For mange tilladelser til en byfest: Bureaukrati dræber frivilligheden

Kerteminde Havnefest er nødt til at indhente en byggetilladelse til at rejse teltene til havnefestens kroer. Her er der stemning og fest til årets pigefrokost ved havnefesten. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

For mange tilladelser til en byfest: Bureaukrati dræber frivilligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når der skal arrangeres en byfest eller et marked, kræver det en lang række ansøgninger. Det tager initiativet fra mange af de lokale frivillige, der forsøger at fortsætte traditionen med byfester og andre tiltag.

Nordøstfyn: Tidligere når der skulle arrangeres byfester og markeder, var det eneste, som arrangørerne egentlig skulle bekymre sig om, om vejret nu ville arte sig.

Sådan er det ikke længere. Arrangørerne holder selvfølgelig stadig øje med metrologernes profetier, men nu skal de i langt højere grad også spekulere over, om de lever op til myndighedernes krav og forventninger til dem. Antallet af tilladelser, der skal indhentes for at kunne holde byfester og markeder, er steget de seneste år.

Otto Skak, der er formand for Sammenslutningen af By - og Markedsfester i Danmark, synes, at antallet af tilladelser, der skal i hus, inden det er muligt at holde en almindelig byfest eller et kræmmermarked, er alt for højt.

- Det vil utvivlsomt tage inititativet fra en stor del af de mange frivilliges forsøg på at fortsætte traditionen med byfester og andre tiltag til glæde for lokalsamfundet, påpeger han og fortæller, at han har set krav om godkendelser til næsten hvad som helst, før et arrangement overhovedet kan komme på tale - som eksempel kan nævnes godkendelser af telte, brandkrav og sikkerhedskrav.

- Lovmæssigt kan mange frivillige simpelthen ikke følge med længere, understreger Otto Skak.

Smed håndklædet i ringen

For år tilbage var der ved Gabet på Hindsholm en masse aktiviteter i forbindelse med Fjordens Dag, men fordi arrangøreren, Hindsholm Fritidsring, netop følte sig kvalt af det stadig voksende bureaukrati, meldte de fra.

I Kerteminde har der netop været havnefest, og allerede inden den fandt sted, havde formand, Kris Petersen, meldt, at det blev den sidste havnefest, han styrede i mål. Herefter ville han lægge formandskasketten, for han bruger for mange frivillige timer, når der skal sendes så mange ansøgninger om at få tilladelse til det mindste.

Kris Petersen fortæller, at han derhjemme har fire ringbind med ansøgninger.

Lena Bækholm, der er kasserer i Langeskov Borgerforening, som arrangerer Langeskov Kræmmermarked, synes også, at der efterhånden er for mange krav.

- Vi bruger så mange timer på beredskabsplaner, og vi har lige været en tur igennem møllen igen, fortæller hun og forklarer, at der til det kommende kræmmermarked, som finder sted 21. - 23. september, er blevet fældet en halv granskov for at få længde nok til det store telt.

- Det er virkelig en udfordring at holde sig opdateret på regler og retningslinjer, og det også til tider svært at se det logiske i det, vi bliver budt. Ind i mellem tænker vi: Hvorfor det?

Otto Skak fra Sammenslutningen af By - og Markedsfester i Danmark foreslår, at man laver en samlet portal i kommunerne, hvor arrangørerne udfylder ansøgninger ud fra kriterier, som drejer sig om, hvilket slags arrangement det er, man søger tilladelse til - altså om det er en koncert, en byfest eller et marked.

- Altså kun et sted, så man ikke løber vild i diverse ansøgninger om godkendelser. I vores forening arbejder vi med "én fest - én ansøgning," forklarer han.

- Ikke mindst myndighedernes behandling må kræve voldsomt mange ressourcer og timer for de offentlig ansatte, tilføjer han.

Otto Skak mener, at det udspil, som hans brancheorganisation kommer med, vil spare de mange frivillige arrangører af by - og markedsfester for mange timer. Han tror på, at det vil betyde, at der er mange, der ikke kaster håndklædet i ringen, som det er ved at være tilfældet mange steder.

For mange tilladelser til en byfest: Bureaukrati dræber frivilligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce