Familiekollektivet: Fire generationer åbner en fælles gårdbutik

Linda Jonsen er næsten klar til at tage imod kunder i gårdbutikken, der er indrettet i hendes og ægtefællen Mads' bryggers. På pladen foran disken vil man kunne læse dagens gode tilbud. Foto: Helle Nordström

Familiekollektivet: Fire generationer åbner en fælles gårdbutik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den firelængede gård giver plads til, at alle i familiekollektivet både kan have fællesskab og privatliv. Sammen passer de gårdens frilandsgrise, får, gæs, høns, ænder og kalkuner - til eget brug og nu også til salg.

Revninge: Postkasserne sidder på stribe ude ved vejen og fortæller, at der bor mange i den firelængede gård på Revninge Bygade.

Gården ser lidt tillukket og ugæstfri ud. Det er den imidlertid så langt fra, tværtimod - Familiegården, som den hedder (i Revninge kendt af alle som Brødrenes Gård) - huser fire generationer under samme tag, og fra den 7. april også en gårdbutik.

Gården er indrettet med godt 600 kvadratmeter beboelse fordelt på tre selvstændige boliger. Her bor Susanne og Jan Larsen, Susanne og Jans to sønner; Mads Jonsen og Christian Larsen samt deres hustruer; Linda og Sidsel, Mads og Lindas børn; Steen, Frederik og Katrine samt Jans far; Hans. Han er 93 og ville have boet på plejehjem, hvis det ikke havde været for familiekollektivet.

- Det startede egentlig med, at vi snakkede om, at det kunne være godt at bo sammen, så jeg ikke er så alene, når Mads som maskinmester er ude på job to uger ad gangen, fortæller Linda Jonsen om begyndelsen på familiekollektivet.

Smag på vin og pølser
Revninge: Den nye gårdbutik i Familiegården, Revninge Bygade 54 B, er etableret i Mads og Linda Jonsens store bryggers. Her vil man ved åbningen den 7. april blive budt på smagsprøver på de grillpølser, familien laver af kød fra de grise, de avler i baghaven. Der vil også være smagsprøver på vin fra den vinhandel, Mads Jonsens grandfætter driver i Odense, og takket være ham vil vin fast være i sortimentet i gårdbutikken.Der bliver alle mulige udskæringer af grisekød på frost, der vil være familiens egne spegepølser og grillpølser, og i sæsonen vil der være grøntsager af egen avl. Desuden vil der være glaskunst, som en af naboerne laver og smykker, som Mads' søster fremstiller.

Egentlig skulle gårdbutikken have været indrettet i den gamle hestestald, og familien har fået kommunens tilladelse til det.

- Men det ville være et temmelig stort arbejde, så vi blev enige om at starte i bryggerset. Så kan vi altid udvide i hestestalden, hvis det viser sig, at det kan bære.
På familiegården er der plads til alle - også 93-årige Hans Larsen, der her ses sammen med sin svigerdatter Susanne Larsen. Foto: Helle Nordström
På familiegården er der plads til alle - også 93-årige Hans Larsen, der her ses sammen med sin svigerdatter Susanne Larsen. Foto: Helle Nordström

Altid nogen hjemme

Da gården i Revninge for godt seks år siden blev til salg, slog de til, og med alle de kræfter sådan en familie til sammen råder over, er de selvforsynende med både kød og kartofler. Og de synes, at nu har de overskud til at producere lidt ekstra, de kan sælge i en gårdbutik.

- Der er ingen af os, der på forhånd havde forstand på landbrug, så vi har bare kastet os ud idet, fortæller Linda Jonsen storsmilende. For det viste sig hurtigt, at de - uanset den manglende erfaring - havde, hvad der skulle til.

- Vi har cirka tre hektar jord, og desuden har vi otte frilandsgrise, tre får, 30 høns og syv gæs. Inden længe kommer der også ænder og kalkuner til. Og så er der jo de tre hunde - en til hver familie, opremser Linda Jonsen.

Linda Jonsen er køkkenassistent, Susanne Larsen er tidligere hjemmevejleder, Jan Larsen har kørt for Juliane drivhuse. Christian og Sidsel Jonsen har begge Downs Syndrom.

- Mads er ude 14 dage ad gangen, Susanne og Jan er pensionerede, Christian og Sidsel går i skole, og jeg er ansat til at sørge for Christian og Sidsel, så de kan bo selv og have en velfungerende hverdag. Det betyder, at der altid er nogen hjemme på gården - undtagen i de få tilfælde hvor vi alle er afsted til familiefest, griner Linda.

Det er disse glade grise, der skal vokse op og blive til lækre pølser og koteletter, man kan købe i gårdbutikken. Foto: Helle Nordström
Det er disse glade grise, der skal vokse op og blive til lækre pølser og koteletter, man kan købe i gårdbutikken. Foto: Helle Nordström

Halvvilde pølser

Hver især har deres egne opgaver i familiekollektivet. Det er for eksempel Jan Larsen, der har ansvaret for den meget store urtehave samt at fodre dyrene. Susanne er den huslige, der strikker og syer, sylter og laver saft. Christian sørger med hjælp fra Mads og Lindas ældste søn Steen på 10 år for, at der bliver kørt halm og foder til dyrene.

- Og så er det mig, der laver mad til alle om torsdagen, hvor nogen er til svømning, og nogen er til spejder. Det er helt fast, at torsdag og søndag spiser vi sammen hele familien. Søndag er hviledag, så da får vi to retter mad, og det skiftes vi til at stå for.

Hidtil har de selv spist, hvad de fremstillede af kødet fra de glade grise i stien bag gården. Men nu har de fået så godt styr på det hele, at de har overskud til også at producere til salg.

- Vi laver blandt andet grillpølser og spegepølser af grisekødet, som er halvt vildsvin, fordi det er vores store vildsvineorne Anker, der er far til grisene. Nu hvor vi skal producere mere, skal vi til at have to søer. Vi skal også have egenproducerede grøntsager i butikken i sæsonen, så i øjeblikket er vi ved at bygge et stort drivhus, fortæller Linda Jonsen.

- Vi keder os aldrig her på gården.

Familiekollektivet: Fire generationer åbner en fælles gårdbutik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce