Kerteminde Kommune har sparet de ansatte på Aktivhuset væk. Det får uoverskuelige konsekvenser for brugerne, mener otte kvinder, som alle går på stolegymnastikholdet.

Kerteminde: Anny Larsen serverer kaffe og rundstykker for sine syv veninder. De er blevet en tæt, sammentømret flok, fordi de en gang om ugen går til stolegymnastik sammen i Aktivhuset i Kerteminde. Det er ikke noget nyt, at de mødes til kaffe, men denne gang er særlig. Kerteminde Kommune har netop svunget sparekniven og fyret to ergoterapeuter og en neuropædagog i Aktivhuset. Og med dem ryger den vedligeholdende træning også. En beslutning, som kvinderne mener, vil forringe deres fysik og livskvalitet.

Det er rigtigt, at der er andre tilbud i kommunen. Men det er gymnastikhold, hvor vi slet ikke kan være med. Dér skal man ned og ligge på gulvet, og hvis jeg først er kommet der ned, så kan jeg slet ikke komme op igen

Aase Hansen, bruger af Aktivhuset og stolegymnastikholdet.

- Når de to ledere i Aktivhuset forsvinder, så forsvinder hele kernen i det, og så er der ikke noget tilbage. Og vi kan slet ikke undvære træningen, fortæller Aase Hansen.

Fyringerne træder i kraft efter årsskiftet, og så skal den vedligeholdene træning varetages af frivillige kræfter. Forudsat at man kan finde frivillige til opgaverne.

- Fagpersonalet forsvinder jo. Og når vi er så gamle, er det svært at hive sig selv op og lave øvelser selv. Og der er også mange, som er så dårlige, at de er nødt til at have fagpersonale til at hjælpe sig, supplerer Astrid Sørensen.

- Vi kalder os Eliteholdet

De otte kvinder rundt om bordet kan alle gå og stå - enten med eller uden hjælpemidler. Faktum er, at de ikke er nogle af de allersvageste, som kommer i Aktivhuset. Derfor kalder de sig Eliteholdet. Men det er selvfølgelig bare for sjov, som en af dem siger.

- Vi er jo alle handikappede på en eller anden måde. Jeg har for eksempel fået tre nye hofter og to nye knæ, siger Else Madsen.

Hun bliver bakket op af resten af selskabet, som alle begynder at fortælle om, hvor mange nye hofter eller knæ, de har fået. Eller hvem der har fået en gastric bypass operation.

Og selvom de kalder sig eliteholdet, understreger de, at man ikke skal tro, at de bare kan det hele.

- Det er rigtigt, at der er andre tilbud i kommunen. Men det er gymnastikhold, hvor vi slet ikke kan være med. Dér skal man ned og ligge på gulvet, og hvis jeg først er kommet der ned, så kan jeg slet ikke komme op igen, siger Aase Hansen.

En har hørt om, at den seneste tids snak om Aktivhuset - fyringerne og ændringerne, det fører med sig - har gjort, at nogle af de mindre robuste ældre er stoppet med at komme der. De kan simpelthen ikke rumme det.

Utænkeligt at skulle undvære den vedligeholdende træning

Og hvis man spørger kvinderne, hvad de vil gøre, når de ikke længere kan modtage samme vedligeholdende træning, tør de næsten ikke at tænke tanken til ende.

Der bliver gumlet ekstra længe på rundstykker og skiver af franskbrød. Til Astrid Sørensen bryder tavsheden:

- Lad os nu se, om der ikke kan nå at reddes noget til valget.

Og næsten umærkeligt er det som om, alle ånder lettet op.

For som de siger, er det ikke kun fysisk en katastrofe for dem, hvis den vedligeholdende træning stopper. Det er i den grad også socialt.

- Nogle er i Aktivhuset en times tid. Andre sidder der næsten hele dagen og spiller kort og nyder det sociale netværk. Og det siger politikerne jo så, at vi bare kan blive ved med. Men der er mange, der kun kommer derhen, fordi de skal til træning, og bagefter hygger man sig så, siger Else Madsen.

  • fyens.dk