Edderfugle på Mejlø ramt af fuglekolera

En koloni af ynglende edderfugle på den lille, idylliske Mejlø ved Fynshoved er slemt truet efter udbrud af den smitsomme fuglekolera.

Edderfugle på Mejlø ramt af fuglekolera

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koloni på 1500 ynglende edderfugle ramt af frygtet sygdom. Mennesker bliver ikke syge, men kan bringe smitte videre

FYNSHOVED: En stor bestand på 1500 ynglende edderfugle på den lille Mejlø på Fynshoved er blevet ramt af fuglekolera.

I maj blev der fundet omkring 80 døde edderfugle i området, og en obduktion af de døde fugle viste, at der var tale om fuglekolera - en sygdom, der er dødelig og stærkt smittende på havfugle.

Alvorligt for bestanden

Ved tilsvarende udbrud andre steder i landet er de ramte bestande blevet kraftigt reduceret, og fagfolk frygter, at Mejlø-bestanden kan blive særligt hårdt ramt, da fuglene ligger på rede for tiden.

- Det kan blive meget alvorligt for bestanden, for det er ikke kun de voksne fugle, der dør - deres unger dør også. Så det er meget alvorligt for Mejlø-bestanden, og der er ikke noget, vi kan gøre ud over at holde øje med udviklingen og forsøge at forhindre, at smitten breder sig til andre bestande, siger seniorforsker Anne Sofie Hammer, Veterinærinstituttet.

Selv om fuglene er rimelig isolerede på øen, som er lukket for offentligheden i yngletiden frem til den 15. juli, så kan sygdommen nemlig spredes til andre kolonier af havfugle.

- Mejlø ligger meget tæt på fastlandet, hvor der findes andre kolonier. Hvis en smittet edderfugl dør på fastlandet eller en død fugl driver i land, kan andre fugle blive smittet, fortæller vildtkonsulent Lars Erlandsen Brun fra Skov- og Naturstyrelsen.

Vær forsigtig

Han opfordrer folk i området til at omgås døde fugle med forsigtighed for at undgå at sprede smitten. For nok er sygdommen ikke farlig for mennesker, men forkert håndtering af en død fugl kan brede smitten også til tamfjerkræ.

Lad fuglene ligge

- Hvis man finder en død edderfugl, skal man helst lade den ligge. Så længe der ikke er tale om meget store antal, foretager vi heller ikke indsamlinger af de døde fugle. Og risikoen for, at døde fugle kommer til at lugte og genere omgivelserne, er ikke ret store - edderfugle går hurtigt i opløsning, siger Lars Erlandsen, der samtidig opfordrer folk til at overholde adgangsforbuddet til Mejlø.

Edderfugle på Mejlø ramt af fuglekolera

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce