Dyre lærepenge: LBH International er igen på rette spor efter USA-eventyr

At det norske marked kollapsede samtidig med, at LBH INternational var gået i gang med at investere på det amerikanske marked blev dyrt for LBH International, konstaterer Direktør Rune Lindholm Skræp-Hansen.

Dyre lærepenge: LBH International er igen på rette spor efter USA-eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter et par hårde år går det nu igen den rigtige vej for verdensfirmaet i Kohaven. Redningen var blandt andet en indisk investor, der har fået majoritet i bestyrelsen

Kerteminde: - Det hedder sig, at det er i modgang, man lærer. Vi har lært meget på LBH International de sidste par år.

Direktør Rune Lindholm Skræp-Hansen har nu igen troen på, at virksomheden LBH International, som hans far skabte, har fremtiden for sig. Men det har været op ad bakke med en forfejlet USA-satsning og et primært marked i Norge, der nærmest kollapsede.

Noget af det, der har været med til at vende skuden, er en ny, indisk medejer. Men det er en lang historie.

- Æraen med et rent familieejet selskab sluttede, da jeg i 2014 solgte halvdelen af aktierne til det danske Halberg Capital, fortæller han.

- Der skulle kapital og nye input til at skabe nogle solide vækstplaner.

Leverandør til storindustrien
LBH International - der beskæftiger 29 mennesker i produktion, salg og administration - producerer kompensatorer. Det vil sige indsatser, man sætter imellem to rør, der enten ryster meget eller udvider sig af og til - sådan en slags harmonikaer, der tager trykket. De produceres både i stofdug, metal og plastic i størrelsen 50 mm i diameter til 20x10 meter.Kunderne er blandt andet olieindustrien, cementværker, stålindustrien, ventilationsbranchen og skibsindustrien.

LBH Internationals ejerkreds er:

Rune Lindholm Skræp-Hansen 30%

Muthukumar Sunder Tajan 30%

Lars Rønnemose 25%

Halberg Capital 15%

Pludselig så det grimt ud

Planen kom til at hedde USA, fordi analyser viste, at LBH International var konkurrencedygtig både på pris og kvalitet. Men det krævede en stor investering i oprettelse af salgskontor og ansættelse af en amerikansk salgsdirektør, der var kendt på markedet.

- Han var dyr, rigtig dyr, men desværre præsterede han ikke som forventet. Og trods vore analyser, så var der en ting, vi havde undervurderet, og det er den amerikanske lokalpatriotisme, fortæller Rune Lindholm.

- Det kan godt være, at det kunne have lykkedes på længere sigt, men samtidig med, at vi pumpede penge i USA-projektet, væltede vores primære marked i Norge, og Tyskland blev også ramt. Det så pludselig grimt ud, og jeg kunne ikke se mig ud af, hvornår vores virksomhed ville rette sig igen. Jeg var nødt til at justere ind og skære i omkostningerne. Vi måtte lade USA falde og satse på de markeder, vi kendte.

Det var langt fra, hvad den danske investor var kommet for. De kunne ikke få løfter om afkast og vækst indenfor en overskuelig fremtid.

- Heldigvis var de meget ordentlige mennesker, der ville, at vi skulle skilles på en pæn måde, så de lovede at blive, indtil der var nye medejere, der ville overtage deres aktiepost, beretter Rune Lindholm Skræp-Hansen.

Tyskland og Mellemøsten

Den første nye investor blev LBH Internationals fabrikschef Lars Rønnemose, der købte 25% af Halbergs aktier.

Den næste blev indiske Muthukumar Sunder Rajan, der nu - ligesom Rune Lindholm Skræp-Hansen selv - ejer 30% aktier og har fået majoritet i bestyrelsen.

- Muthu var vores første partner, da vi for 10 år siden startede joint venture i Indien. Han stoppede efter et par år, men jeg har bevaret kontakten med ham, og det har udviklet sig til et venskab, forklarer Rune Lindholm Skræp-Hansen.

- Med ham som medejer vil vi til at generobre markeder i Mellemøsten. Det har tidligere været et godt marked, og vi har et godt navn derude. Og her er Muthu den rigtige partner, for han har i forvejen salgskontorer både i Dubai og Qatar.

Rune Lindholm Skræp-Hansen kan også glæde sig over, at der er kommet god gang i ikke blot Norge men også resten af Skandinavien, og desuden er Polen blevet et voksende marked.

- Faktisk går det nu så godt, at vi kan geare lidt op igen. Det har vi gjort ved at ansætte en salgsdirektør samt en sælger til det tyske marked, hvor vi i løbet af januar åbner vi et tysk salgskontor, oplyser han.

- Og så skal vi have gang i Mellemøsten med assistance fra Muthu. For en lære, jeg har gjort af det her, er, at man ikke må være for afhængig af et marked, som vi tidligere var det med 30% af vores omsætning i Norge.

Dyre lærepenge: LBH International er igen på rette spor efter USA-eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce