Familievuggen stod på Tornø


Familievuggen stod på Tornø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterkommere af den første fæstebonde på Tornø samles til familietræf - og de kommer langvejs fra

DRÆBY/KERTEMINDE: I 1921 blev Hans Erichsen den første fæstebonde på den lille ø Tornø i Odense Fjord ud for Dræby Fed - dengang hørte øen under Ulriksholm slot.

Hans Erichsen tog efter nogle år navneforandring og gjorde øens navn til sit efternavn, og dermed blev grundstenen til slægten Tornøe lagt.

I de efterfølgende 200 år sad der en Tornøe på gården, som i 1921 blev solgt ud af familien.

Hans Tornøe havde dengang nok ikke fantasi til at forestille sig, at slægten med årene skulle brede sig ikke blot ud over sognegrænsen, men også til andre dele af landet, til Norge og sågar helt til USA og Mellemamerika.

Men når efterkommerne samles til familietræf i Kerteminde i dagene mellem den 15. og 17. august, kommer en halv snes af de foreløbig 100 tilmeldte deltagere rejsende fra USA - og en tilsvarende gruppe fra Norge.

Ét af punkterne på programmet bliver - naturligvis - en udflugt til slægtens vugge på Tornø med rundvisning og foredrag.

Den gamle fæstegård er for længst blevet jævnet med jorden og erstattet af en moderne murstensbygning. Men den oprindelige overligger over gårdens indgangsparti findes stadigvæk på gården.

Slægten er stadig repræsenteret i kommunen - nemlig ved Leif Tornøe fra Rynkeby - han er én af initiativtagerne til familietræffet.

- Den norske gren har haft god kontakt med hinanden, og derfor var det let at komme i kontakt med dem. Resten af familien har vi fundet på Google - her er 133 registreret med vores efternavn. Men der kan sagtens være flere slægtninge - for eksempel som har Tornøe som mellemnavn - og dem vil vi meget gerne i kontakt med og have med til træffet, siger Leif Tornøe, der i givet fald gerne vil kontaktes.

Familiehotellet

Træffets højdepunkt bliver familiefesten lørdag aften på Tornøes Hotel i Kerteminde - og det er lige så naturligt et valg af festlokale som besøget på Tornø. For hotellet er sådan set familiens hotel.

Det var nemlig en slægtning, kammerherre Wentzel Tornøe, der i 1862 købte den daværende restaurant. Tre år senere opførte han Tornøes Hotel, som dengang bestod af den mørkerøde bygning og en teaterfløj ned langs Strandgade.

Wentzel Tornøe drev hotellet frem til sin død i 1898, hvor restauratør Thomsen købte det og byggede den nye, rødstens mellembygning, der i dag rummer hotellets hovedindgang. At det også dengang var en økonomisk kunst at drive hotel- og restaurationsvirksomhed fremgår af, at Thomsen i 1902 blev erklæret konkurs og måtte afhænde hotellet. Og det til trods for, at byen to år tidligere havde fået jernbaneforbindelse, og sommerturisterne myldrede til byen. Senere kom dygtigere kræfter til, og hotellet overlevede. Og det er heldigt for Wentzel Tornøes efterkommere, der altså midt i august samles fra nær og fjern på hotellet for at fejre hinanden og deres fælles ophav.

Familievuggen stod på Tornø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce