Fandt bronzesværd og smykker: Gravplads blandt årets vigtigste fund

Østfyns Museers udgravning af en bronzealderhøj ved Kalvehavegård syd for Kerteminde Fjord er blandt årets vigtigste arkæologiske fund. Privatfoto.

Fandt bronzesværd og smykker: Gravplads blandt årets vigtigste fund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fundet af en bronzealdergravplads ved Kalvehavegård tæt ved Kerteminde er på Slots- og Kulturstyrelsens liste over de vigtigste arkæologiske udgravninger i 2017.

Kerteminde: Slots- og Kulturstyrelsen udpeger hvert år de ti vigtigste og mest interessante arkæologiske udgravninger og fund. I år er Østfyn med på listen via Østfyns Museers udgravning af en bronzealderhøj ved Kalvehavegård syd for Kerteminde Fjord. Her udgravede museets arkæologer en gravplads med meget velbevarede skeletter i efteråret.

I gravpladsen ved foden af højen fandt arkæologerne rester af mindst 10 personer - mænd, kvinder og børn - der er blevet begravet for 3.500 år siden. Deres meget få gravgaver bestod af smykker med perler af muslingeskal, dyreknogler og dyretænder. Der var desuden muslingeskaller i mange af gravene, hvilket kan skyldes, at de døde blev dækket af tang ved begravelsen.

- Det er en stor ære at komme på Slots- og Kulturstyrelsens officielle top ti for året arkæologiske undersøgelser. Fundet ved Kalvehavegård er unikt, fordi det giver os helt nye muligheder for at forstå samfundet i ældre bronzealder, siger Malene Refshauge Beck, arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer.

Ny viden om bronzealderen

Ifølge museumsinspektøren eksisterer der nemlig kun meget få bevarede skeletter fra perioden. Og fagfolk ved stort set ingenting om bronzealderens mere jævne folk.

- Kalvehavegård-udgravningen indeholder både rige højgrave og fattige grave uden for højen, så nu kan vi måske få svar på en hel række spørgsmål om livet i bronzealderen, som ellers har ligget ubesvaret hen, fremhæver Malene Refshauge Beck.

Museet kom på sporet i fjor, da en detektorfører fandt et sæt bronzesmykker fra en ødelagt kvindegrav og et bronzesværd. Gravene er dateret til ældre bronzealder (1500-1300 f.Kr.)./EXP

Fandt bronzesværd og smykker: Gravplads blandt årets vigtigste fund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce