Dødstrussel gav nyt liv til Hindsholm Egnsmuseum

Kustode gennem 20 år Kirsten Jensen og formand for foreningen Hindsholm Egnsmuseum Lone Nørgaard håber at kunne tiltrække skoleelever til museet, der kan prøve at lave mad med de gamle køkkenredskaber. Her ses de med henholdsvis en bollesprøjte og en skål til fremstilling af rygeost. Foto: Helle Nordström

Dødstrussel gav nyt liv til Hindsholm Egnsmuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Østfyns Museer talte om at lukke Hindsholm Egnsmuseum, trådte lokalsamfundet til. Nu har museet sin egen bestyrelse, der har en lang liste af nye ideer til, hvordan der skal komme mere liv i det 20 år gamle museum.

Martofte: - Det gik lige i hjerteblodet, da de talte om at lukke vores museum.

Sådan forklarer Lone Nørgaard baggrunden for, at hun i dag er formand for foreningen Hindsholm Egnsmuseum, der siden i sommer har stået for driften af museet på den tidligere skole i Martofte.

Museet, der kan ses i skolens kælder, består af tusindvis af hverdagsting fra egnen, suppleret med udstoppede fugle og dyr, flinteredskaber og utallige foto samlet igennem et helt liv af arbejdsmand Charles Nielsen. Han skænkede sin samling til kommunen, der oprettede museet, som siden har hørt under Østfyns Museer. Indtil de blev pålagt at spare penge og pegede på Hindsholm Egnsmuseum som spareobjekt.

- Jeg har aldrig rigtig været med i noget med museet her før. Men da jeg læste om, at det måske skulle lukke, tænkte jeg, at det skal være løgn, beretter Lone Nørgaard.

Med i bestyrelsen for museet sidder også Kirsten Jensen, der modsat Lone Nørgaard har haft masser med museet at gøre. Hun har været kustode på museet siden starten.

- Jeg lå vågen mange nætter, for det her museum har været så stor en del af mit liv, siden det åbnede, fortæller hun.

Logo-konkurrence
Som et led i foreningen Hindsholm Egnsmuseums arbejde på at få skabt mere liv i museet, har bestyreslen for den forening, der driver det, udskrevet en logo-konkurrence.Alle der har lyst, er mere end velkomne til at sende deres bidrag.

- Da vores museum omfatter både oldtid, historisk landbrug og dagligdag samt udstoppede fugle, er det ikke noget nem opgave, erkender de.

- Men vi er overbeviste om, at der sidder nogle kreative mennesker derude, der kan hjælpe os.

Logo-forslag skal sendes til lcnorgaard2gmail.com senest den 15. januar.

Præmien for det bedste logo-forslag er et års gratis adgang til museet samt en kurv med gode ting og sager fra lokale leverandører.

Vendte truslen til noget positivt

Energiske kræfter ville bevare museet og fik stiftet en forening, og nu tegner fremtiden sig lys for det lille museum.

- Vi har vendt det til noget positivt, forklarer Lone Nørgaard, der i øvrigt er uddannet arkæolog.

- Nu er vi en flok frivillige, der driver museet, og vi har masser af ideer til, hvordan vi får øget interessen og skabt mere liv.

Noget af det første, der kommer til at ske, er, at de frivillige i begyndelsen af det nye år går i gang med at friske museet op. De har skaffet maling, så der bliver inviteret til oprydningsdag, og - bemærker de, det er ikke af storhed. Der er ikke rigtig gjort noget, siden museet blev etableret.

Hindsholm Egnsmuseum får også sin egen cafe. Foreningen har fået penge fra Landsbyrådets pulje til at skabe et hjørne med cafe-miljø. Et sted, hvor gæsterne kan sidde og hygge og tage en kop kaffe fra kanden.

Museet har også udskrevet en logo-konkurrence, for de vil have lavet nye skilte, som gerne skal prydes med det nye logo.

Skolebørn og demente

- Vi har også talt om at lade museet være rammen om noget formidling. Blandt andet kunne vi tænke os at samarbejde med skolen om, at eleverne kommer herhen og prøver at lave mad med de gamle køkkenredskaber, fortæller Lone Nørgaard.

- Og vi er allerede begyndt at modtage besøg af grupper af demente, der har stor glæde af at se de gamle landbrugsredskaber, for det sætter minder i gang.

I den forbindelse drømmer Lone Nørgaard om en sliske, så også gangbesværede og kørestolsbrugere kan komme ned i den gamle cykelkælder. Men det har lidt lange udsigter.

I selve udstillingen skal der også laves nye skilte og plancher, og Kirsten Jensen drømmer med sine mange års kustode-erfaring om, at de også bliver på engelsk og tysk.

De frivillige vil også til at være mere energiske på internettet, så der kan tiltrækkes flere gæster. Der er også planer om at lade museet være rammen om foredrag om gammeldags landbrug, og Lone Nørgaard drømmer om at lave nogle små hæfter med beskrivelser af redskaberne i samlingen. Desuden har hun og næstformand Anne Rosenkvist en drøm om at skrive en bog om Charles Nielsen.

Ingen tvivl, dødstruslen har bragt nyt liv og ny energi til det lille museum.

Dødstrussel gav nyt liv til Hindsholm Egnsmuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce