Forslag: Nedlæg Fjord&Bælt og brug pengene på skattelettelser og vikingeturisme


Forslag: Nedlæg Fjord&Bælt og brug pengene på skattelettelser og vikingeturisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2017 betalte Kerteminde Kommune 4,5 millioner kroner til Fjord&Bælt. De penge kunne bruges bedre, mener Dansk Folkeparti og Miljølisten, der foreslår enten at aflyse de kommende skattestigninger eller udvikle vikingeturismen for pengene.

Kerteminde: Hver gang en gæst gik ind ad døren på Fjord&Bælt i 2017, tog byrådet 98 kroner op af kommunekassen og gav dem til Fjord&Bælt.

I hvert fald hvis man regner tilskuddet fra Kerteminde Kommune, som i 2017 afleverede 4,5 millioner kroner til Fjord & Bælt, ud på de 46.088 gæster, der samme år besøgte den kombinerede turist- og forskningsinstitution i Kerteminde.

Og set i forhold til den særdeles slunkne kommunekasse i Kerteminde, er det alt for mange penge at aflevere til Fjord&Bælt, mener Dansk Folkeparti og Miljølisten i byrådet.

- Spørgsmålet er jo, hvor meget vi får ud af at give 4,5 millioner kroner til Fjord&Bælt, siger Terje Pedersen, der under de seneste budgetforhandlinger foreslog, at støtten helt skulle ophøre eller i hvert fald skæres drastisk ned, når den nuværende kontrakt med Fjord&Bælt udløber i 2020.

- Jeg er sikker på, at vi kunne finde noget bedre at bruge pengene til, med det budget vi har. Vi kunne jo bruge dem til at sætte skatten ned igen, for de penge, vi giver til Fjord&Bælt, svarer nogenlunde til indtægterne på den skattestigning, vi har lavet i budgettet, forklarer Terje Pedersen.

I det netop afsluttede budgetforlig vedtog byrådet samlede besparelser for 206 millioner kroner i årene 2019-2022. Samtidig hæves kommuneskatten fra 26,2 procent til 26,4 procent.

Skal Kerteminde blive ved med at støtte Fjord&Bælt?
Kerteminde giver hvert år et million tilskud til Fjord&Bælt.Er det en god investering, eller skal pengene hellere bruges på at aflyse den kommende skattestigning, satse på vikingeturisme, eller måske til flere varme hænder på kommunens plejehjem.

Du kan give din mening tilkende på fyens.dk

Sats på vikingerne

Forslaget bakkes op af den tidligere DF'er Knud Ahrnkiel, der, efter han forlod partiet, har stiftet Miljølisten i byrådet.

- Jeg er ked af, at vi ikke kunne få det med i budgetforhandlingerne, for vi skal genforhandle kontrakten med Fjord&Bælt i 2019. Derfor ville det være rigtig godt, hvis vi allerede nu fik meldt ud, at vi ikke er interesseret i at fortsætte samarbejdet, siger Knud Ahrnkiel

- Den økonomiske situation gør, at vi ikke har midler til nye initiativer, der kan tiltrække turisterne, derfor er vi nødt til at gøre et eller andet, hvis vi fortsat skal udvikle Kerteminde, siger Knud Ahrnkiel, der forestiller sig, at en del af pengene fra Fjord&Bælt skal bruges på at styrke fortællingen om vikingerne, der huserede omkring Kertinge Nor.

- Fjord&Bælt er ikke noget specielt for Kerteminde. Du kan klappe en fisk mange andre steder. Vikingerne derimod, det er Kerteminde og Munkebos DNA, og vi bliver ved med at finde nye spor efter vikingerne, siger Knud Ahrnkiel.

På Munkebo bakke fandt arkæologerne i 2015 en regulær sølvskat, og i 2018 blev der fundet en ti meter bred og 28 meter lang vikingehal på toppen af Munkebo Bakke, der sammen med andre bygninger og palisader fra vikingetiden udgør den største bygningsmasse fra vikingetiden fundet på Fyn.

- Vikingegraven i Ladby og fundene på Munkebo Bakke er helt unikke. Der er et meget større potentiale i at satse på vikingerne. Det vil lokke flere turister til området og styrke vores erhvervsliv.

- Og samtidig har vi Østfyns Museer, der er sindssygt gode til at søge penge fra fonde, men det kræver at de har noget medfinansiering, når de søger. Og den medfinansiering kan vi give dem med nogle af pengene fra Fjord&Bælt, forklarer Knud Ahrnkiel.

Alt for løst grundlag

Borgmester Kasper Olesen bekræfter, at spørgsmålet om million-tilskuddet til Fjord&Bælt var oppe at vende under budgetforhandlinger, men der var ikke flertal for at skære i tilskuddet.

- Det var et alt for løst grundlag til at tage stilling til noget som helst.

- Og hvis der er nogen politikere, der ønsker det her, så tænker jeg, at de sætter det på den politiske dagsorden og ikke bare ringer til avisen og fortæller, at det er det, de ønsker, siger Kasper Olesen, der peger på, at Fjord&Bælts betydning for Kerteminde Kommune rækker længere ud, end lige hvor mange gæster der besøger centret.

- Der er mange ting i sådan en kabale. Vi skal også kigge på al den forskning, der sker i forbindelse med Fjord&Bælt, og vi har jo Syddansk Universitet lige ved siden af. Der er rigtig mange parametre, vi skal kigge på, siger Kasper Olesen.

Forslag: Nedlæg Fjord&Bælt og brug pengene på skattelettelser og vikingeturisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce