Else Møller: Kerteminde er blevet bedre til at rumme turisterne

Turismens Venner hyldede Else Møller, da hun efter otte år på formandsposten trådte tilbage. Det var hende, der fik ideen til den foreningen, som er vokset sig både stor og betydningsfuld for kommunen. Foto: Mille Tindal Thomsen.

Else Møller: Kerteminde er blevet bedre til at rumme turisterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er blandt andet takket være Turismens Venners store synlighed, at folk er blevet opmærksomme på, hvor stor betydning, turismen har for kommunen, siger Else Møller initivtivtager til og nu afgået formand for Turismens Venner

Kerteminde: Kender du det fra dig selv: Turistsæsonen er i gang, og du skal lige hente lidt til aftensmaden i brugsen. P-pladsen er fyldt, og køen ved kassen føles uendelig. Normalt ville indkøbet have taget fem minutter. Nu tager det en halv time. De forbandede turister!

- Sådan var der engang mange, der havde det. Men jeg synes, jeg kan mærke, at det er skiftet. Jeg fornemmer, at der er blevet større tolerance for, at området er fyldt af turister i sommersæsonen. En større forståelse for den store betydning, turismen har for os. For det er jo da vist nok vores største erhverv, siger tidligere borgmester Else Møller, der for otte år siden var med til at stifte Turismens Venner og netop er trådt tilbage fra formandsposten efter at have beklædt den siden stiftelsen.

- Og jeg tror, at Turismens Venner med vores store synlighed har noget af æren for den voksende forståelse. Det er med til at gøre alle opmærksomme på, hvor afhængige vi er af turisterne.

Turismens Venner er på de otte år, de har eksisteret, blevet uundværlige i kommunen. Det er dem, der hver dag - sommeren igennem - står og byder sejlerne velkomne i marinaen. Det er dem, der serverer, når der er revy på Tornøes Hotel, og dem, der sørger for, at der er morgenmad til sejlerne på et urimeligt tidligt tidspunkt, når der er store sejlstævner i byen og løser utallige andre små og store opgaver.

En enkelt ide til den nye formand
Kerteminde: Else Møller meddelte allerede i august sin bestyrelse, at hun ville træde tilbage.

- Det var helt bevidst, at jeg sagde det i så god tid, så der var mulighed for at finde en god afløser, fortæller hun. Og hun har selv været med til at udpege Ulla Eihtz som en god efterfølger.

Men Else Møller har ikke en liste af gode råd og nye ideer at give til sin efterfølger.

- Ulla skal ikke gå i mine fodspor, hun skal træde sine egne. Hun skal selv finde sin rolle, og det er jeg helt tryg ved, at hun nok skal klare - hun gør det allerede fremragende, forsikrer Else Møller.

En enkelt god ide har den afgåede formand dog at række videre til sin efterfølger.

- Jeg har arbejdet lidt med ideen om, at alle tilflyttere til kommunen skal præsenteres for Turismens Venner. Oprindeligt bad jeg om, at vi måtte få navnene, når folk flytter ind i kommunen, men det er ikke tilladt. Måske kunne man i stedet finde en ordning med kommunen, så de giver tilflytterne en liste med kontaktpersoner, de kan henvende sig til, forklarer Else Møller om sin ide.

- Jeg tænker mig et korps på måske 10 mennesker, der gerne vil kontaktes af tilflyttere og stå klar til at fortælle dem om området og tilbuddene, eventuelt guide dem en tur rundt til alle de gode steder.

- Vi er godt nok med som Turismens Venner i den velkomstbus, kommunen sender rundt en gang om året. Men jeg synes godt, at vi i Turismens Venner kunne give dem en mere personlig velkomst.

Truslen fra Odense var startskuddet

Turismens Venner er skabt med det ene formål at gøre livet bedre og området mere tiltrækkende for turister såvel som for byens borgere.

- Jeg havde puslet med ideen i nogen tid, da der pludselig kom forslag om, at Udvikling Fyn skulle stå for turismen på hele øen. Jeg drøftede på den baggrund med turistchef Dorte Frandsen, hvordan vi kunne sikre en lokal forankring, hvis det hele pludselig skulle styres fra Odense, fortæller Else Møller.

Den ide blev øjeblikkeligt favnet af Kertemindes borgere. Mere end 50 deltog i den stiftende generalforsamling, og i dag tæller korpset 150 frivillige, der er klar til at tage fat. Ideen har vakt opmærksomhed i hele landet.

- Både jeg og andre af vennerne har været inviteret rundt om i landet til at fortælle om vores forening. Nogle steder har de forsøgt at etablere noget lignende med større eller mindre held, fortæller Else Møller.

- Men der er jo det særlige ved Turismens Venner, at det drives af lige dele kærlighed til vores egn og glæden ved fællesskabet. For det er jo ikke kærligheden til vores egn, der får folk til at stå op klokken fem om morgenen for at lave morgenbord - det er glæden ved at gøre noget sammen.

Plads til flere

Else Møller understreger, at fordi det er så speciel en forening, hvor det udelukkende er lysten, der driver, så kan den ikke skabes ovenfra.

- Vi er jo ikke sammen i en forening, fordi vi har børn, der skal spille fodbold eller sådan noget. Vi er der udelukkende for at have det rart sammen og dele ud af glæden ved vores egn. Det har skabt et helt særligt fællesskab, som - ud over min familie - er det mest berigende, jeg har været med til i hele mit liv. Rent menneskeligt har det overgået alt andet.

Else Møller slipper selvfølgelig ikke "vennerne", selvom hun er trådt tilbage fra formandsposten. Hun vil fortsat være med som aktiv - og har andre lyst til at være aktiv sammen med hende og de 150 andre, så er der forsat plads til mange flere aktive hænder og hoveder. For opgaver er der nok af, både dem, de bliver bedt om at løse, og alle dem, de selv finder på.

Else Møller: Kerteminde er blevet bedre til at rumme turisterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce