Thomas Hansen fra Kerteminde kommer ud af en familie med lyst til fiskeri, og han begyndte at fiske som knægt. Men at han med snøre skulle fange en af Fyns største fisk ved Fynshoved, havde han ikke i sin vildeste fantasi troet.

Thomas Hansen sejlede i efteråret sammen med Lars Kyhnau Jensen ud i sin Lund 1700 Prosport, der er lavet i USA, men importeret fra Holland. Båden er fladbundet og kan gå helt ind til kysten, hvor fiskeren har mulighed for at udløse et spyd, der borer sig ned i havbunden. Båden kan Thomas Hansen fjernstyre med en fjernbetjening, som han har om halsen.

- Vi fiskede hele vejen fra Fynshoved og ned til Odense Fjord, hvor ekstremt lavvande og en heftig vind gjorde fiskeriet besværligt. Det holdt hårdt, og først efter fem-seks timers fiskeri fandt vi lidt fisk. Lars fik to, og jeg en enkelt havørred, som alle tre lå lige omkring 55 centimeter, fortæller han.

De to var enige om, at det nok ikke blev til flere fisk den dag, men inden de sejlede i havn, ville de lige sejle en enkelt gang tæt på kysten.

- Lars fik hurtigt en lille undermåler inde på 60-70 centimeter vand og havde efterfølgende et par små hug. Jeg fik hurtig "kylet" mit bombardaflåd langt ind i det lave vand, hvor Lars netop havde haft et nap, siger Thomas Hansen.

Hård kamp

Da Thomas rullede snøren ind, rejste der sig pludselig en stor bølge bag ved fluen for enden af hans stang, og makkeren kunne bekendtgøre, at der var bid, og at det var en stor fisk.

- Jeg speedede flådet op cirka 15-20 hurtige omgange på hjulet og lavede et langt spinstop og så boom, siger han.

Det var klart for de to, at her var der tale om en fangst af de helt store.

- Fisken sprang fri af vandet, og vi kunne se, at det var en havørred på +9 (vejer mere end ni kilo, red.), og der spredte sig lidt panik i den lille båd, fortæller Thomas Hansen.

Båden blev sejlet længere ud fra kysten, så fisken ikke blev fanget i tangen. Kampen med den store fisk varede i lang tid, godt en halv time, og cirka 10 gange var den i nærheden af nettet, der skulle sikre, at den ikke slap væk.

- Til sidst lykkedes det Lars at få løftet havørreden op i båden. Vi målte hurtigt fisken til 95 centimeter, anslog vægten til over ni kilo, og Lars tog billeder, hvorefter han holdt den i nettet nede i vandet, imens jeg langsomt tøffede ind på det lave vand igen, fortæller den stolte lystfisker.

Slap fisken fri

Thomas Hansen sprang i vandet med sine waders på og holdt fisken i vandet et kort stykke tid.

- Jeg kunne ikke slå den store, flotte havørred ihjel, det kunne jeg simpelthen ikke, så jeg satte den ud igen. Det var vildt at se den store fisk bugte sig ud over det lave vand, da jeg slap mit tag i haleroret på den, siger Thomas Hansen.

Det var første gang, de to mænd var ude at fiske sammen.

- Med den landing, han lavede, bliver det nok ikke den sidste tur, vi tager sammen, understreger Thomas Hansen.

Han fortæller, at det ellers aldrig er ham, der fanger de store fisk. Det er altid amatøren ved siden af, men lige den her fisk var det meningen, at han skulle hale ind.

- Alle andre havde ikke fanget den fisk. Jeg har den ro og erfaring, der skal til, siger Thomas Hansen.

Thomas Hansens grej

Spinnesæt med en custombygget Lesath, der har en kastevægt fra 7 til 21 gram.

Spinnehjul med en 0,13 fletline.

Forfang 0,28 med seks kilos brudstyrke.

Fanget med Pattegrisen, der er en flue, lavet til kystfiskeri, fremstillet af Claus Eriksen.

  • Af: