Fra EU-kommissær til livsnydende pensionist: Sygdom fik mig til at sadle helt om

At Mariann Fischer Boel skulle gå ind i politik, var der ingen der havde forudset. Som ung ville hun være mekaniker, for hun var vild med røde MG sportsvogne. Det måtte hun imidletid ikke, så hun kom i stedet på husholdningsskole og lærte at lave rullepølser og "skille en gris ad", inden hun tog en højere handelseksamen. Foto: Nils Svalebøg

Fra EU-kommissær til livsnydende pensionist: Sygdom fik mig til at sadle helt om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mariann Fischer Boel, der den 15. april fylder 75 år, kan se tilbage på et spændende liv fyldt med politik, både som fødevareminister og som landbrugskommissær i EU. Nu har hun forladt både politik og familie-godset Østergaard for at nyde sit otium i Kerteminde.

Kerteminde: - Hver gang jeg kører ud herfra, bliver jeg så glad over udsigten ind over Lillestranden, og så er det uanset, om solen skinner eller ej. Det er så smukt som dengang, Johannes Larsen malede det.

Mariann Fischer Boel skiftede - sammen med sin ægtefælle Hans - bopælen på godset Østergaard ud med "Søvang" for ret præcis fem år siden. Det er et tidligere stuehus til gården, der bærer samme navn.

Og lige som adressen er skiftet, er også Marian Fischer Boels hverdag ændret markant. Den ændring kom dog først i 2014, da hun fik konstateret tyktarmskræft. Efter et liv med masser af politik havde hun stadig bestyrelsesposter, men sygdommen fik hende til at sadle helt om.

- Når man får sådan en melding, så ændrer man verdensbillede. Så handler det pludselig om at prioritere, hvad der er vigtigst. Så jeg skippede alle bestyrelsesposter, og hvad jeg siden har fået tilbudt, har jeg sagt nej tak til, fortæller hun.

- Det blev en påmindelse om, at man skal huske at nyde livet og ikke tage noget for givet.

Så nu er det familien, der fylder hele Mariann Fischer Boels liv.

Mariann Fischer Boel elsker udsigten til Lillestranden, så hun nyder, at kunne se den, hver enste gang hun forlader hjemmet på Søvangsvej. Foto: Nils Svalebøg
Mariann Fischer Boel elsker udsigten til Lillestranden, så hun nyder, at kunne se den, hver enste gang hun forlader hjemmet på Søvangsvej. Foto: Nils Svalebøg

Sent i gang med politik

Tidligere har politik fyldt rigtig meget. Først som fødevareminister, men især i årene som landbrugskommissær i EU.

- Det med politik kom sent ind i mit liv. Det har aldrig ligget i kortene, og der var ingen i min familie, der ville have sat så meget som 50 øre på, at jeg skulle gå den vej, forsikrer hun.

Det begyndte med skolebestyrelsen i børnenes skole, så fulgte byrådet i Munkebo og organisatorisk arbejde i partiets kredsbestyrelse.

- Da jeg var sidst i 40'erne manglede de en folketingskandidat, og så sagde jeg til mig selv, at det er nu eller aldrig. Men jeg lovede også mig selv, at jeg kunne ville give det et skud, så hvis jeg ikke blev valgt, så var det slut med det, beretter hun.

Det var i 1990, og valgt blev hun. I 2001 blev hun fødevareminister, og den post skiftede hun i 2004 ud med posten som landbrugskommissær i EU.

- Det var vanvittigt spændende at stå i spidsen for en række store reformer - både for sukker, vin og mælk, men det var jo ikke noget, man blev udelt populær på. Vin-reformen førte til, at jeg fik indrejseforbud i det sydvestlige Frankrig. De havde en tendens til vold dernede, så sikkerhedsfolkene ville ikke tillade det, mindes hun.

- Vinbønderne dernede var godt sure på mig. Ikke blot ødelagde jeg den gode forretning med at lave dårlig vin, så var jeg oven i købet kvinde og dansker.

Truet af vrede mælkebønder

At ikke mindst franske bønder kunne være voldsomme, lærte hun endnu mere om, da Mælkereformen skulle på plads.

- Mælkebønder fra Frankring og Belgien kom kørende med deres traktorer ind i Bruxelles for at demonstrere. De tømte gyllevogne og stak ild på halmballer, fortæller hun om dengang, hvor hun faktisk var tæt på at komme i klemme.

- Jeg mente jo, at jeg skulle ud og snakke med dem, men så krævede sikkerhedsfolkene, at jeg skulle have fire af dem med. Jeg tænkte, at det var noget pjat, men da jeg stod over for de demonstrerende mælkebønder, blev det tydeligt, at de havde drukket andet end mælk. Det blev faktisk nødvendigt, at sikkerhedsfolkene bugserede mig i sikkerhed.

For Mariann Fischer Boel var det fem fantastiske år, omend de også var opslidende.

- Der var 180 rejsedage om året, der var forhandlinger, der kunne strække sig over 30 timer, og der var et krav om, at man var helt oppe på dupperne og skarp, straks man trådte ud af en flyver, og det sled på mig. Men havde jeg været 10 år yngre, så havde jeg ikke været til sådan lige at vippe af.

Pensionisterns Park- og Haveservice

Nu er rejsedagene væsentligt færre, og der er tid til at hvile ud efter rejsen, for nu rejser hun kun sammen med familien. Hun og Hans og alle tre børn, svigerbørn og børnebørn har netop været afsted allesammen sammen for at fejre Mariann og Hans' guldbryllup.

De dramatiske forhandlinger i EU er erstattet af gåture med Endomondo for at komme i form til golfsæsonen.

- Og så har Hans og jeg Pensionisternes Park- og Haveservice med få specielt udvalgte kunder, griner hun.

- Vi elsker begge at være ude i den frie luft og kan godt lide havearbejde, så der kan vi række en hjælpende hånd til de to af vore travle børn, der bor tæt på.

Fra EU-kommissær til livsnydende pensionist: Sygdom fik mig til at sadle helt om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce