Smalt byrådsflertal godkendte torsdag aften købet af fem hektar landbrugsjord omkring Vikingemuseet Ladby. Pris: 3,1 millioner kroner

Kerteminde/Ladby: Der var jubel i vikingeskibet Ladbydragen torsdag aften, da der tikkede en sms ind direkte fra byrådssalen.

De mange frivillige kæmpede med at sætte masten på skibet for første gang, mens museumsdirektør Erland Porsmose fra Østfyns Museer havde taget plads på rådhuset for at høre politikerne debattere købet af den landbrugsjord, der skal sikre museets udvidelsesplaner. En debat, der har kørt i årevis, og som også delte vandene på aftenens byrådsmøde:

- Vi vil gerne være med til at udvikle museet, men vi kan ikke forstå, at et byrådsflertal vil være med til at betale en overpris på 3,1 millioner kroner, lød det fra Socialdemokraternes Kasper Olesen, som også efterlyste en forklaring på, hvorfor der ikke er arbejdet videre med ekspropriation.

- Vikinger er kæmpestort ude i verden lige nu, og det er kæmpestort herhjemme. Om det er 1,4 eller 3,1 million. Tja, så længe det er den rigtige jord, det drejer sig om. Det handler om at komme i gang lige nu, mens vindene blæser i den rigtige retning.

Lars Bo Jensen, byrådsmedlem for Kertemindelisten

- Du kan ikke tilvejebringe en ekspropriation uden at pege på en finansiering, og ingen fonde ønsker at investere i ekspropriation, lød det fra Hans Luunbjerg, som allerede i februar satte sin underskrift på købsaftalen.

Hverken ulovligt eller for dyrt

Det sidste halve år er blevet brugt på at fastslå, at Hans Luunbjerg som nabo til lodsejer ikke er inhabil, og at prisen ikke er ulovligt høj i forhold til vurderingsprisen.

Alligevel vil 12 ud af 13 byrådsmedlemmer ikke være med:

- Vi har en daginstitution med skimmelsvamp. Vi har en skole med pcb-problemer og et byggeri af en ny børnehave, der er udskudt i en uvis fremtid. Tiden er simpelthen ikke til at betale overpris for noget jord, sagde Sanne Steman Knudsen.

DF vil gerne, selvom enkelte fik svedige håndflader, da Knud Skov Ahrnkiel fik ordet:

- Jeg har fra dag ét været stor fortaler for det her. Når jeg så alligevel tvivler i dag, er det fordi, jeg har fået et budgetoplæg, hvor man skærer al turisme og kultur væk. Og vi ved allesammen, at der kommer en regning, når der skal skabes noget ude på den jord, sagde han, hvorefter en dyb stilhed sænkede sig over byrådssalen.

Vikinger er kæmpestort

- Men vi får et stykke helt unikt jord, der måske kommer på Unescos verdensarvsliste - hvis altså ikke de tre grimme vindmøller i Munkebo forpurrer det. Og med tiltro til vores museer og den måde vi har set, at de gode folk derude arbejder på, skal vi da ikke tvivle. Det er penge, der kommer til at vækste, sagde han til stor lettelse for blandt andre Kertemindelisten.

- Vikinger er kæmpestort ude i verden lige nu, og det er kæmpestort herhjemme. Om det er 1,4 eller 3,1 million. Tja, så længe det er den rigtige jord, det drejer sig om. Det handler om at komme i gang lige nu, mens vindene blæser i den rigtige retning, lød det fra Lars Bo Jensen (L).

Da Venstre, Kertemindelisten, Dansk Folkeparti og Konservative havde redegjort for, hvorfor de bakker op om købet, og Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale og Borgerlisten havde forklaret, hvorfor de ikke gør, kunne museumsdirektøren derfor sende en sms afsted mod Ladby med ordene: "Jorden er hjemme" og kort efter modtage en smiley med ordene: "Masten er oppe. Det er mega fedt."

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
Det sagde de også på byrådsmødet i Kerteminde

Det sagde de også på byrådsmødet i Kerteminde