Der var intet lys. Intet liv, der passerede revy. Jesper Schmidt-Nielsen svævede seks minutter mellem liv og død, da han for tre uger siden faldt af en spinningcykel med hjertestop.

Kerteminde: - Hvad fanden laver du, mand?

Jesper Schmidt-Nielsen er irritabel og overrasket, da han slår øjnene op og ser en ring af personer omkring sig. Han ligger på gulvet på højre side af sin spinningcykel i Kerteminde Motionscenter.

Lektionen er netop forbi, hans t-shirt er drivvåd af sved, og han er opsat på at komme hurtigst muligt på benene igen. For fanden, mand. Han er leder af Fyns Politis hundepatrulje og vant til at jage banditter gennem mørke skove. Utallige gange har han udsat sig selv for en kalkuleret risiko. Alt det drama bare fordi han er faldet af en cykel. Som oven i købet holder helt stille. De insiterer på, at han skal blive liggende, og så opdager han pludselig, at de har trukket hans t-shirt op og sat to elektroder på hans brystkasse.

-  Havde de ikke reageret så hurtigt, og havde motionscenteret ikke haft en hjertestarter, havde jeg været død.Jesper Schmidt-Nielsen

- Du har haft et hjertestop, siger de.

Hjertestartere redder liv

Nu mærker han ømheden i baghovedet og smerterne i skinnebenene. Cykelskoene blev siddende i pedalerne, da han faldt i gulvet med hovedet først. Han var ved at trykke resultatet af dagens træning frem på cyklens display, da han blev svimmel, og det sortnede for øjnene.

- På det tidspunkt kan jeg slet ikke forstå alvoren i det, fortæller Jesper Schmidt-Nielsen i dag.

Han sidder hjemme i sit køkken med udsigt til Sydstranden. Sneen daler ned uden for, og han har pludselig fået god tid til at se hvert et snefnug finde fodfæste i landskabet. For tre uger siden sagde hans 55-årige hjerte stop. Han har stadig ondt i brystkassen af den kraftfulde hjertemassage, holdkammeraterne i spinninglokalet satte ind med, mens hjertestarteren blev fundet frem. De reagerede hurtigt. Reddede hans liv. Forvandlede seks minutters mørke til lys:

- Det var slet ikke som på film. Der var intet betryggende lys, der ventede for enden af en mørk tunnel. Der var intet liv, der passerede revy for mit indre. Kun mørke.

Han fortæller historien af taknemmelighed til de involverede og for at sætte fokus på værdien af hjertestartere:

- Havde de ikke reageret så hurtigt, og havde motionscenteret ikke haft en hjertestarter, havde jeg været død, fortæller han.

- Det kom fuldstændig uden varsel. Jeg har aldrig haft nogle symptomer på noget som helst. Jeg holder mig i god form, og vi har altid levet meget sundt herhjemme, fortæller han.

Snart tilbage på jobbet

Alvoren går først rigtig op for ham, da konen Anne og parrets yngste, 14-årige Fie, ankommer til motionscenteret den aften.

- Hvad er iltniveauet? Hvor længe har han været væk? spørger hun på vej op af trapperne til spinninglokalet.

Ambulancens udrykning høres i hele kvarteret.

- Og så er det, at Fie kommer op til mig, tager mig i hånden og siger: Far, jeg elsker dig. Dér ved jeg, at det er alvorligt.

Parrets tre andre voksne børn stimler til på sygehuset. Lægerne siger, at det er en tilstoppet kranspulsåre kombineret med hjerteventrikelflimmer, der har udløst hjertestoppet, og han får indopereret en såkaldt ICD, en slags mini-hjertestarter på størrelse med en rulle tape.

Om et par uger regner Jesper Schmidt-Nielsen med at være tilbage på jobbet:

- Jeg vil ikke leve mit liv anderledes efter det her. Jeg synes stadig, det er sjovt at jage banditter, fortæller han.

Se Trygfondens hjertestarter-guide, hvis du en dag skulle få brug for det

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
66 hjertestartere i Kerteminde Kommune

66 hjertestartere i Kerteminde Kommune