Flere penge på vej: Ny millionfond med forkærlighed for Langeskov

Peter Hermansen har lavet en formue på ventilation og røgsugning, og nu har han og hustruen etableret en fond, hvor det meste af formuen kommer til at ende - til gavn for blandt andet almenvellet i Langeskov. Arkivfoto: Trondur Dalsgard

Flere penge på vej: Ny millionfond med forkærlighed for Langeskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeskovs velgører Peter Hermansen og hustru Marianne har etableret ny fond, der blandt andet har til formål at støtte almenvellet i Langeskov. Den begynder med en fondskapital på en million kroner, men skal med tiden vokse til 100 millioner.

Langeskov: Det var heldigt for Langeskov, at det var her, Peter Hermansens far i 1963 valgte at etablere sin virksomhed, Exhausto. Sønnen Peter Hermansen udviklede virksomheden til at blive meget stor, inden han solgte den. Og nu er Peter Hermansen og hans hustru Marianne gået i gang med at etablere en fond, hvis formål blandt andet er at yde økonomisk støtte til almennyttige og velgørende formål - primært i Langeskov og omegn.

- Det er jo kun en meget forsigtig start med en million kroner, understreger Peter Hermansen.

- Men det er da meningen, at den på sigt skal nå op på over 100 millioner kroner.

Det vigtigste formål med fonden er nemlig for Peter Hermansen og hans familie, at den skal videreføre det, Peter Hermansens far startede for mere end 50 år siden. Derfor skal fonden også stå for køb, salg, besiddelse, udvikling, opførelse og/eller udlejning af fast ejendom. Med andre ord, fonden skal med tiden overtage de to virksomheder, Exodraft og PHX Holding, som nu 73-årige Peter Hermansen har drevet videre, siden han solgte Exhausto.

- Lovgivningen i forbindelse med fonde er ikke optimal i øjeblikket, men vi har alligevel valgt at gå i gang nu, så vi er sikre på, at vi får skabt præcis den model, vi gerne vil have, forklarer han.

- Så vil der hen ad vejen komme flere penge i fonden, når lovgivningen er til det, når vi føler for det eller senest, når vi ikke er her mere.

Marianne og Peter Hermansens Fond
Fondens formål er - at yde økonomisk støtte til almennyttige og velgørende formål i bred forstand med tilknytning til Fyn og særligt til postnummer 5550 Langeskov samt de omkringliggende kommuner, - at yde økonomisk støtte til privat og/eller offentlig forskning og innovation inden for forbrændings- og røgsugerteknologi, partikelfiltrering, varmegenindvinding af røg, luft og vand, samt indeklimarelaterede områder i bred forstand.Med henblik på at tilvejebringe midler til udlodning er det endvidere fondens formål at eje samtlige aktier i et af fonden stiftet holdingselskab under navnet M&P Holding A/S med henblik på via dette holdingselskab, at købe, sælge og eje selskabsandele i andre selskaber inden for et eller flere af følgende områder:-Forbrændings- og røgsugerteknologi, partikelfiltrering, varmegenindvinding af røg, luft og vand, samt indeklimarelaterede områder i bred forstand.- Køb, salg, besiddelse, udvikling, opførelse og/eller udlejning af fast ejendom.

Arvingerne støtter Fonden

Nu kunne man så få den tanke, at hans to arvinger, datteren Annette og sønnen Michael, kunne føle sig en smule snydt over ikke at arve de to virksomheder.

- Nej, de er begge helt enige i min og Mariannes beslutning. De har fået, så de mangler ikke noget. Tværtimod har de lovet, at de også vil bidrage til fonden, når vi ikke er her mere. På den her måde kan pengene bruges til at videreføre Exodraft i Tietgenbyen uden, at det meste går til arveafgift.

- Jo, men man kan vel aldrig få for mange penge, så hvorfor bare give dem væk?

- Jeg er nået dertil, hvor jeg synes, jeg har penge nok. Jeg har, så jeg hverken kan eller vil bruge mere på forbrug. Og det er jo ikke sådan, at jeg nægter mig selv noget. Jeg har båd og bil, og vi tager på de ferier, vi har lyst til. Så jeg vil hellere bruge resten af formuen på at videreføre det, min far grundlagde.

Derfor kan midlerne fra fonden ud over at søges til almennyttige formål primært i Langeskov også søges til privat og/eller offentlig forskning inden for de områder, Hermansen senior og junior har beskæftiget sig med. Det vil sige ventilation, røgsugning, partikelfiltrering og varmeindvinding samt indeklima i bred forstand.

- Men som sagt, så er det her bare den spæde start for at få etableret fonden og opbygget skelettet. Den ene million kroner, vi begynder med at lægge i fonden, skal investeres, så det bliver nok først i 2020, vi kan begynde at uddele små legater af afkastet.

Peter Hermansen har tidligere givet et særdeles rundhåndet beløb til etablering af Langeskov Park (sportshaller, motionscenter og cafeteria).

- Det er jo, fordi jeg ser et kæmpe udviklingspotentiale i Langeskov, hvis bare politikerne griber det. Vi har logistik med både motorvej og jernbane, vi har gode muligheder for bosætning tæt på Odense, og vi har industri og snart også et robothus - så hjælper vi til med fritidslivet.

Flere penge på vej: Ny millionfond med forkærlighed for Langeskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce