Forældre om handicap-besparelser: - De fjerner livslæring fra vores børn

Klaus Nielsen, Jon Lamberg, Lene Nielsen og Rikke Lamberg. De er alle forældre til voksne børn, som er psykisk og fysisk udviklingshæmmet. Foto: Helle Kryger

Forældre om handicap-besparelser: - De fjerner livslæring fra vores børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor sparerunde på handicap- og psykiatriområdet lægger op til besparelser på 7,4 millioner i 2020, tre millioner vedrører bosteder og støttecentre

Munkebo: Det er lørdag eftermiddag på en stille villavej i Munkebo.

22-årige Thea Lamberg sidder ved spisebordet og kæmper stadig med at spise morgenmaden. Hun er fysisk og psykisk udviklingshæmmet, og bor til daglig på bostedet Gyldenhuset i Langeskov.

Denne weekend er hun hjemme hos sine forældre, og der er gæster på terassen.

Avisen har sat Jon og Rikke Lamberg, forældre til Thea samt Klaus og Lene Nielsen, forældre til 24-årige Nikoline stævne for at høre om, hvad de mener om de besparelser, der er på vej på psykiatri- og handicapområdet i Kerteminde Kommune.

Her er lagt op til, at der skal spares 7,4 millioner i 2020 stigende til 9,4 millioner i 2022. Fire millioner skal findes ved blandt andet at investere i flere sagsbehandlere og en mere præcis visitation. 3,1 millioner skal findes gennem et sparekatalog med 11 forslag, som i øjeblikket er i høring. Heri foreslås blandt andet søndags-lukning af støttecentre, sammenlægning af en række aktivitetstilbud samt øget brugerbetaling.

Fakta
Byrådet har med udgangspunkt i KLK's analyse besluttet, at der skal realiseres en besparelse på 7,4 millioner i 2020 - stigende til 9,4 millioner. i 2022 og frem på handicap og psykiatriområdet. En styregruppe har vurderet KLK's forslag og fremsat et sparekatalog med 11 forslag. Der har også været afholdt workshops for borgere, pårørende og ansatte på området.Sparekataloget, som er i høring frem til 29. juni 2019, indeholder besparelser for i alt 3,1 millioner. De sidste fire millioner skal blandt andet findes ved at investere i flere sagsbehandlere og en mere præcis visitation.

Jon Lamberg tvivler på, at der overhovedet kan spares penge på de nævnte initiativer. Han er formand for Pårørendeforeningen i Kerteminde Kommune:

- Helt igennem er det der sparekatalog udtryk for kynisk teknokratisk tankegang. Flere af forslagene har så mange faldgruber forbundet med sig, og når de beløb, der spares er så små, så skal der ikke være meget, der går galt, før der slet ikke er sparet noget. Serviceforringelsen for borgerne bliver til gengæld helt sikkert dårligere, og spørgsmålet er, om den øvelse reelt sparer penge. Det er livslæring, der bliver fjernet fra vores børn.

Lene og Klaus Nielsen mener i stedet, at kommunen bør fokusere massivt på at nedbringe sygefraværet hos de ansatte:

- Det er jo alarmerende højt. Det er meget tydeligt, at det er en forvaltning, som ikke har styr på deres personale. Man satser på at rette op på det på fire måneder. Men det har foreløbig taget fire år at få det til at gå så galt, siger Klaus Nielsen.

- Fokusér på ledelsen. Sæt nu en retning. Giv personalet ro og stabilitet i stedet for at betale ekstra for de mange vikarer, så vil der helt sikkert være penge at spare, supplerer Lene Nielsen.

Det er Anders Bjældager, direktør i Kerteminde Kommune, som har stået i spidsen for den styregruppe, der har fremsat forslagene. Han fortæller, at der allerede gøres meget for at nedbringe sygefraværet.

- Vi kan se, at de indsatser, vi har sat i gang, begynder at virke.

Risikerer alt den snak om besparelse og omorganisering ikke netop at medføre mere sygefravær?

- Det er altid en risiko, når vi ændrer noget. Virkeligheden er også bare, at vi skal have den samlede økonomi til at hænge sammen, og så er det nødvendigt at lave nogen forandringer. Om det giver øget sygefravær kommer jo an på, hvordan vi kører sådan en proces igennem. Vi forsøger netop at lave besparelser, som ikke giver øget pres på medarbejderne, ved at vi løser opgaverne på en anden måde.

Sparekataloget er i høring frem til den 29. juni 2019.

Forældre om handicap-besparelser: - De fjerner livslæring fra vores børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce