.

- Du bakket hende op, når hun var nede.

- Din indsats kan bedst beskrives med et citat fra Hannes Larsens indstilling:

"Vi kan alle være der - både dem, der vil i bedre form, og dem, der kæmper efter en skade, og sådan en som mig, der kæmper med lidt af hvert. Jeg har fået større selvværd og meget større selvtillid. Jeg har gjort noget, som mine kontaktpersoner ikke troede, jeg kunne gennemføre ej heller min visitator. Kerteminde Motionscenter er bare verdens bedste motionscenter. Stedet, hvor alle er velkomne. Lige meget hvad du har med i bagagen."
Hanne Larsen og Thorbjørn Vilholm får blomster af Kerteminde Helse- og Motionscenter for det fantastiske bånd, de har skabt til hinanden, som, formanden for motionscenteret mener, er til forbillede for andre. Foto: Birgitte Søe
Hanne Larsen og Thorbjørn Vilholm får blomster af Kerteminde Helse- og Motionscenter for det fantastiske bånd, de har skabt til hinanden, som, formanden for motionscenteret mener, er til forbillede for andre. Foto: Birgitte Søe

Fra druk til 1000 kilometer på cykel

Hun blev anbefalet at finde en træner på grund af overvægt, og her mødte hun Thorbjørn Vilholm, der dengang arbejdede i et fitnesscenter i Odense. Men Hanne Larsen drak for meget. Derfor gav Thorbjørn Vilholm hende et ultimatum, der lød, at hvis ikke hun stoppede med at drikke, stoppede hun med at træne hos ham. Og her trak træningen det længste strå.

- Det var en mulighed for at slippe væk fra værestedet og hverdagen et øjeblik, fortæller Hanne Larsen.

Hun cykler fra Odense til Kerteminde hver gang, der skal trænes. Op på elcyklen og ud af landevejen - og derefter hjem igen. Ruten måler 26 kilometer hver vej, og når kilometertælleren runder 1000 kilometer, har de aftalt at købe kage for at fejre det.

Udover at træne med Hanne Larsen tre gange to timer om ugen, spiller Thorbjørn Vilholm også en afgørende rolle i, at hun i dag har fået opbygget en større selvtillid. Træneren er blevet hendes klippe.

- Hanne kan godt få nogle angstanfald eller gå i panik, og så er jeg der vel egentlig bare for hende, fortæller Thorbjørn Vilholm, der nu har trænet Hanne Larsen gennem 13,5 år. Derfor kender han også hendes signaler, når der kommer panik- eller angstanfald.

"Han hjælper mig bare, som ingen andre har kunnet"

Den konstante og stabile støtte betyder for Hanne Larsen, at hun tør kaste sig ud i nogle ting, der før i tiden har virket uoverkommelige. Brovandring, klatring og halvmarathon. Hun fortalte, at hun drømte om at løbe fra det hele - så det begyndte hun på. Især halvmarathon var en udfordring. For at hun kan overkomme at løbe uden at blive ramt af panik, skal hun have en til at løbe med sig hele vejen. Også her stod Thorbjørn Vilholm hende bi. Selvom han var den eneste mand i H. C. Andersen Halvmarathonløb for kvinder.

- Ja, der blev kigget lidt, griner Thorbjørn Vilholm.

Hanne Larsen kæmper stadig med skadelige tanker og kan hurtigt gå fra at være glad til, at verden falder sammen om hende. Men så ringer hun til Thorbjørn. Begge var til stede, da han for nylig fik overrakt SIND-prisen, der gives til personer, der gør noget ekstraordinært for psykisk syge, uden man behøver have en baggrund inden for psykiatrien.

- Jeg synes bare, det er så smukt, at på trods af alt hvad hun kæmper med, så har hun stadig overskud til at indstille mig til denne her pris, siger en rørt Thorbjørn Vilholm.

- Han hjælper mig bare, som ingen andre har kunnet, afslutter Hanne Larsen, inden turen igen går af landevejene mod Odense.

Fra druk og selvskade til 1000 kilometer på cykel: Thorbjørn hjalp Hanne gennem skadelige tanker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce