En chefredaktørs tilbageblik: - Vi fik lov til at køre linen ud

Jørgen Vind-Hansen er tidligere chefredaktør på Kjerteminde Avis. Her kigger han på avisen allersidste printudgivelse. Foto: Birgitte Søe

En chefredaktørs tilbageblik: - Vi fik lov til at køre linen ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Wind-Hansen var chefredaktør på Kjerteminde Avis, da man besluttede at trække stikket på den maskine, der trykkede avisen og udelukkende skrive nyheder til nettet.

Kerteminde: - Det var fandme ikke en sjov dag, fortæller Jørgen Wind-Hansen, der var chefredaktør på Kjerteminde Avis, da de tilbage i 2010 måtte lukke deres printavis.

- Det tog hårdt på os.

Til Fyens Stiftstidende beskrev Jørgen Wind-Hansen printavisens lukning som "Min værste dag" - og noget tyder på, at det stadig er sådan.

- Vi fik lov til at køre linen ud, forklarer han om beslutningen.

For den var ikke nem. Folkene bag Kjerteminde Avis var opsatte på, at der ikke var nogen, der skulle fyres. Derfor var lukningen af printavisen en nødvendig beslutning.

- Vi fik en god behandling af de 1600-1800 faste abonnenter, vi havde. De var også kede af det, forklarer Jørgen Wind-Hansen.

Den dag, hvor Kjerteminde Avis udkom som printavis for sidste gang, havde chefredaktøren sat en sort sorg-ramme rundt om avisen for at markere slutningen.

Kort om Jørgen Wind-Hansen
Jørgen Wind-Hansen er født i Odense, men i dag bor han i Kerteminde.

Jørgen Wind-Hansen gav i 2001 et interview til Fagbladet Journalisten, hvor avisens overskud lå på godt 500.000 kroner.

Han startede som chefredaktør på Kjerteminde Avis i 1981.

Hans afsked med Kjerteminde Avis blev på www.kjavis.dk omtalt med titlen "Farvel til Mr. Kjerteminde Avis".

Chefredaktøren på Kjerteminde Avis hedder i dag Niki Treumer Mogensen.

Danmarks mindste dagblad

I 2006 havde Fyens Stiftstidende købt 50 procent af aktierne i Kjerteminde Avis efter hård konkurrence mellem de to aviser. Sammen drev de det driftselskab, der blandt andet skulle sikre Kjerteminde Avis og Kerteminde Ugeavis. Det selskab blev Jørgen Wind-Hansen direktør for.

Da man så endeligt opgav at udgive printavisen, fik Jørgen Wind-Hansen 12 måneders fratrædelse med fuld løn.

- Fyens Stiftstidende var rigtig gode til at behandle mig ordentligt.

Da de 12 måneder var overstået, og kontrakten var udløbet, fik den tidligere chefredaktør et opkald fra sin gamle arbejdsplads, der i mellemtiden havde beholdt mediets navn, for det havde Fyens Stiftstidende ikke købt retten til.

- Så blev jeg ansat på Kjerteminde Avis igen som journalist.

I november 2017 takkede Jørgen Wind-Hansen endeligt af på redaktionen og kunne kigge tilbage på 36 års arbejde på det nyhedsmedie, der var kendt som Danmarks mindste dagblad.

- Vi skrev om alt

Jørgen Wind-Hansen ser tilbage på tiden på Kjerteminde Avis, som en tid med fart på.

I gamle dage, da Kjerteminde Avis stadig var en printavis, udkom den allerede om eftermiddagen. Derfor var det også dugfriske nyheder, som borgerne i Kerteminde kunne læse, når de slog op på siderne.

- Der kunne ikke køre en brandbil igennem byen, uden vi skrev om det i avisen. Vi skrev om alt, hvad der rørte sig, fortæller Jørgen Wind-Hansen og uddyber, at folk forventede, der var 112-historier på siderne, når de åbnede den, hvis de havde hørt sirener tidligere på dagen.

Nyhedsbilledet i dag ærger den erfarne journalist. I en tid hvor nyhedsmedierne hylder hinanden for designskift, store billeder og nytænkende oplæg på siderne, så levede Kjerteminde Avis efter sit eget motto: Det skal ikke være kunst - Det skal være færdigt. For hos dem var de store billeder ikke i fokus. Det var de borgernære historier.

- Det er meget de store sager, der bliver prioriteret i medierne i dag. Men det handler om at komme helt tæt på borgerne - og det var vi.

Og Jørgen Wind-Hansen var en chefredaktør med tæt relation til byens borgere. Så tæt at han ikke kunne nøjedes med at skrive avisen - han bragte den også ud. Hvis man ikke kunne lide at være i kontakt med folk, så var man det forkerte sted.

- Vi var med i alt, hvad der skete i byen. Til sidst havde jeg min egen avisrute i området.

Fra tidlig morgen til sen aften

Selvom Jørgen Wind-Hansen ikke går rundt med et stort skilt på ryggen, hvor det står skrevet, han har været en del af Kjerteminde Avis, så er det tydeligt at mærke, Kjerteminde Avis har været en del af ham. Derhjemme har han dedikeret en hel skuffe til udklip fra andre aviser, hvor Kjerteminde Avis er nævnt, gamle aviser - heriblandt den allersidste printudgivelse - og en hel del sjove kuverter, der blev sendt til redaktionen.

- Denne her er ret sjov, griner Jørgen Wind-Hansen og holder en pølsebakke frem med en annonce klistret på bagsiden.

Der ligger også en kuvert, der blot er markeret "Kjerteminde Avis, Fyn" på.

Dedikeret. Sådan kan Jørgen Wind-Hansen bedst beskrives i sin tid på avisen. Foruden en avisrute måtte han et års tid bo på redaktionen, fordi familien ikke var flyttet til byen endnu.

- Det gjorde, jeg kunne arbejde fra meget tidlig morgen til sen aften, forklarer han.

Senere hen fik Jørgen Wind-Hansen en praktikant på avisen, Helle Nordström, der i dag arbejder på Kerteminde redaktionen på Fyens Stiftstidende.

- Vi arbejdede godt sammen, vi to. Ingen historier var for små til, at vi ville køre ud og dække dem, forklarer Jørgen Wind-Hansen, der senere fik muligheden for at ansætte Helle Nordström fast.

- Vi har aldrig været hardcore opsøgende på alle historier, men vi skrev om det, der skete i byen. Vi havde det som en del af vores DNA, at vi gik direkte hjem og skrev, for imorgen ville der være nye historier, der skulle skrives og i avisen.

En del af byen

Printavisens lukning skabte genklang gennem hele Kerteminde, og ekkoet lyder endnu.

- Jeg får tit henvendelser fra folk, der savner Kjerteminde Avis på print. Cirka en gang om ugen, forklarer Jørgen Wind-Hansen.

- Den rytme, der var i byen, som vi var en del af, stoppede, da printavisen stoppede.

- Avisen har været vigtig for Kerteminde, og er det eneste dagblad, jeg lige kan komme i tanke om, som har prøvet at gå fra printavis til udelukkende at fungere på nettet.

Der er ingen tvivl om, at Jørgen Wind-Hansen har været en afgørende del af Kjerteminde Avis, men endnu mere vigtigt så har Kjerteminde Avis været en afgørende del af Kerteminde.

- Det er en del af byens sjæl. Det ville være forfærdeligt, hvis den lukkede, fortæller Jørgen Wind-Hansen om den 138 år gamle avis.

En chefredaktørs tilbageblik: - Vi fik lov til at køre linen ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce